Waarom Miljuschka het perfecte plaatje moest verlaten.
Ik ben fan, fan van het programma “het Perfecte Plaatje” en ik ben fan van Miljuschka. Mil heeft meegedaan met Wie is de Mol en dat is mijn andere favoriete programma (daar blijf ik zeker voor thuis ) en Mil houdt van koken en lekker eten. Ik ook, dus ik voel dus een connectie op hoog niveau :)
Maar Miljuschka moest het Perfecte plaatje verlaten. En dat kwam mede doordat ze een hele slechte bewerking had van de naaktfoto die ze maakte. Op deze pagina kan je overigens die foto zien.
Wat is er nu gebeurd? Ik zag het al tijdens de uitzending.
Ze maakte een klassieke fout die meer fotografen maken. Ze was in een veel te donkere omgeving aan het fotograferen. En dat zag je direct terug, want de foto die rechtstreeks uit haar camera kwam was echt veel en veel te donker. De gebruikte techniek geeft je al een hele grote hint dat je in het donker staat. Een groot diafragma van f/4 (grootste diafragma van de gebruikte lens), een *mwah* sluitertijd van 1/60 (je wil ok niet veel langer met dat water, eigenlijk liever korter…) en een hele hoge ISO van 4000
Als je mij kent weet je dat ik niet zo snel zenuwachtig wordt van een hoge ISO. Liever een hoge ISO met iets meer ruis dan een bewogen foto. Ik heb daar meer artikelen over geschreven, maar lees dit artikel maar eens.
Maar wat gaat er nu mis? Een paar dingen.
De originele foto is te donker
De ISO staat op 4000, maar Mil heeft alsnog een (te) donkere foto. Dat valt in eerste instantie niet zo op als je op je schermpje kijkt. Omdat jij als fotograaf in het donker staat ***lijkt*** de foto helemaal niet zo donker. Dat schermpje (en de foto die je daar op ziet) is dan gewoon erg licht ten opzichte van de omgeving…
Een klassieke fout dus om in een donkere omgeving af te gaan op je schermpje. Ik zie zo vaak (echt te vaak) dat mensen dan hun foto graag te donker maken (terwijl dat niet zo lijkt). Beter is om dan én naar de foto te kijken én het histogram. Dat histogram geeft je de exacte licht en donker verhouding. En op basis daarvan kan je actie ondernemen.
Maar oké, die ISO 4000 zou met die camera nog wel kunnen. Dat zie je zo verderop.
Hoge ISO in combinatie met nabewerking
Dan de nabewerking… Daar gaat het volgende mis.
Want wat Mil wel moest doen (of in ieder geval gedaan heeft) is de foto lichter maken. Dat doen ze in het Perfecte Plaatje met Lightroom. Daar hebben zoals ik begrepen een beetje les/begeleiding is gehad.
Ik verzorg ook (online en fysieke) cursussen Lightroom. En wat ik daar *altijd* vertel is dat nabewerking mooi en fijn is, maar dat je altijd moet proberen om de foto technisch zo goed mogelijk te maken. Een foto lichter maken is gewoon hetzelfde als de ISO verhogen. Dat laat ik ook in mijn cursus zien. En niet zelden is dat een openbaring voor veel deelnemers.
Maak je de hele foto of de donkere delen in een foto namelijk twee keer zo licht (dat is +1 stop) dan verdubbel je eigenlijk de ISO. Nou ja, je verdubbelt de ISO en krijgt er een beetje ‘bonusruis’ bij… Als je de schaduwen lichter maakt doe je dat dus ook!
Bij de foto van Miljuska zijn er donkere delen lichter gemaakt met veel meer dan 1 stop. Ik denk wel 3 tot 4 stops. Dan kom je op een equivalente ISO uit van rond de 50.000-80.000
Dergelijke hoge ISO’s geven het resultaat van een beveiligingscamera in het donker. Niet echt geschikt voor een mooie sensuele foto… Zeker als die foto ook nog eens op groot formaat afgedrukt wordt. Dan zie je alles.
Een foto zegt meer dan 1000 woorden, dus ik heb even een voorbeeld gemaakt. De camera die ik hebt gebruikt is redelijk gelijk aan de camera die Mil gebruikte bij haar foto. Ook ik heb de ISO op 4000 gezet. Maar ik heb twee foto’s gemaakt met die ISO 4000. Een goed belichte en eentje die 4 stops donkerder is. En die donkere, die heb ik dan gecorrigeerd in Lightroom, net zoals Mil deed. En je ziet dat het effect exact hetzelfde is. Als je inzoomt zie je het ‘kermiseffect’ in voornamelijk de donkere gedeeltes… Klik op de foto om hem wat groter te bekijken.
- correct belicht
- fout belicht, gecorrigeerd
- detail correct belicht
- detail fout belicht, gecorrigeerd
Kijk je nu naar de andere foto’s van Miljuschka op de website van Canon, dan zie je dat ze dat eigenlijk ook al gedaan heeft bij de allereerste foto die ze van Art maakte. Door de foto Zwart-wit te maken kwam ze daar nog een beetje mee weg (ook al kreeg ze toen al commentaar over het nabewerken), maar je ziet duidelijk het effect van de hoge ISO in deze foto.
Oh ja, die andere foto (de 1,5 meter samenleving opdracht) was dus wel scherp, maar niet waar het moest… Miljuschka probeerde dat nog te verbloemen, maar daar kwam ze niet mee weg. Maar +1 voor de poging :)
Hoe komt dat nu? Nou, ik schat in dat Mil hier te gehaast was. Tijdsdruk in combinatie met iets waar je niet gewend mee bent zorgt voor foutjes zoals het verkeerde scherpstelpunt. Oefenen, oefenen en oefenen, dat zorgt er voor dat je die fouten veel minder maakt.
Want ik weet zeker, als je nu vraagt aan Mil of ze nu, in 5 kwartier iets lekkers op tafel moet zetten, dan doet ze dat gewoon, foutloos!
Dus, Miljuschka struikelde over de naaktfoto met teveel ruis en een onscherpe foto. Jammer.
Maar Mil, ik ben nog steeds fan van je. Niet zo van de foto’s die je tijdens HPP maakte, maar wel van de rest wat je doet!
En Mil, als je nu meer van Lightroom wil weten, je mag altijd mijn online cursus Lightroom volgen (of een andere cursus zoals de ultiem scherpe foto)! Stuur me gerust en berichtje, regelen we dat gewoon! Krijg jij een cursus van mij, en krijg ik je nieuwe Aziatische ebook (dat komt toch snel?). Mooie ruil toch?
Geef een reactie