“Ondertussen op de harige billen van Waldermar”

Een feestje, deze aflevering en heel dichtbij op de billen van Waldemar.

Ik laat mijn (flits)licht er weer over schijnen en geef je aanvullende tips en trucs zodat je echt wat hebt aan Het Perfecte Plaatje. En ja ik vertel aan het einde wie er uit gaat, spoilers dus.

Aflevering 4, opdracht 1: Het themafeestje

Een uitnodiging voor een feestje, voetbalfeest, science feest, prinsessenfeest, junglefeest, bakkersfeest. Een feest dus.
En een teringstreek…. Frans heeft thema circus en Frans is bang voor clowns, oeps….

Een enthousiaste foto met kinderen. En niet alle kinderen waren even leuk om mee te fotograferen zullen we maar zeggen. Kinderen zijn kinderen…Weinig tijd beschikbaar, maar 45 minuten inclusief het setdressen. Dat is best wel stampen. Vaak onderschatten de kijkers de opdrachten. Ja, de deelnemers worden geholpen, maar realiseer je dat de tijdsdruk en de druk van een cameraploeg groot is. En dan ook nog interviewtjes tussendoor en Tijl Beckand ontwijken. Ik geef het je te doen.

Ik ga even in op het licht dat er was, of niet was soms. Ondanks dat de fotografen iemand hebben die de lichten bediend, moeten ze wel zelf kijken of het licht goed is. En daar ging het vaak mis. We zien de communicatie tussen de fotograaf en de lichtmensen niet, maar deze is wel degelijk belangrijk. Maar je moet het als fotograaf wel zien! Laat ik even de foto’s van Waldemar als voorbeeld nemen. Kijk hoe het licht staat en zie wat het doet op de foto. Zo te zien wordt er in dit geval alleen gebruik gemaakt van deze grote softbox.

Het artikel gaat door onder de foto’s

Licht trekt dus aandacht en dat was ook het probleem bij de foto van Frans. Het licht op de achtergrond trok ontzettend die aandacht. De 7,5 die Frans voor deze foto kreeg was ik het dan ook niet mee eens.

Verderop in dit artikel leg ik nog wat meer uit over licht en het maken van donkere foto’s. Want bij Anna waren de foto’s wel erg donker…. En licht maakt of breekt een foto, fotografie is immers schrijven met licht. Het licht zien en soms het licht controleren geeft je betere foto’s.

Aflevering 4, opdracht 2: Minifiguren op het lichaam van je tegenstander

Priegelen, dus macro fotografie. En daar hebben ze maar 50 minuten de tijd voor.

Moeilijk aan macro? Zo dichtbij geeft je een erg kleine scherpte-diepte. Met de 100 mm macro kan je dichtbij, maar besef je dat je met een afstand van 35 cm maar een scherpte diepte hebt van slechts 5 milimeter bij f/8. Een kleine beweging zorgt dan dat je uit de focus bent. Om dat op te lossen kan je een paar dingen doen.

  • De camera op statief zetten, je sluitertijd heeft dan minder van invloed en daardoor kan je je diafragma wat kleiner maken en eventueel je ISO wat lager zetten.
  • Extra licht gebruiken, meer licht maakt het makkelijker.

Wat ik zag is dat de lampen die ze gebruikten deze keer geen flitsers waren, maar continu licht. Ik ben niet zo’ n fan van deze lampen, want ze geven relatief weinig licht en daardoor moet je sluitertijd toch nog lang zijn. Dat is geen probleem als je camera op statief staat. Maar als dat niet zo is omdat dat niet kan of niet lukt, dan is flitslicht veel handiger. Is altijd heel veel gecontroleerd licht in een korte tijd. Bij de eerste opdracht, het kinderfeestje, konden de deelnemers ISO 200 gebruiken. Bij de tweede opdracht, macro, zag ik soms ISO’s van 6400 of hoger voorbij komen. Nu kan dat soms, maar dan moet je foto wel correct belicht zijn. Verderop hier meer over.

Denk je nu, dat is misschien zo, maar ik snap niets van flitslicht? Op 4 november 2023 is er weer een workshop flitslicht. Je leert dan hoe te werken met de opzetflitser op je camera en los van de camera. Lees je dit artikel later, op deze pagina staat dan vast alweer een nieuwe datum. Of je kiest voor de online reportageflitser cursus.

