“Die uitslag zagen ze niet aankomen…”

Na het vertrek van Annemarie de vorige aflevering gaan we dus door met 9 deelnemers. Nog steeds veel deelnemers dus nog wat druk.

Deze keer de aflevering met weer twee opdrachten, namelijk De kleurenpoeder-opdracht en het emotionele gekooide zelfportret.

Ik laat mijn (flits)licht er weer over schijnen en geef je aanvullende tips en trucs zodat je echt wat hebt aan Het Perfecte Plaatje. En ja ik vertel aan het einde wie er uit gaat, spoilers dus.

Aflevering 3, opdracht 1: Een gekooid zelfportret, maak van dierenleed mensenleed.

Jaah, het zelfportret. Maar wel een zelfportret met een boodschap. Geef de gevangen apen een gezicht, een opdracht die gegeven werd door Stichting Aap. Met een heftige introductievideo.

Het zelfportret: Altijd moeilijk om verschillende redenen. Als eerste vinden veel mensen een zelfportret moeilijk omdat ze niet zelf op de foto willen. Weet je welke zin ik echt altijd hoor als ik een zelfportret opdracht geef? “Ik sta niet voor niets achter de camera, ik hou niet op foto’s”

Tja, je wilt niet op de foto… Maar is het dan reëel dat je zelf wel iemand op de foto wil zetten? Dat lijkt een beetje op de slager die geen vlees eet… Maar het voordeel van een zelfportret is dat je je model altijd bij je hebt én je model exact weet wat jij als fotograaf wilt. Als jij dus iemand bent die twijfelt over een zelfportret, Geef het gewoon eens een kans.

Het andere moeilijke van een zelfportret is de techniek. Scherp stellen op jezelf is niet zo makkelijk. Daar geef ik je dus even een tip voor.
Zet je camera op statief en zet een object neer waar jij straks zit (of staat, of ligt). Daar stel je scherp op en vervolgens zet je je camera op manueel focus (MF). Dat zorgt er voor dat je camera niet meer scherp stelt en zeker niet op een verkeerde plaats. Nu kan je met de zelfontspanner de foto maken, heb je even de tijd om in positie komen en wordt de foto gemaakt.
Wat je natuurlijk ook kan doen, als je die optie hebt, is de camera bedienen vanaf je mobiel. Je zag in de aflevering dat dat goed werkt. Dus als je die optie hebt, stoei dan eens met de app en zorg dat je weet hoe je je camera vanaf je mobiel bedient.

Bij een foto zoals deze is licht ontzettend belangrijk, dat werd ook wel duidelijk. Gelukkig hadden alle deelnemers de beschikking over licht en iemand die dat licht perfect kon bedienen. Maar ja, wel iemand die dat voor je regelt… Wil jij dat nu zelf in de hand hebben, dat kan. Flitsen is niet moeilijk, maar er zijn paar zaken waar je op moet letten. Je kan kijken voor de online cursus flitsfotografie of de fysieke workshop in één dag. In zowel die online cursus als de fysieke workshop gaan we aan de slag met de reportageflitser en hoe je die ook los van de camera kan bedienen. Hier vind je alle informatie over die cursus en workshop. Maar je kan ook kiezen voor de middag workshop studio portretfotografie (studiolampen en bestaand licht) door Kaat Stieber, daarvan vind je de informatie hier op de website.

Er zaten bij deze gekooide opdracht (hele) goede foto’s bij en mindere foto’s, dat was wel duidelijk bij de resultaten en de jurering. Ik was ook fan van de foto’s van Loes & Anna:

Nog even, bij de jurering werd over de foto van Loes gezegd dat het zacht licht was… Dat was het dus niet, het is juist hard licht, kijk maar naar de harde schaduwen…

Het artikel gaat door onder de foto’s

Aflevering 3, opdracht 2: Kleurenpoeder

Turners in de poeder. Niets iets wat je thuis kan doen, in tegenstelling tot de zelfportret opdracht.

Licht, pose, techniek. Dus neem de tijd voor de compositie, neem de tijd om je licht te plaatsen. Neem je tijd om de beweging van je model te begrijpen.

En bij deze foto’s heb je ook nog een goede timing nodig, werken onder druk, met een camerateam in je nek hijgend, leuk joh :)

Timing, scherpte en een behoorlijke nabewerking. En een onscherpe foto kan je echt met de beste wil niet scherp maken. Pas als je een goede, technische foto hebt, kan je aan de slag met die cruciale nabewerking.

Maar hoe kan het dan dat Anna een foto heeft met zoveel ruis? Dus een zo hoge ISO? Dat is dus gewoon een slechte instelling. Met zoveel kunstlicht is een dergelijke hoge ISO niet nodig. En als je goed kijkt naar de foto zie je dat in de verte alles nog licht is. Dat geeft weg dat de ISO hoog is, want bij een lage ISO zou dat gedeelte donker zijn en zorgen de flitsers voor goed licht op het model (en dus niet op de achtergrond). En dat flitslicht zorgt dan ook dat je bewegende onderwerp echt goed scherp is.

Ook hier is de technische kennis en die goed toepassen van belang. En dat zijn echt geen boeken vol hoor. In een dag flitstechniek leer je dit toepassen en vergeet je het nooit meer. Creativiteit en compositie zorgen dat een foto winnend kan zijn. Maar de beste compositie verliest het dan toch door een onjuiste techniek. Dat geeft dan bijvoorbeeld een onscherpe foto of een foto met echt veel te veel ruis door een te hoge ISO… Tja, dat gaat gewoon niet.

tekst gaat door onder de foto

perfecte plaatje 2023 anna drijver kleurturners

EXIT:

Tja, er moet altijd iemand uit, iedere aflevering weer. Sergio gaat er uit. En dat is oké. Ik vind Sergio een geweldige kerel, maar qua fotografie zat hij er niet bij. En toen waren er nog 8….

Apparatuur en accessoires uit het perfecte plaatje

Camera over die camera Meer informatie
Canon M50 mark 2 systeemcamera Een hele goede camera van Canon. Systeemcamera waar je echt mee aan de slag kan. 10 beelden per seconde en filmen met 4K kan gewoon. Meer informatie bij cameranu
Canon R6 mark 2 systeemcamera Misschien wel de beste van Canon op d it moment. Oogdetectie, 20 beelden per seconde en 4K filmen in slowmotion (120 fps) Meer informatie bij cameranu
Canon 90D spiegelreflexcamera Een spiegelreflex voor iemand die nog niet aan de systeemcamera wil. Ik denk de laatste spiegelreflex van Canon, maar wel een hele goede. Meer informatie bij cameranu

Accessoires uit het perfecte plaatje

Accessoires over die accessoires Meer informatie
Peakdesign draagriem Oh, deze is superfijn, ik heb hem ook. Echt, als je een goede vervanging voor de standaard draagriem wilt (en dat wil je), dan is dit de ultieme vervanging. Meer informatie bij cameranu
WANDRD PRVKE rugtas Gave tas hoor, kan veel in en is ook mooi, deze WANDRD PRVKE tas. En in verschillende kleuren. Maar echt geen idee hoe je dit uitspreekt…. Meer informatie bij cameranu
3-Legged Thing statief Het statief dat ze gebruiken, vaak onhandig in de serie, maar dat ligt zeker niet aan dit goede statief, want dat is een topper. Meer informatie bij cameranu

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.