“Net niet scherp

Ik kijk iedere week. En soms moet ik terugkijken omdat ik gene tijd heb. En soms moet ik terugkijken en heb ook geen tijd om een artikel te schrijven. Sorry daarvoor. Maar nu bij aflevering 6 lukt dat weer. Aflevering 6, wel zonder Anna die ondanks een 8 bij de vorige opdracht toch de afklevering moets verlaten. Het zit dicht bij elkaar. Zou dat deze keer ook zo zijn?

Een geënsceneerd portret in de stad én snelle foto’s met schoonspringen. Dat belooft spektakel!

Aflevering 6, opdracht 1: Schoonspringen

We zijn in het zwemstadion in Eindhoven. De 10 meter plank…

Schoonspringers fotograferen, en ook nog een journalistiek relevante foto. Dus je mag de springer op verschillende momenten fotograferen.

Dit is het moment waarop ik de uitzending even stil zet en nadenk. Want je wilt natuurlijk het lieft zo’n spectaculaire foto. Dat is het mooist, maar ook het moeilijkst. Want je hebt dan een korte sluitertijd nodig, maar het is binnen. Dat levert dus zeker wat technische uitdagingen op. Ik zou dus zeker gaan voor die springfoto, maar als het even kan ook wat meer reportage achtige foto’s maken. De voorbereiding, de zenuwen, de ontlading, dat soort dingen. En als het kan zou ik mee omhoog willen als fotograaf om die hoogte te benadrukken.

De fotografen hebben 30 minuten en dat is weer erg kort. Wat direct weer opvalt is dat het scherp krijgen van de sporter ontzettend moeilijk is. Je scherpstelpunt moet wel op de sporter zijn tijdens het scherpstellen anders heb je een scherpe tribune. Bij mijn workshop roofvogels fotograferen zien we dat wel eens. Als de vogel voorbij vliegt en je net je scherpstelpunt niet op de vogel hebt, heb je en scherpe perenboom….

Ik kom nog even terug op die tijdsdruk. Want ik weet dat veel mensen commentaar hebben op dit programma en vanuit mijn kennis zou ik ook wel eens iets anders willen zien. Maar besef je dat dit voor de deelnemers echt presteren is in een zeer korte tijd. Iets doen wat je nog nooit gedaan hebt. Met cameraploegen die om je heen draaien, de tijdsdruk en de druk van presteren. Lenzen die je nog nooit hebt gebruikt en een jurylid dat tussendoor je een goede bedoelde tip geeft. Ik vind dat de deelnemers het onder deze omstandigheden echt goed doen.

Bij het nawerken zie je dat de deelnemers best wel veel doen in Lightroom. In de gauwigheid zag ik bij Henry maar liefst 7 maskers op één beeld. Voor de mensen die nog denken dat Het Perfecte Plaatje direct in de camera wordt gemaakt, dat is dus niet zo. Wil jij ook meer weten over het (na) bewerken en hoe je dat net zoals de deelnemers van Het Perfecte Plaatje snel en effectief kan doen? Mijn fysieke tweedaagse workshop Lightroom is weer gepland in de winter. Ook in Breda en in Oud-Beijerland (onder Rotterdam). Of je volgt de complete online cursus waar natuurlijk ook het werken met maskers in terugkomt.

Deze foto van Henry dus. De originele foto lieten ze in de uitzending niet zien, maar wel eentje die een fractie eerder is gemaakt. Wat je ziet is dat hij het water lichter heeft gemaakt. De omgeving van het zwembad donkerder heeft gemaakt. De camercrew uit het beeld heeft gecropt. Hierdoor zie je de omgeving van het zwembad eigenlijk niet meer, alle reclameteksten en tribunes zijn donker gemaakt waardoor de aandacht komt te liggen bij het bad en de springer.

De tekst gaat door onder de foto’s, klik voor groter formaat.

Aflevering 6, opdracht 2: The morning after

Een fotoshoot met modellen. Iedereen kiest weer een  artikel die hoort bij een model.

Een rauw beeld dat er niet geënsceneerd uitziet (maar het wel is…). In de mooie en leuke stad den Haag.

