Pfff, het was weer eens zover. Een externe harde schijf had kuren en kon niet meer gelezen worden. Deze maal geen foto’s van mijzelf, maar van mijn vriendin. Hij kwam soms beschikbaar op de computer voor enkele seconden en kapte er dan weer mee. Dat is balen, want dat geeft extra werk en kosten. Maar liever dat dan alles kwijt zijn…

Daarnaast heb ik deze week als Lightroomdokter enkele malen mensen geholpen met soortgelijke problemen. Harde schijven, je hebt ze nodig, maar je moet ook zorgen voor een noodscenario. En niet zelden maak ik amateurfotografen maar ook duurbetaalde professionals mee die geen backups hebben. Je zal maar een fotograaf inhuren voor je bruiloft die je foto’s kwijtraakt net na je bruiloft…

En zonder een backup ben je enorm kwetsbaar. Geen fijn nieuws maar wel reëel! Zorg dus voor een goede backupstrategie. In dit artikel leg ik je uit hoe ik het doe en wat voor jou minimaal noodzakelijk is.

Kosten

Op dit moment kost harde schijfruimte niet zoveel meer. Het varieert per merk en type, maar voor een bedrag tussen de 3 en 6 eurocent per GB heb je al een harde schijf.
Als je dus je foto’s wilt backuppen je niet meer dan 2 TB aan bestanden hebt (en dat is al heel veel), dan ben je voor twee externe schijven van 2TB zo’n €150,- kwijt. Dat is weer veel geld, maar wat zijn je foto’s je waard?

Wat is een backup nu eigenlijk?

Ik hoor redelijk vaak van mensen dat ze hun foto’s op een externe schijf hebben staan. En daarmee denken ze dan vaak dat ze een backup hebben.
Maar een backup is een reservekopie. Een kopie dus. Een 1 op 1 kopie waarbij dit dus inhoudt dat je het origineel ook nog moet hebben. Gelukkig is het zo dat een kopie van een digitaal bestand exact hetzelfde is als het origineel. Maar je moet er dus altijd (minimaal) 2 hebben. Anders heb je gewoon geen kopie…
Dus, pas als je je foto op je computer hebt staan én een kopie op een externe harde schijf dan heb je een backup. Staan je foto’s op een externe harde schijf, dan heb je pas een backup als die foto’s ook op een tweede medium staan. En dat medium kan een harde schijf zijn, maar ook een online backupsysteem. Ik ga het niet meer hebben over CD’s of DVD’s. Niemand doet dat toch meer? En als je nog belangrijke bestanden op Cd of DVD hebt staan, ga ze dan snel overzetten!!

Basic, waarom zou je backups maken?

Je hebt je foto’s staan op een harde schijf. Die harde schijf gaat een keer kapot, dat is een feit. Als je je foto’s (en andere bestanden) dus niet ook nog op een andere locatie hebt staan dan raak je ze een keer kwijt….
Daarom is het dus goed om die bestanden op exact dezelfde manier op een andere schijf te hebben. De makkelijkste manier is om je bestanden (foto’s) te kopiëren naar een externe harde schijf.

Backup middels een externe HD

Ik ga er hier even van uit dat je je foto’s op je computer of laptop hebt staan. In dat geval zal je dus je bestanden moeten kopiëren op een externe schijf (of een ander medium, zie verderop). Dat kan handmatig door ze te kopiëren in de verkenner (windows) of de finder (mac). Dat is de eerste keer een goed probleem omdat je veel data overplaatst.

Je backup bijhouden

En dan wordt het moeizaam. Want nu je een eerste backup hebt, moet je dit bij gaan houden. Stel voor dat je een foto bewerkt, dan is je origineel anders dan je origineel op je backup. Dat wil je niet, dus je backup-versie moet in dit geval bijgewerkt worden. Of je verwijderd per ongeluk een foto op je computer. Het is niet handig als die foto dan ook in de backup verwijderd wordt.

Je snapt, als je dit allemaal zelf moet bijhouden en verzinnen is het bijna niet meer te doen. En omdat dat dan weer zo is, stellen mensen het uit…

Er is gelukkig goede software die er voor zorgt dat dit allemaal goed bijhouden wordt zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken. Zelf gebruik ik Carbon Copy Cloner software voor mijn mac. Gebruik je een windows computer, dan kan je goed Acronis true Image gebruiken (ook voor mac trouwens).

Dit soort software stel je zo in dat ze na een volledige backup voortaan automatisch een ‘incrementele’ backup maken. Zo’n incrementele backup houdt bij welke bestanden nieuw en gewijzigd zijn en zal die bij de volgende backup ook op de backup zetten of wijzigen.

Time-Machine is geen backup!!!

Veel mensen met een mac computer gebruiken een zogenaamde Time-machine. Dat is een externe schijf die een exacte backup maakt van je harde schijf. Ja, maar je zegt net dat het geen backup is. En dat klopt ook. Het zowel geen als wel een backup. Ik leg het uit.

