“Nou, de baby is er wel uit hoor”

Met de finale in zicht begint de spanning te groeien. Tina krijgt een baby en Linda is niet zo blij met haar kinderen, het kan verkeren.

We verzamelen weer op een vliegveld, zouden we dan toch een keer een vliegtuig uitspringen?

De 4 flitsgirls hoeven niet uit een vliegtuig te springen, want we starten met een ‘reclame-foto’. Een reclameshoot waarin een auto centraal staat.

Want RTL4 heeft een nieuwe sponsor gevonden, KIA. Samen met de KIA moeten ze ook nog een lifestyle en één van de 4 elementen op de foto zetten. Als dat maar goed gaat.

En er is een hele persoonlijke opdracht deze keer. Want een drieluik, dat persoonlijk is én het thema vrijheid uitbeeldt. Waarvan één van de foto’s ook nog eens een zelfportret is.

Ik geef wekelijks weer mijn kijk op de aflevering van Het Perfecte Plaatje gecombineerd met tips en trucs. 

4 Elementen, een auto en een gespeelde lifestyle

Nu is de volgende opdracht geen makkelijk, maar we starten ook niet met een makkelijke opdracht. Alemaal mogen ze een andere kleur van zelfde KIA op de foto zetten.

Iedere fotograaf krijgt een locatie met een team en iemand voor de belichting. En natuurlijk tips en tics van een fotograaf. Deze tips en trucs zijn misschien voor de deelnemers oké, maar in de aflevering blijft eigenlijk alleen de reclamepraat over de camera en de lens. Dus ik ben mijn geneigd om dit gedeelte tegenwoordig door te spoelen.

Het moeilijke aan deze opdracht is dat je een lifestyle neer moet zetten. Trijntje heeft het dolgelukkig bruidspaar in de witte auto, daarbij hoort het element Lucht. Geraldine heeft de active lifestyle kitesurfers in de grijze auto, met als element Water. Tina mag aan de slag met het startersgezin met een nieuwe tuin in de groene auto met als element Aarde. En tenslotte heeft Linda de hippe DJ op een kinderfeest met de blauwe drive-in discotheek-auto met als element: Vuur.

Hou je het nog bij? 

En ik had het gevoel dat Tina zeker goed bezig was. Zeker ook met Bobby, de hond, uit het autoraampje. Gezinsgeluk met z’n allen er op uit. Maar de auto, waar stond die dan? En ja, tekst in beeld, en tekst vraagt altijd aandacht.

ALTIJD

Toch? want je kan die ALTIJD tekst hierboven niet niet lezen, zo werkt dat dus.

Geraldine was meer aan het worstelen. Ik twijfelde erg over de persoon uit het dakraam van de auto. En voor een reclamefoto zou ik niet zo snel iemand een banaan laten eten… Gelukkig koos ze die foto niet voor haar definitieve foto. De auto stond wat ongemakkelijk in beeld, ik heb het gevoel dat Geraldine te veel in het beeld wilde zetten. Misschien was twee acteurs en een kite toch een betere keuze geweest.

Bij Trijntje kwam er ook weer iemand uit het dakraam, toch aantrekkelijk voor de fotografen om iemand uit het dakraam te laten komen. Terwijl ik dat in de praktijk toch echt alleen maar zie bij feestvierende voetbalsupporters of juryleden in een wielerwedstrijd.

Zag je bij Trijntje het verschil met en zonder de flits? Ik heb er even een screenshot van gemaakt hieronder:

de tekst gaat door onder de foto

Linda had een extra zware opdracht, want met kinderen waar ze het duidelijk niet op heeft. Dus, Linda was al onder de stress, moest op veel dingen letten en dan ook nog het element vuur op de foto zetten. Maar zie je dat vuur wel op de foto terug vroeg ik me af tijdens haar shoot? Je ziet het wel, maar de juryleden heb ik nauwelijks gehoord over de 4 elementen.

Goede keuze van Linda om de auto frontaal neer te zetten, het is immers een reclamefoto voor een auto. Maar dan niet de DJ (en bierfusten) voor de auto en iedereen in de lens laten kijken.

de tekst gaat door onder de foto

Wat is nu zo extreem moeilijk aan deze opdracht? Alle elementen bij elkaar. Zowel de lifestyle dat door modellen gedaan wordt, de auto die goed zichtbaar moet zijn en dan ook nog nadruk leggen op een element. Het is gewoon te veel. Dat gedoe met dat element hadden dan ook voor mij zeker uit de opdracht mogen halen. De deelnemers zijn meer gefocusseerd op de modellen en het element dan op de auto.