Complimenten aan de modellen, want als het goor moest, dan deden ze dat :)

Waar Henry en Quinty gaan voor het verlopen dronken personage, gaat Loes voor het geweld na het stappen. En dat wordt meteen een emotioneel moment voor Loes. Een impactvolle foto.

En Frans heeft het vorige artikel over een te donkere foto die je lichter maakt niet gelezen. Dat is niet handig. Want te donker geeft extra ruis in de nabewerking.

Veel leuke ideeën kwamen voorbij en wat doet dat met de jury. Gaat Waldemar het redden? Want hij zit echt in de gevarenzone.

Weer een zwart-wit foto die beter was in kleur. Deze keer van Frans.

De foto van Loes scoort als een dolle, en dat is natuurlijk terecht. En de foto van Waldemar. Zie je hoe de foto lijkt alsof het nacht is? En je hebt gezien dat de foto echt overdag werd gemaakt.

De tekst gaat door onder de foto’s, klik voor groter formaat.

EXIT Waldemar,

Ja, we zagen het aankomen. De eerste foto van Waldemar was zo laag, dat hij een topfoto in moest leveren voor de tweede opdracht. En dat was niet zo, dus exit Waldemar. Nog 5 deelnemers, we gaan richting de finale, wie gaat er nu nog uit?

Apparatuur en accessoires uit het perfecte plaatje

Camera over die camera Meer informatie
Canon M50 mark 2 systeemcamera Een hele goede camera van Canon. Systeemcamera waar je echt mee aan de slag kan. 10 beelden per seconde en filmen met 4K kan gewoon. Meer informatie bij cameranu
Canon R6 mark 2 systeemcamera Misschien wel de beste van Canon op d it moment. Oogdetectie, 20 beelden per seconde en 4K filmen in slowmotion (120 fps) Meer informatie bij cameranu
Canon 90D spiegelreflexcamera Een spiegelreflex voor iemand die nog niet aan de systeemcamera wil. Ik denk de laatste spiegelreflex van Canon, maar wel een hele goede. Meer informatie bij cameranu

Accessoires uit het perfecte plaatje

Accessoires over die accessoires Meer informatie
Peakdesign draagriem Oh, deze is superfijn, ik heb hem ook. Echt, als je een goede vervanging voor de standaard draagriem wilt (en dat wil je), dan is dit de ultieme vervanging. Meer informatie bij cameranu
WANDRD PRVKE rugtas Gave tas hoor, kan veel in en is ook mooi, deze WANDRD PRVKE tas. En in verschillende kleuren. Maar echt geen idee hoe je dit uitspreekt…. Meer informatie bij cameranu
3-Legged Thing statief Het statief dat ze gebruiken, vaak onhandig in de serie, maar dat ligt zeker niet aan dit goede statief, want dat is een topper. Meer informatie bij cameranu

Zelf het Perfecte Plaatje maken?

Dat kan. Ik ben van mening dat iedereen een mooiere foto kan maken. Dat bewijs ik al sinds 2007. Sinds die tijd verzorg ik namelijk fotocursussen en workshops. En ik doe dat op mijn eigen manier.  En mijn manier is simpel uitgelegd met humor. En mensen waarderen dat. HeelHollandFotografeert krijgt maar liefst 4,8 van de 5 sterren bij Trustpilot.

Herinneringen worden mooier met mooie foto’s. Maak je herinneringen dus mooier!

Wil je nu alles weten over de techniek van de fotografie. Dat kan met mijn geweldige complete online fotocursus. Daar vertel ik je overigens niet alleen over de techniek, maar ok over hoe je een betere foto maakt door een goede compositie en hoe je leert kijken.

ken je de techniek al? Dan weet je inmiddels dat fotografie niet alleen techniek is. Je moet het doen, doen en doen. Maar dat is niet altijd makkelijk. Mensen blijven te vaak hangen in hun fotografie. Daarom is de Foto7weekse een geweldige manier om lekker bezig te blijven met je fotografie. Kom uit je comfortzone en maak geweldige foto’s. Ik help je met opdrachten en feedback op je foto’s.