“Er zitten mooie dingen bij, maar de mooiste moet nog komen”

Er zijn nog maar een paar deelnemers over en gaan deze deelnemers het leger en de lucht in en maken ze een sprookjesachtige foto.
En we weten zeker dat er vandaag een afvaller is. 

De luchtmobiele brigade gaat oefenen. En nee, de deelnemers hoeven gelukkig niet zelf uit een vliegtuig te springen. Maar het is wel een extreme omgeving om te fotograferen. Daarna zijn ze elkaars model in de sprookjesfoto. 

Ik geef wekelijks weer mijn kijk op de aflevering van Het Perfecte Plaatje gecombineerd met tips en trucs. 

Actie in de lucht, Falcon Leap

Dit was geen makkelijke opdracht, want in één foto een dergelijk verhaal en de spanning van dat verhaal vertellen is stevig.  Enkele deelnemers mogen (moeten) het vliegtuig in. Met name in het vliegtuig is het krap en er is maar weinig tijd om de foto te maken die je wilt maken. 

Het is die dag ook nog pestweer, zeikende regen. Dus Tina maakt de foto’s binnen in de tent. Ja, in de tent, dus binnen. En dan gaat het dus weer om de juiste instellingen zoals sluitertijd. En dan loop je dus te klootviolen met je instellingen zoals je zag bij Tina. 

Hoe dan vraag je je misschien af? Ik heb het terug gekeken. Want bij het bewerken van de foto’s kan je net aan het probleem zien. Binnen is er weinig licht, dus dan is het zaak om de ISO omhoog te doen. En mijn vermoeden is dat Tina de ISO niet op auto had staan en dus de ISO hoog had toen ze naar buiten ging… Want bij de buitenfoto’s staat de ISO nog steeds op 6400. Dat was ook precies de ISO die ze had gebruikt bij haar portret binnen. 

Dat is dus dé reden om wel te kiezen voor een Auto-ISO. Want ik hoor vaak fotografen ‘mekkeren’ over Auto-ISO, dat de ISO te hoog gaat. Maar dat is dus niet zo. Het voordeel van de auto-ISO is dat de ISO OMLAAG gaat als dat KAN en omhoog als het moet. Ik leg het in detail uit in dit artikel (en bijbehorende podcast).  

de tekst gaat door onder de foto

Tina kon dus niet anders dan haar ‘excuus-foto’ inleveren. Dat zorgde er voor dat ze eigenlijk al wist dat ze bij deze opdracht onderaan zou komen. 

Trijntje en Geraldine zaten in het vliegtuig, de mooiste plaats (denk ik). Maar ja, je moet het wel willen en durven. Dus de zenuwen even de baas worden en de adrenaline managen. De druk is echter wel een stuk hoger dan op de grond. 

De foto van Trijntje was in dit geval een stuk beter dan die van Geraldine. En dus moet ook Geraldine vrezen voor haar cijfer in deze opdracht. 

Op de grond stonden Linda en Filemon en daar hadden ze beiden mooie acties voor de camera. Maar de gave foto van Filemon is volgens de jury verprutst door de nabewerking (tip, workshop lightroom). Overigens geldt dat ook voor de foto van Linda. Jaja, jongens en meisjes, nabewerking is een belangrijk onderdeel van fotografie. En verkeerd bewerken maak of breekt je foto dus…

Toch kreeg Linda een 9 voor haar foto. Vind ik een bijzonder hoog cijfer, zeker gezien het commentaar van de jury op de nabewerking. Zo zie je maar, de jury kan nog wel eens inconsequent zijn met de cijfers. 

Een sprookje met een twist, een modern sprookje

Maak een vernieuwende foto van een bestaand sprookje. En natuurlijk zijn de deelnemers zelf ook weer model. Zeker in deze fase van de ‘wedstrijd’ denk ik dat dit geen goed idee is. Je bent toch ook als fotograaf redelijk afhankelijk van het model dat wel of niet goed meewerkt. Maar goed, we doen het er mee hè…

Linda kiest om het alleen te doen, en daar zou ik ook voor kiezen. Je hoeft dan alleen maar te denken over je eigen opdracht. Je bent zelf geen model, iets wat ook voor stress zorgt, dus de hele concentratie kan je op jezelf projecteren. 

Bij de briefing kwam weer de opmerking vooraf over de vele megapixels van de gebruikte  camera. En weer is dit onzin. Veel pixels zijn handig als je uit wil of moet knippen. Maar bij een dergelijke portret heb je voldoende tijd om je foto gewoon in één keer goed in de compositie te zetten. Dan heb je die knip mogelijkheid dus helemaal niet nodig!

Je ziet dat er paniek kwam bij Geraldine, het idee was goed, maar het kwam er niet uit. Dat heeft dan alles te maken met compositie. En als het één niet werkt, dan is het zaak om snel te wijzigen. Gooi de shoot om, andere achtergrond, andere compositie.
Wat je heel vaak ziet is dat er stug vastgehouden wordt aan het eerste idee en compositie. Dat zou in het geval van Geraldine wel eens fataal kunnen zijn… Want de eerste opdracht van Geraldine was niet best, hier gaat het ook niet echt goed. Oei Geraldine exit dan?

Maar voordat we naar de resultaten gaan van deze shoot en de exit wordt eerst de eindlocatie bekend gemaakt. De finale van Het Perfecte Plaatje is in IJsland… Het land waar je geen lelijke foto’s kán maken. 

De opmerkingen bij de foto van Linda over het harde licht was terecht. Een drukke foto en het licht was gewoon niet goed. Bekijk de foto van Linda hieronder maar eens en bekijk wat er allemaal wel niet op staat en hoe dat licht de foto onflatteus maakt. 

de tekst gaat door onder de foto.

Exit

Ik zag het niet aankomen. Als ik naar de foto’s en resultaten keek dacht ik echt dat Geraldine vandaag zou sneuvelen. Maar dat werd net anders, het werd Filemon. 

Ik was het niet helemaal eens met het jurycommentaar over de foto van Filemon. Ja, het was hard licht, maar ik denk dat dit juist bij zijn idee past. Goed, het is zoals het is :)

Het was overigens Filemon’s quote “Er zitten mooie dingen bij, maar de mooiste moet nog komen”

Filemon er dus uit. Dat vind ik jammer, want over het algemeen vond ik Filemon als fotograaf beter dan andere deelnemers die nu door zijn. Maar het Perfecte Plaatje is ook een afvalrace. Een mindere aflevering is gewoon exit… En als fotograaf moet je altijd presteren :)

We weten in ieder geval zeker dat er in de finale in IJsland alleen vrouwen zitten. GirlPowerrrrrrr!!!

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.