Als je een foto op een website wilt zetten of je wilt meerdere foto’s verzenden dan is het goed om te weten hoe je een foto kleiner maakt. Een kleinere foto zorgt er voor dat je mail sneller verstuurt, de website sneller laadt en mensen niet ongewild je origineel krijgen. En het is niet moeilijk om je foto te verkleinen, je moet alleen even op wat dingen letten.

Ik laat je zien hoe je met 3 verschillende programma’s (Lightroom, Photoshop en Picasa) je foto’s kan verkleinen. In dit voorbeeld gebruik ik een formaat van 1200 pixels aan de langste zijde. Als je wilt kan je zelf zorgen dat het meer of minder pixels worden natuurlijk, maar 1200 pixels is een mooi formaat, niet te groot en niet te klein. Onderop heb ik dezelfde foto in 3 formaten staan, dan heb je een idee hoe groot (of klein) dat is.

Lightroom:
Selecteer de foto die je wilt gebruiken en ga naar de optie exporteren. Je krijgt dan een venster met verschillende opties. Als eerste kies je waar je de foto wilt opslaan (onthou dat even, want daar komt je foto straks terecht). Bij bestandsinstellingen kies je voor JPEG en de kleurruimte zet je op sRGB. De kwaliteit zet je op 65. Hierdoor is er compressie van je foto, maar de kwaliteit blijft prima terwijl je bestand wat kleiner in kb’s wordt. Verderop in dit artikel nog wat over die compressie.

Bij afbeeldingsgrootte kies je voor de optie “breedte en hoogte” en vult voor beide opties 1200 pixels in. Op deze manier is je langste zijde nooit groter dan 1200 pixels. Kies vervolgens voor exporteren en je foto wordt nu opgeslagen als jpg in het juiste formaat, klaar om verzonden te worden.

 

Photoshop:
In Photoshop kies je de optie Afbeeldingsgrootte (onder de optie afbeelding). Ook hier krijg je weer een venster, bij verschillende versies van Photoshop (elements) ziet er iets anders uit, kijk dus even goed naar de opties. Zorg dat je de optie ‘Verhoudingen behouden’ aan hebt staan (het slotje of de schakel van de ketting), dit zorgt er namelijk voor dat je foto niet raar samengedrukt of uitgerokken wordt. Kies vervolgens voor 1200 pixels bij de breedte (bij een liggende foto) of 1200 pixels bij de lengte (bij een staande foto). Vervolgens sla je de foto op als jpg. Zorg dat je een andere naam kiest om je originele foto niet te overschrijven. Bij het opslaan krijg je weer de optie om compressie toe te passen. De ene keer krijg je een optie met een schaal van 1-12 (dan kies je 7) of je krijgt een schaal van 0-100 (in dat geval is 65 voldoende).

Picasa:
In Picasa kan je ook heel makkelijk een foto exporteren in een verkleind formaat. Selecteer de foto die je wilt gebruiken en onderop zie je de optie exporteren. Kies een map waar je de foto’s wilt hebben (ook weer even onthouden). Vervolgens kies je de optie “Formaat aanpassen aan” en je zet de slider op 1200 pixels. De afbeeldingskwaliteit zet je op aangepast 65 en je drukt op exporteren. Je foto is nu verkleind opgeslagen en klaar om te verzenden.

 

Waarom compressie toepassen?
Als je geen compressie toepast, dan worden de bestanden erg groot. Door compressie toe te passen worden foto’s kleiner (dus sneller op internet) maar bestaat er wel de kans dat je dit op een negatieve manier terug gaat zien in je foto. Het is dus zaak om te zoeken naar een compressie die zowel voor de kwaliteit als de grootte optimaal is. Vanzelfsprekend gaan de meningen van de diverse experts hier uit elkaar, maar ik laat je zien welke hoeveelheid compressie mijn persoonlijke voorkeur heeft. Hieronder staat 5x dezelfde foto die een oplopende compressie heeft. De eerste heeft nagenoeg geen compressie (100), de laatste heeft heel veel compressie, compressie 5
(klik voor groter en om de verschillen goed te zien)

compressie 100 Compressie 100
397 kb
Compressie 90
280 kb
Compressie 65
130 kb
Compressie 30
70 kb
Compressie 5
61 kb

Als je kijkt naar de 5 foto’s zie je eigenlijk geen verschil tussen de 100, 90 en 65. Bij 30 is het duidelijk dat de compressie negatief is voor het beeld. De 65 compressie is echter 3 keer zo klein als het 100 beeld (397 kb vs 130 kb). Mijn keuze is dus duidelijk de 65 compressie; een goede kwaliteit/formaat verhouding.

Kleurprofiel sRGB
Zonder al te veel in detail te gaan op de profielen ga ik je wel een advies geven over het profiel dat je moet (mag) gebruiken als je je foto mailt of op internet zet. Je neemt dan sRGB (de exacte benaming is overigens sRGB IEC61966-2.1).
Je doet dit omdat veel browsers niet om kunnen gaan met de andere profielen. Hierdoor zien je foto’s er dan anders uit (en dat wil je niet). Ze zien er dan minder gesatureerd uit.

Hoe groot is nu 1200 pixels?

Om je te laten zien hoe groot of klein 1200 pixels nu is op je scherm zie je hieronder 3x dezelfde foto. In 1200 pixels breed, 900 pixels breed en 600 pixels. Om de verschillen te zien moet je ook hier de foto even aanklikken.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl