Ik heb ze in verschillende maten en kleuren, statieven. Statieven die hoog kunnen, statieven die draagbaar zijn, en statieven die altijd in mijn auto liggen.
Maar waar moet je nu op letten als je een statief aan gaat schaffen? Lees verder om dat te weten te komen
Lange sluitertijd
Eerst maar eens duidelijk maken waar je een statief voor nodig hebt. En waarschijnlijk kan je deze toepassing zelf best wel verzinnen, je hebt namelijk een statief nodig als je met een lange sluitertijd werkt. En die lange sluitertijd, die heb je al snel, zeker als je binnen fotografeert en je weinig licht tot je beschikking hebt. Door het gebruik van een statief elimineer je de trillingen van de camera, waardoor je dus een scherpe foto kan maken..
Bewuster fotograferen
Maar niet alleen bij lange sluitertijden is het statief een goede hulp. Veel landschapsfotografen gebruiken het statief omdat bij schemering weinig licht is, en ze op die manier toch met kleine diafragma’s kunnen fotograferen. Maar dat is zeker niet de enige reden. Door het gebruik van een statief ga je langzamer foto’s maken. Je bent niet meer zo bewegelijk, en wordt daar door min of meer gedwongen om beter na te denken over je foto, de compositie, de technische instellingen enzovoort.
Soorten statieven
Driepoot of tripod, de meest bekende onder de statieven. De drie poten zorgen er voor dat je een stabiele kolom neerzet waar je camera op kan staan. Vaak zijn de poten in drie of vier sectoren in te schuiven of te klappen waardoor je een handzaam’ geheel krijgt.
Eénpoot of monopod is een statief met slechts één poot, en daardoor niet geschikt om foto’s mee te maken met hele lange sluitertijden, maar een monopod helpt je wel om de kans op bewogen foto’s te verkleinen. Een éénpoot statief is erg handig als je er veel mee moet lopen, als je bijvoorbeeld in een dierentuin bent en stabiliteit nodig hebt bij foto’s nemen.
FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN
Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!
Wil je meer? Dat kan!
De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.
De statiefkop
De meeste mensen zullen een statief kopen waarbij zowel de ‘poten’ van het statief als de ‘kop’ van het statief inbegrepen zijn. Maar je kan er voor kiezen om lossen poten en een losse kop aan te schaffen. De meeste mensen gebruiken een ‘tilt en pan” kop waarbij je de kop over drie richtingen kan bewegen (links-rechts, op-neer en draaien). Maar je kan ook een kop aanschaffen met een ballhead, waarbij je de bal in één keer vast en los zet en waarbij je dus in alle richtingen tegelijk kan draaien.
Snelkoppeling
Een goed statief heeft een snelkoppeling. Dat is een plaatje dat je onder je camera schroeft en op die manier kan je snel je camera op en af koppelen op en van je statief. Als een statief een dergelijke koppelingsplaat niet heeft, dan is het tobben. Je moet dan iedere keer je camera op het statief schroeven en waarschijnlijk zal dat statief dan eindigen in een hoekje op zolder.
Afstandsbediening
Als je dan toch met dat statief aan de slag bent, is het raadzaam om ook gelijk te investeren in een afstandsbediening voor je camera. Ook deze zijn in diverse soorten, maten en prijsklassen te koop. Een hele dure is zeker niet nodig, het gaat er om dat je niet iedere keer aan je camera hoeft te zitten en daardoor de kans op beweging in je camera voorkomt.
Uitschuiven middenkolom
Veel van de statieven kunnen een behoorlijk hoogte bereiken, maar vaak door het uitschuiven van de middenkolom. Deze middenkolom zorgt er echter wel vaak voor dat hierdoor de stabiliteit van je statief een stuk minder wordt. Pas dus op bij het gebruik van deze middenkolom, en schuif hem alleen uit als het absoluut nodig is. In de winkel kan je zelf makkelijk testen hoe onstabiel een statief wordt als je de kolom wel of niet uitgeschoven hebt. Leg je had op het statief en beweeg heen en weer.
Afmetingen
Je wilt een statief dat zowel hoog als laag kan, want ook laag bij de grond kan je leuke dingen fotograferen (denk aan bloemen en paddestoelen bijvoorbeeld). Let op dat de hoogte van een statief door de fabrikant vaak aangegeven wordt door de middenkolom ook uit te schuiven.
Prijzen
Een statief is niet goedkoop, zeker als je een goed statief wilt hebben. Het heeft niet zoveel zin om een statief aan te schaffen dat te licht is, of onstabiel is, maar wel lekker goedkoop. Reken voor een goed statief zo rond de 200+ euro, en vanaf daar is ’the sky the limit’. Zeker als je een carbon statief wilt hebben. Wil je een goed statief voor een goede prijs? Dan kan ik je zeker de Manfrotto 290 of deze Sirui ET-2004 met balhoofd aanraden!
Speciale statieven
Vanzelfsprekend zijn er diverse zaken te koop die dezelfde functie hebben als een ‘normaal’ statief. Er zijn statieven die je in de autoruit kan klemmen om zo vanuit de auto het wild te fotograferen. Ook kan je je camera met een zuignap op een glad voorwerp bevestigen waarbij je dus vanuit een rijdende auto foto’s kan maken. Een betaalbaar alternatief is een zogenaamde gorillapod, een statief dat je door de flexibele armen kan klemmen om verschillende objecten.
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Je ziet in dit artikel meerdere links staan naar de webwinkel van cameranu.nl
Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs is voor jou is niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl
Vanguard Alta + 203AP statief:
Daar heb ik mijn oog op laten vallen.
Wie heeft er ervaring met dit ding?
Is deze stabiel bij een windkracht 4 /5 ?
Zit een tas bij dus makkelijk mee te nemen.
Wil hem gebruiken voor landschapsfoto’s en evt. voor op vakantie.
Ik twijfel erg over de stabiliteitsfactor Kees, en dat komt door het geringe gewicht van dit statef in combinatie met de iele pootjes. De maximale load is 2 kg en daar komt jij al snel aan. Eens kijken voor een (iets duurdere) manfrotto 055?
[…] wel. Maar goed, wat belangrijk is, is dat je ruim van te voren je positie bedenkt. Zet een stevig statief neer (en zorg dat je de onstabiele middenkolom niet gebruikt!). Maak alvast een mooie compositie […]
[…] van een polarisatiefilter als dat wenselijk is, zet je witbalans goed en maakt gebruik van een statief als je een langere sluitertijd hebt. Al deze zaken zorgen er voor dat je foto zo goed mogelijk uit […]
[…] gebruik van een statief kan je helpen om te zorgen dat je a) geen bewegingsonscherpte hebt en b) geen last hebt van de […]