Stel je computer heeft 200 GB aan data. Je externe Time machine harde schijf is 500 GB. Dit Gaat prima. Na de eerste backup heb je 200 van de 500 GB gebruikt. Nu zet je een film op je schijf van 10 GB. De backup is nu 10 GB groter. Je gooit je film weg na het kijken. Op je Time Machine backup staat die film echter nog. Dat is fijn. Dat doe je nog een paar keer en er komt een moment dat je 500 GB van je schijf vol is. Maar je hebt weer nieuwe film en zet die er op. Op je computer heb je voldoende ruimte, want je hebt iedere keer die gekeken film weg gegooid. Je Time machine backup heeft echter geen ruimte meer. En doe het volgende. Hij gooit data weg om ruimte te maken. In dit geval is dat je eerste film. Nu is dit geen probleem, omdat je dat zelf ook al bewust gedaan had. Maar stel je nu eens voor dat je dit niet bewust gedaan had… Dat je neefje op je computert een jaar geleden en een aantal foto’s weg heeft gegooid… En dat je daar nou pas achter komt. Dan kan het zij dat die foto’s dus nog op je time machine backup staan maar ze kunnen ook al weg zijn van die time machine…

Is die Time Machine backup dan geen goede optie? Jawel hoor! Ik gebruik hem zelf ook. En het is geweldig om hem te gebruiken voor bestanden die je per abuis weg hebt gegooid. En als ze nog in de Time machine staan kan je ze hier heel makkelijk en snel mee terug halen. Lukt dat niet, dan zal je ze moeten zoeken op je gewone backup. Daarnaast is de time machine backup geweldig als je harde schijf van je mac het begeeft of je mac gestolen wordt. Kwestie van een nieuwe harde schijf of een nieuwe mac. Time Machine terugzetten en alles is weer zoals je gewend was!

Medium

Ik heb heb al een paar keer over een medium gehad. Wat bedoel ik daar nu mee? Ieder ding waarop je bestanden op kan slaan is een medium. Dat kan dus een externe of interne harde schijf zijn, maar ook een usb stick. Of een online cloud oplossing (waar je foto’s dus ook ergens op een harde schijf staan), een CD of DVD (niet aan te raden) en zelfs een afdruk is een medium.
In de praktijk zal je gebruik maken van een harde schijf. Je kan die harde schijf in je computer hebben (intern) of met een (USB) connectie aan je computer ‘hangen’. Maar ook kan je gebruik maken van een harde schijf die ergens in je eigen netwerk (NAS) hangt of helemaal ergens anders (webserver of cloud).

Online backups

Een optie is om je data online te backuppen, ook wel cloud backup genoemd. Dit is eigenlijk alleen handig als je een snelle internetverbinding hebt om die data te uploaden (en te downloaden als je een backup nodig hebt). Prijzen van online backup-ruimte liggen zo rond de €10,- per 1 TB per maand.

Je foto’s op je mobiel

Vergeet je je foto’s op je mobiel niet? Ook deze wil je backuppen waarschijnlijk. Je kan kijken of je ze periodiek op je computer wil zetten en op die manier in je backup mee wil nemen óf dat je ze via je telefoonfabrikant (Samsung, Apple, Google) wilt backuppen.

Hoe doe ik het?

Iedere foto die op mijn computer staat, staat ook op een externe schijf. En als ik geen ruimte mee heb op mij computer, dan verplaats ik de foto’s van de computer naar een andere externe schijf. Dit houdt dus in dat er altijd twee identieke bestanden zijn op deze manier. Die externe schijven staan vaak wel in dezelfde ruimte als mijn computer.
Daarnaast wordt er een twee backup gemaakt op mijn NAS. Die NAS staat in een andere ruimte dan de ruimte waar mijn computer staat. Hiermee heb ik dus 3 identieke bestanden.
Als klap op de vuurpijl maak ik periodiek een extra backup op een externe schijf die niet bij mij thuis ligt, maar 15 kilometer verderop. Dit is echter een backup die niet dagelijks (maar ongeveer maandelijks) gemaakt wordt.

In het slechtste geval raak ik dus alles kwijt wat er bij mij thuis staat. Dan heb ik altijd nog die externe schijf die 15km verderop ligt. Dan ben ik wel wat kwijt, maar zeker niet alles.

Welke schijven gebruik ik?

Ik gebruik de verschillende ‘Rugged’ schijven van Lacie voor de ‘gewone’ externe schijven. Dit omdat deze extra stevig zijn omdat ik nogal eens een schijf verplaats of mee neem. Daarnaast staat er een ‘gewone’ Lacie schijf op mijn bureau. Overigens heb ik tegenwoordig allemaal USB-C schijven. Die zijn iets duurder, maar passen op mijn mac. Dit is de nieuwe standaard, dus het is handig om de toekomst en beetje voor te zijn en je krijgt er ook een ‘gewone’ USB draad bij.

Verder gebruik ik dus een NAS, dat is in mijn geval een Synology met 2 harde schijven van 4TB (let op, je moet zorgen dat je hier schijven bij aanschaft!). Je zou dus zeggen deze NAS 8TB aan ruimte heeft. Maar ik heb er voor gekozen om beide schijven van 4TB als kopie van elkaar te hebben (RAID1) Dat geeft nog meer zekerheid.

Controle van je backup

Je maakt dus nu regelmatig backups. Controleer ook regelmatig je schijven die je niet zo vaak meer gebruikt. Stel, je hebt je foto’s van 2010 t/m 2014 op een aparte externe schijf. Je hebt daar natuurlijk een identieke backup van. Het is dan goed om periodiek even die schijven aan te sluiten en te kijken of ze nog werken. Als één van de twee namelijk kapot is, is het zaak ouzo snel mogelijk weer een nieuwe kopie te maken!!!!!

Daarnaast is het goed om eens te testen of je backup werkt. Gooi eens een onbeduidende foto weg. En kijk nu eens of je die foto terug kan halen uit één of meerdere van je backups. Lukt dat, dan zit je goed. Lukt het niet, zoek uit waarom niet..

Wees voorbereid!

Als je je backup-strategie goed ‘neerzet’ dan ben je voorbereid bij een catastrofe. Dat die een keer komt is zeker. Doe je het niet goed goed of nog niet, zorg dan dat je even tijd en geld investeert en dat je alles op orde hebt. Ik waarschuw je maar 1 keer :)

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Je ziet in dit artikel meerdere links staan naar bol.com
Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs is voor jou is niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl