Hoe kies je de beste fotocursus of fotografie workshop?

Het is een heel gezoek, want als je wat wil leren, dan wil je natuurlijk de beste fotocursus of fotografie workshop. Hoe zorg je nu dat je de juiste fotocursus of fotografie workshop vind. Want er is zoveel aanbod.

Laat ik voorop stellen dat ik je natuurlijk graag bij één van mijn fotocursussen, fotoworkshops of online fotocursussen zie. Maar regelmatig verwijs ik een cursist verder als ik weet dat ik niet kan bieden wat iemand nodig heeft. Wat ik doe, doe ik goed of ik doe het niet. Maar laten we eens kijken waar jij of moet of kan letten als je een goede fotocursus of fotografie workshop zoekt.

Wat wil je leren?

Stel nu voor dat je enthousiast een camera hebt gekocht en gewoon eens wil weten hoe die camera werkt én hoe jij de mooiste foto’s met die camera maakt. Je wil dan een fotocursus die aansluit op jouw wensen. Het is dus goed om vooraf na te denken wat je wil leren. Wil je alleen de techniek van de camera kennen? De knopjes? Dan kan je natuurlijk een cursus volgen, maar waarschijnlijk is het dan beter om gewoon de handleiding door te nemen. Want het is maar de vraag of een fotografie-docent precies jouw camera kent en dus alle knopjes, functies en zaken van je camera kent.

Maar waarschijnlijk zal je ook tips en trucs willen krijgen. Hoe die techniek werkt en hoe je het beste er uit haalt? Hoe je de camera goed vasthoudt, hoe je omgaat met verschillende weersomstandigheden en hoe je een onderwerp zo goed mogelijk op de foto zet? Het is dan goed om te kijken of de aanbieder van een fotocursus of fotografie workshop ervaring heeft met het lesgeven. Welke camera of camera’s gebruikt de coach zelf? En kan deze persoon wat vertellen over jouw camera?

Welke camera gebruik je?

Zelf gebruik ik zowel Canon als een Sony camera’s in het dagelijks gebruik, maar ook in de Nikons, Fuji’s, Olympus en Pentax camera’s ken ik de weg. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik gewoon de tijd neem om mijzelf ook in deze merken wegwijs te maken. De duizenden cursisten die mijn cursussen hebben gevolgd hebben natuurlijk allerlei verschillende merken en types camera’s. Door deze ervaringen weet ik waar de verschillende instellingen per merk en type zitten en aan je dus als het nodig is verder helpen. Ook werk ik zowel met een spiegelreflex, een systeemcamera en een compactcamera.

Maar goed, die knopjes zijn maar een klein onderdeel van het maken van een betere foto. Dat zit eigenlijk veel meer in het doen. Het maken van foto’s, nadenken over compositie en hoe je een onderwerp benaderd. Een fotograaf kan erg ervaren zijn in het fotografie-vak, maar is die persoon ook ervaren in het overbrengen van de juiste informatie aan een cursist? Want je snapt, dat zijn twee heel verschillende dingen.

Als ik zelf op zoek ga naar een gastdocent, dan is natuurlijk de ervaring, kennis en kunde van die fotograaf erg belangrijk. Maar hoe die persoon zijn of haar kennis overbrengt is misschien wel belangrijker.

Past de fotografie-docent bij jou?

En er zijn er veel, fotografen die hun kennis over willen brengen. Maar wat is de achtergrond van die fotograaf. Een fotograaf die geweldige pasfoto’s en studiofoto’s maakt, kan die fotograaf jou vertellen over hoe je de paddestoelen in oktober in het bos fotografeert? Waarschijnlijk wel een beetje, maar let op.

Wat ik in alle jaren in de fotografie gezien heb is dat veel vak-fotografen kwalitatief heel hoog werk afleveren, ze kunnen dat als de beste. Maar ze zitten vaak wel vast in een bepaalde manier van fotograferen. Spreken ze nog de taal van de beginner of iets gevorderde amateur? En als jij een mooie plaat wil maken met die nieuwe camera, dan is de M stand meestal geen goede uitgangspositie om met veel plezier mooie foto’s te maken.

Kijk dus goed of de fotografie-docent bij je past. Wat is zijn of haar ervaring? Zit deze persoon niet te veel vast in één onderdeel van de fotografie terwijl jij wat meer of wat anders wil. Hoe leer je bij die fotograaf? Kan je alleen online lessen volgen en kan je dan vragen stellen? Of heeft een docent ook andere manieren om betere foto’s te leren maken. Een fotografie-coach die ook fysieke cursussen (dus fotocursussen op locatie) heeft, blijft ook bij in de nieuwe technieken én weet welke vragen de cursisten stellen.

