“Pepers zijn moeilijk te regisseren daar kwam ik achter”

Deze quote van de week kwam van Filemon, tijdens het gooien van pepers voor zijn model. 

Het was alweer de vijfde aflevering van Het Perfecte Plaatje. De fotografen waren bij Goud, het over the top restaurant in Rotterdam van Herman den Blijker.

Een mooie setting voor een sexyfoodshoot… Suggestief en creatief, voor in een ‘lekker-wild kookboek’. Bij de tweede opdracht mochten de deelnemers iconen/familie fotograferen en dat ging ze heel goed af. 

En oh ja, die foto hiernaast, gemaakt door Maik de Boer, dat is dus geen sensuele food-foto… Het is de Icoon foto :)

Ik vertel je weer over mijn gedachtes van deze aflevering, geef je tips en trucs en hoe jij dat kan doen.

Het Lekker wild kookboek

We starten deze aflevering dus met die sensuele foodshoot. Voor iedere opdracht krijgen de deelnemers wat tips en trucs van een fotograaf en een verhaal over de beste camera en lens. Dat laatste is natuurlijk meer voor de kijker, want reclame. En daar worden wel eens overdreven claims gemaakt.  Zoals over de lenskeuze. Er werd namelijk een 100mm macro lens aangeraden. Nu snap ik dat enigszins voor een ‘gewone food-shoot. Maar niet voor een foto met een persoon, want zoooo dichtbij ga je niet. Maar goed, de lenzen moet verkocht worden hè. En ja, je kan met die 100mm macro ook perfect een portret schieten. Want is het is gewoon ook 100mm en je kan het diafragma lekker open zetten. Maar het nadeel van zo’n macrolens is dat hij wat langzamer scherp stelt als je voorbij het macrogebied gaat. Voor een portret zou ik op een fullframe camera eerder een vaste 85mm of een 70-200 lens gebruiken.

Wat mij verder opviel, er werd gebruik gemaakt van heel hard, kneiterhard, licht. Dus een kleine lichtbron. Voor enkele foto’s was dit prima, maar voor andere was dit voor mijn smaak te veel en veel te hard. Het wordt dan snel een paparazzi foto. Zie de foto van Tina versus de foto van Linda hieronder.

De tekst gaat door onder de foto.

Bij de jurybeoordeling had de jury het terecht over de grens van sensueel en plat in deze fotoshoot. En dat was inderdaad de moeilijke grens die op de loer lag.  

De winnende foto kwam van Geraldine. Inderdaad een mooie foto, maar om nu te zeggen dat het een ‘aan de muur’ foto was? Ik vond de achtergrond veel en wel heel veel donker. Daar had een mooi lichtje in gemogen om daar nog meer een verhaal te vertellen. En dan zou de foto wel aan de muur komen.

En ook deze keer zie je weer dat je een foto kan maken en breken met nabewerking. Het model van Najib had een gele zweem, door die nabewerking… Wil jij niet de fout maken die Najib keer op keer maakte? Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar bij de tweedaagse workshop Lightroom in Middelburg of in Breda. Of via een online cursus, in je eigen tijd en tempo. 

Het iconische portret

Dan de fotoshoot met een icoon. Een dagelijkse activiteit op de foto zetten, maar wel met een icoon. Dus met prinses Diana boodschappen doen, of met Madonna sporten. Zoiets. En het extraatje was natuurlijk dat alle iconen (Elvis, Marylin Monroe, Freddy Mercury, Beyonce, Amy Winehouse, Maxima en Elton John) een dierbare was. Partner, familielid of vriend(in) van de deelnemers.

En de iconische portretten, daarbij was de inspiratie de Britse fotografe Alison Jackson die haar modellen als echter iconen neerzet in (vaak) ogenmakkelijke situaties.

Voor deze opdracht zijn de deelnemers niet alleen fotograaf, maar ook regisseur. Waar ga je de shoot uitvoeren? Welke omgeving ga je gebruiken? En welk licht gebruik je? Dat is echt even snel schakelen en actie pakken. En ik weet niet of jij het zag, maar er was een lichtmeneer (of mevrouw) met flitslicht beschikbaar voor de deelnemers.

De deelnemers pakten goed uit. Het waren goede situaties en leverde mooie beelden op. Mijn favoriet van deze shoot? Moeilijk, want er zaten heel veel goede foto’s bij. Maar ik kies deze keer voor de Freddy Mercury foto van Trijntje. Omdat het beeld gewoon goed en iconisch was, maar ook vanwege de moeilijkheid om dit op het water te doen, vanaf een waterfiets en het model op een sup. En ook nog eens midden in een druk Utrecht. Geen makkelijke omgeving zo. 

de tekst gaat door onder de foto

 

De afvaller.

Het is een afvalrace, dus er moet weer iemand naar huis. Dat is goed, want dat houdt de deelnemers scherp. En ik denk dat Najib terecht het programma heeft verlaten. Als fotograaf ga ik in ieder geval Najib niet missen in deze serie. Er zijn nu nog 6 deelnemers over, we gaan richting het einde…

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.