De cijfers van deze opdracht zijn redelijk laag. De hoogste is de 6,6 van Geraldine. Tina heeft een 6,4 en is daarmee tweede. Trijntje een 6,2 en Linda een 6

Het persoonlijke 3-luik met als thema vrijheid opdracht

De 4 deelnemers mochten aan het einde van de vorige aflevering al een week lang nadenken over de volgende opdracht. Een persoonlijk drieluik over Vrijheid. Dus een serie van 3 foto’s waarvan 1 foto in ieder geval een zelfportret moet zijn. De deelnemers hebben een week om zich voor te bereiden en hebben voor deze shoot in totaal 5 uur.

Probeer het grote klein te maken, dat was een goed advies van Cynthia. De k in een concept en daar heb je gewoon wat tijd voor nodig. En weekje nadenken over een concept is dan erg fijn.

En er zijn extraatjes. Hoe beter je het in de auto-reclame-opdracht doet, hoe meer keuze je hebt in de extra. Die extra’s zijn een belichter, een assistent, een nabewerker of een extra uur shooten. Geraldine kiest de nabewerker, Tina kiest de belichter en Trijntje de assistent. Blijft het extra uur voor Linda over, waar ze dus niets aan had :)

Linda had als thema: gezond zijn of beter nog, kanker overwinnen,

Het thema van Geraldine: natuur en naaktheid,

Tina koos voor de macht van de man over de vrouw,

En Trijntje wilde de gesneuvelde soldaten eren.

Mooie thema’s, maar hoe pak je het aan?

Geraldine wil zichzelf op alledrie de foto’s laten zien en heeft daar een slimme truc voor. Ze gebruikt een stand-in. Ik vond dat een goed gevonden truc.

Tina maakte wringende foto’s. Foto’s waarbij je jezelf ongemakkelijk voelt. Trump en Poetin die staan voor de onderdrukkende man. Mannen met macht.

Trijntje laat de gezichten achter de gesneuvelde Canadese soldaten zien en hoeveel er van deze jonge mannen wel niet zijn. Maar haar zelfportret is een “waar is Wally-Trijntje” foto.

Linda en Ruud hebben in dezelfde tijd kanker gehad, kennen elkaar goed en hebben daardoor een intense band. Still Standing maar de littekens blijven.

Ik vond de concepten van Tina en Linda het sterkste concept. Het concept van Trijntje vond ik iets te gemakkelijk. Maar goed, alles draait uiteindelijk om het resultaat. Als ik de foto’s bekijk, dan vond ik de foto’s van Tina de beste serie, prachtig concept en heel mooi gefotografeerd. Ook de manier waarop de 3-luik was gepresenteerd was goed doordacht.

de tekst gaat door onder de foto

De 3-luik van Linda miste inderdaad fotografisch iets. Het directe portret van Ruud de Wild haalde daardoor de serie onderuit.

De foto’s van Geraldine waren gewoon goed, pasten goed bij elkaar. maar inderdaad was de dansfoto betere geweest in een liggende uitvoering.

Bij Trijntje was het niet zo goed. Zoals ik al schreef was het zelfportret niet echt een zelfportret, het leek teveel op de andere foto én ook nog niet scherp. Hoe dat kwam? Ik zie het niet aan de EXIF, die sluitertijd is 1/200 wat gewoon moet kunnen. Misschien gewoon vergeten om scherp te stellen? Of echt op een verkeerde plaats?

Cijfers en Exit

De cijfers van de eerste opdracht lagen zo dicht bij elkaar dat de persoonlijke 3-luik sowieso de doorslag zou geven, dat was wel duidelijk. Ook was het duidelijk dat het tussen Linda en Trijntje zou gaan wie er door zou gaan en wie niet.

Dus Trijntje exit. Voor mijn gevoel is dat meer dan terecht. Volgens mij zat Trijntje al langer in de reserve tijd. Maar ja, ze presteerde in de vorige aflevering wel op het juiste moment. En dat is nu eenmaal nodig om door te gaan. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar de komende afleveringen in IJsland.

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.