“Jij bent lekker bezig, ik moet nog even aan de instellingen werken”

We starten in Nijmegen, in een prachtige oude fabriek.

En meteen een moeilijke opdracht, een sequentie van minimaal 4 foto’s in één foto.

De tweede opdracht is een Forever Young fashionshoot in een kleurige omgeving.

Ik vertel je weer over mijn gedachtes van deze aflevering, geef je tips en trucs en hoe jij dat kan doen.

Een watte? Sekwensie? Sequentie?

We beginnen met de extreme sporters in deze prachtige urban omgeving. Een sequentie. Wat is het en hoe maak je nu zo’n sequentie?

Laten we beginnen met wat het is. Het is een foto met meerdere acties. Overigens zien we nu de sequentie in één foto. Je kan natuurlijk ook een (korte) serie maken met verschillende maar toch bijna dezelfde foto’s. In deze aflevering van Het perfecte Plaatje doen we dat echter in één foto.

En dat kan op twee manieren, en in HePePla kiezen we voor de moeilijke manier. Een manier die niet in alle camera’s gedaan kan worden overigens. Met mijn Canon 5Dmk4 lukt het wel, met mijn Sony a6500 is er wel een meervoudige belichting app (een betaalde optie overigens…), maar de optie om op deze manier foto’s te maken zit daar dan weer niet bij. Dus, als jouw camera het nu niet kan, geen treurnis, want dan kies je ‘gewoon’ de Photoshop manier.

Wat er namelijk gedaan wordt is een meervoudige opname met een zogenaamd ‘dark of donker’ filter. Dat houdt in dat bij de tweede (en derde en vierde en vijfde) foto alleen het verschil in de eerste foto op de foto zichtbaar wordt. Maar daarvoor is het wel heel belangrijk dat je camera heeeelemaaallll stil staat, stevig op statief dus.

Ik heb even een screenshot gemaakt van de camerainstellingen op mijn 5D4. Dan kan je even kijken of het bij camera ook mogelijk is:

Belangrijk in dit geval is dat je camera snel achter elkaar moet fotograferen bij deze snelle sporters. Let dus op als je binnen fotografeert. Want binnen is weinig licht en dus zal je ISO vrij hoog moeten (zie de foto van Edwin, ISO 5000). Of je gebruikt een flits zoals je bij de foto’s van Maik en Najib ziet. Bij Maik stond de flitser overigens bij de eerste foto’s niet aan….

Weet je wat, ik laat het even zien in een video waarin ik het uitleg:

De andere manier om dit technisch te doen is om dit te doen in de nabewerking. Dan maak je ook de meerdere opnames, op statief! Later voeg je die foto’s in lagen samen in Photoshop. Iedere foto in een eigen laag en die lagen liggen dan perfect over elkaar. Daar maak je lagen van en kies je bij de overvloeiopties van de tweede, derde en vierde laag de laagoptie “donkerder”. Op die manier ‘schijnen’ alleen de verschillen door zodat je hetzelfde resultaat krijgt. Het voordeel van dit doen in Photoshop is dat je natuurlijk nog meer invloed hebt op het eindresultaat.

In mijn online cursus Photoshop voor fotograferen leg ik natuurlijk alles uit over lagen in Photoshop. 

De resultaten van de sequentie.
Alle foto’s bij elkaar zie je op deze pagina bij Canon. Bij deze foto van Najib zie je het moeilijke van deze techniek. De camera maakt achter elkaar foto’s. Maar in dit geval net iets te snel achter elkaar. Dus je moet langzamer achter elkaar fotograferen, maar is dat altijd mogelijk met je camera? Want de mijne kan heel snel achter elkaar foto’s maken maar ook iets minder snel. Maar wat als je nu daar eens precies tussenin moet… Je ziet, een idee is één, de techniek die dat idee moet verzorgen is twee…

de tekst gaat door onder de foto

Even over de rol van de presentator. 

Iedereen die het Perfecte Plaatje bekijkt heeft een mening over Tijl, de presentator. Hij is altijd zeer aanwezig en maakt (soms erg flauwe) grappen.  En hij duwt en trekt om de deelnemers te activeren, te motiveren en soms te irriteren. Deze keer ‘duwde’ hij bij de eerste opdracht deelnemer Linda in de ruimte van Filemon. De irritatie en verwarring droop er van af bij Filemon. Ik weet dat het leuke televisie oplevert, een beetje frictie. Maar ik vond dit toch wel een ding. Je hebt als deelnemer toch al niet veel tijd en je bent met iets nieuws bezig, dan is territoriumdrift best wel een ding. In mijn beleving was Tijl hier net iets te veel aanwezig. 

Opdracht 2, Forever Young

De ‘oudjes’ in de kleurige fashion. Van top tot teen in de gamehall. Maar wel van top tot teen…. Dus, de voeten moeten…

Leuk een fotoshoot in een gamehall. Ik heb er eentje thuis… Nou ja, niet echt natuurlijk. Ik heb een flipperkast thuis (eigenlijk meer dan één) en kom vaak bij ome Gerard, in het Dutch Pinball Museum in Delfshaven in Rotterdam. Dat is overigens een hele leuke aanrader om daar eens te kijken en te flipperen natuurlijk. Want het is een flippermuseum, maar wel een museum waar je gewoon aan de kasten mag zitten. Sterker nog, dat moet zelfs :)

Over de shoot. Supertoffe modellen, kleding en locatie. Maar ook niet makkelijk. Want je wilt natuurlijk niet dat het blauwe licht van je model een smurf maakt… Gelukkig was er hulp in de vorm van flitslicht en iemand die de deelnemers bij dat licht hielp.

“Jij bent lekker bezig, ik moet nog even aan de instellingen werken” Een quote van Geraldine. En dat is een goede opmerking. Want te vaak hoor ik fotografen zuchten en steunen als een foto niet naar de zin is. Een dat is iets waar een model last van kan hebben. Zeker iemand die niet gewend is om op de foto te gaan is snel onzeker. Een fotograaf die dan geen goede foto maakt en dat laat horen, dat kan dan inwerken op het gemoed van het model. Geef dus altijd positieve feedback aan je model en als er zaken gewijzigd moeten worden, betrek dat dan op jezelf als fotograaf. Dat werkt een stuk makkelijker. 

“Oh Jezus!” Dat was de quote van Tina. En je zag het model verstrakken. Tina bedoelde het goed, maar het kon zomaar slecht overkomen. Je ziet, woorden zijn belangrijk. Tina “amputeert” overigens twee armen in haar foto die ze uiteindelijk koos (en je zag later, dat was de verkeerde keuze)

Trijntje “amputeerde” ook haar model in de foto. Niet echt natuurlijk, maar zijn knie was gebogen en zijn voet onder z’n kont.  Dat ziet er dan een beetje geamputeerd uit…. Wel jammer, want de setting was voor mij perfect, mooie kleuren die passen bij de kleding. 

Over schade aan modellen gesproken. Maik haalt gewoon het gips van z’n model af. Alles voor het Perfecte Plaatje. Stoere actie van het model overigens. 

de tekst gaat verder onder de foto

De foto’s en de resultaten van deze opdracht. Het is sowieso een feest om te bekijken met al die uitbundige kleuren. En je ziet alle foto’s bij elkaar hier bij Canon. Maar moeten de voeten? Bij Linda hoorde ik wel wat van de jury over het been dat op de foto staat, maar niets over het missende been. Of de geamputeerde foto van het model van trijntje. Wel weer over de missende voeten van Edwin’s model. Tja, de voeten moeten….

Hoge ISO… De foto van Tina had de hoogste ISO (2000). Maar daar werd niets over gezegd. Hoe kan dat nu? Nou eigenlijk heel makkelijk. Een hoge ISO hoeft geen probleem te zijn.Want de sequentiefoto van Edwin was met een whopping ISO 5000 gemaakt. Maar als je later je foto lichter maakt, dan maak je je ISO achteraf dus hoger. En in dit geval, met extra flitslicht was een hoge ISO dus gewoon niet nodig. En dat is nu de technische kennis. 

De foto van Trijntje als tweede? Die zag ik niet aankomen hoor, zou eerder de foto van Maik hoger hebben ingeschat. Die van Trijntje had ik zeker geen onvoldoende gegeven, maar die van Maik was voor mij hoger uitgevallen, sterker nog, het was mijn nummer 1.

Een afvaller of een Save?

Oei, Edwin er uit. Ik zag het aankomen maar had de Save van de jury verwacht. Edwin heeft namelijk mooie beelden laten zien in de afgelopen afleveringen, we gaan hem dus missen. Maar goed, het is een afvalrace en het doel is uiteindelijk om één winnaar te hebben en niet 10. 

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.