Je leert bij mijn cursus het verschil tussen hard en zacht licht en hoe je dat licht naar je hand zet.

Liever onderbelicht als overbelicht… Zegt Frans…

Dit soort quotes zijn niet handig, want mensen nemen dat aan als de waarheid…

Nou Frans, dat klopt dus niet. Maar je bent daar niet alleen in, want meer mensen denken dat…
Ik leg het je even uit. Een echte overbelichte foto, daar zit geen detail meer is, dus het klopt dat je dit niet wilt hebben. Maar een (voor je gevoel) te lichte afbeelding zorgt dat je deze donkerder kan maken in de nabewerking en dan geen straf krijgt. Geen straf? Klopt, als je in de nabewerking je foto donkerder maakt, dan is dat gelijk aan de ISO lager zetten. En lagere ISO, daar worden we altijd blij van.

Maak je nu een (te) donkere foto? Dan moet je je foto lichter maken. En dat zorgt er voor dat dit gelijk is aan het verhogen van je ISO. HET VERHOGEN VAN JE ISO. En dat werd ook wel duidelijk in de foto van Frans. Een bak ruis volgens de jury… Want Frans heeft de foto veel lichter moeten maken en dus heeft hij ruis geïntroduceerd. En ik heb even gekeken (zie onderstaande screenshots) maar zo te zien moet de basisfoto van Frans zo’n 4 stops lichter worden.

4 Stops. Dat is dan gelijk aan 4 x een verdubbeling van de ISO. Als je dus begint met een ISO van 1600 (en ik denk dat het zelfs hoger was bij Frans) dan kom je op een vergelijkbare ISO die in de buurt van 25.600 of zelfs iets hoger ligt… En dat zie je terug, zeker op zo’n grote print.

Wil je meer weten over hoge ISO? In aflevering 5 van mijn fotografie podcast ga ik er op in.

De tekst gaat door onder de foto’s, klik voor groter formaat.

EXIT Sylvia,

Highs en Lows. Dat hoort een beetje bij Sylvia heb ik het gevoel. Heel goed als het goed gaat, maar zodra het een beetje tegenzit dan raakte ze in paniek. Techniek is volgens veel mensen geen belangrijk aspect omdat creativiteit belangrijker is. Maar gebrek aan kennis van techniek zorgt gewoon dat het misgaat, je paniek krijgt en dan komt die creativiteit niet uit de verf. Alles weten van techniek? Dat is echt niet nodig, maar de basis moet je weten. En ik denk dat dit Sylvia gewoon net de das om heeft gedaan, want de cijfers van Frans waren ook laag, maar door zijn (in mijn ogen) te hoge cijfer bij de feest-foto heeft hij het net gered….

Is Frans de volgende die exit gaat? Volgende week weten we het….

Apparatuur en accessoires uit het perfecte plaatje

Camera over die camera Meer informatie
Canon M50 mark 2 systeemcamera Een hele goede camera van Canon. Systeemcamera waar je echt mee aan de slag kan. 10 beelden per seconde en filmen met 4K kan gewoon. Meer informatie bij cameranu
Canon R6 mark 2 systeemcamera Misschien wel de beste van Canon op d it moment. Oogdetectie, 20 beelden per seconde en 4K filmen in slowmotion (120 fps) Meer informatie bij cameranu
Canon 90D spiegelreflexcamera Een spiegelreflex voor iemand die nog niet aan de systeemcamera wil. Ik denk de laatste spiegelreflex van Canon, maar wel een hele goede. Meer informatie bij cameranu

Accessoires uit het perfecte plaatje

Accessoires over die accessoires Meer informatie
Peakdesign draagriem Oh, deze is superfijn, ik heb hem ook. Echt, als je een goede vervanging voor de standaard draagriem wilt (en dat wil je), dan is dit de ultieme vervanging. Meer informatie bij cameranu
WANDRD PRVKE rugtas Gave tas hoor, kan veel in en is ook mooi, deze WANDRD PRVKE tas. En in verschillende kleuren. Maar echt geen idee hoe je dit uitspreekt…. Meer informatie bij cameranu
3-Legged Thing statief Het statief dat ze gebruiken, vaak onhandig in de serie, maar dat ligt zeker niet aan dit goede statief, want dat is een topper. Meer informatie bij cameranu

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.