Een voorbeeldje

Een concreet voorbeeld: Bij mijn Lightroom cursus vertel ik je hoe je je foto’s importeer. En heel veel mensen die Lightroom gebruiken kunnen je ook vertellen hoe je dat doet. Precies wat ik bij mijn fysieke cursussen doe. En dus ook bij diezelfde online Lightroom cursus. Maar ik weet ook uit mijn reguliere workshops tegen welke kleine dingetjes mensen dan aanlopen En geloof me, in dit soort programma’s maken die kleine dingetjes net het verschil tussen succes en drama. Ik heb ze allemaal meegemaakt. Daarom verwerk ik die vragen die ik in een gewone cursus krijg ook in mijn online cursus. Iemand die alleen een online cursus verzorgt, die heeft die ‘vragen-van-cursisten niet of op z’n minst een stuk minder.

Waar is de fotocursus of fotografie workshop?

Ook is de locatie van een fotografie-coach of de fotocursus van belang. Tenzij je een online cursus volgt, dan is dit natuurlijk minder van belang. Dan wil je gewoon zeker weten dat je een vraag kan stellen en dat je snel antwoord krijgt.

Voor een goede fotografie-workshop op locatie kan je natuurlijk wel een uurtje of zelfs langer in de auto zitten, maar voor een reguliere cursus in meer avonden is dat misschien wat minder makkelijk. Kijk dus goed naar de juiste fotocursus in de buurt. Misschien is er eentje ietsje verder weg die beter is…

Ook is het van belang dat je weet wat de fotografie-coach nog meer doet. Is iemand fulltime fotografie-coach of doet iemand het er af en toe en keertje bij? Vind je iemand ook terug op de verschillende sociale platformen, maakt iemand YouTube video’s en misschien zelfs wel een podcast? Allemaal zaken die je een beter beeld geven om te kijken of iemand bij jou past.

Waar let je nog meer op? Reviews & verzorging

Goed, we hebben het gehad over de inhoud, de kwaliteit van de docent, zijn er nog meer aspecten waar je op moet letten?

Jazeker. Hoe wordt je verzorgd? Wat is de prijs van een fotocursus of workshop en wat vinden andere cursisten nu eigenlijk van die fotografie-docent?

En laat ik met het laatste onderdeel beginnen, wat vinden andere cursisten van de aanbieder, de reviews dus. Ook ik heb op mijn website ‘testimonials’ staan. Cursisten die een mooi verhaal hebben over de cursus die ze bij mij gevolgd hebben. Staan die reviews alleen op de eigen website van de aanbieder van de fotocursus? Weet je dan zeker dat alleen die goede reviews kloppen? Of heeft die persoon ook bij een externe betrouwbare reviews site zoals google review of Trustpilot recensies? Want je snapt, op de eigen website staan alleen de succesverhalen…

Dan de verzorging tijdens een fotografie workshop. Als ik zelf een workshop volg, dan is dat een dagje uit. De fun begint eigenlijk al bij het boeken van een workshop. Goede communicatie bij en na het boeken en communicatie voor de workshops is van belang. Wat heb je nodig voor de workshop en kan je eventueel wat lenen tijdens een workshop?

Tijdens de workshop vind ik het fijn om bijvoorbeeld een goede lunch te hebben. Niet zelf een klef broodje kaas van huis meenemen, maar gewoon een dagje uit, dus ook een goede verzorging.

Prijs en kwaliteit

Alles bij elkaar is de prijs van een workshop natuurlijk ook van belang. Want niemand heeft een onbeperkt budget. Kijk naar de prijs, maar laat die niet leidend zijn. Want je ziet, alle bovenstaande zaken zorgen voor een uiteindelijk tarief van een fotocursus of fotografie workshop. Goedkoper kan altijd, duurder ook. Maar kijk goed naar de prijs-kwaliteit verhouding. Hoeveel deelnemers zijn er maximaal? Hoe lang duurt de workshop en vooral wat is de inhoudelijke kwaliteit van een fotocursus of fotografie workshop.

Zelf word ik niet blij als ik een fotograaf door de dierentuin zie hobbelen met 30-40 cursisten achter zich aan. Ik weet dan zeker dat meer dan de helft van de mensen niet eens de kans krijgt om een vraag te stellen… Dat is jammer en natuurlijk niet de bedoeling als je wat wil leren, als je betere en mooiere foto’s wil maken.

Dus, neem alle factoren mee in je beslissing voor de keuze van een goede fotocursus. Schroom niet om vooraf vragen te stellen aan een cursus aanbieder als iets niet duidelijk is. Wacht niet tot na het boeken of zelfs na het volgen van een workshop. Want dat is echt zonde van je geld en je tijd!

Veel succes met je zoektocht naar de ideale fotocursus

Disclaimer. Natuurlijk verzorg ik ook fotocursussen en workshops. Zowel online fotocursussen en workshops als fotocursussen en workshops op locatie. Ik schreef hierboven al dat ik iets goed doe of anders niet doe. Dat is dan ook de reden waarom ik samenwerk met verschillende gastdocenten bij HeelHollandFotografeert. Die selecteer ik streng en ik verwacht van deze gastdocenten dezelfde kwaliteit als ik zelf geef. Wil je de reviews over HeelHollandFotografeert lezen? Die staan hier bij Trustpilot. Wil je meer weten over mij? Dan kijk je hier.