Huren of kopen van je camera-apparatuur

lenzen en camera's apparatuur hurenTijdens mijn cursussen en workshop hoor ik het vaak. Je bent ooit beginnen met fotografie en hebt destijds voor merk A gekozen. En dan zit je vaak ‘vast’ aan dat merk. Ik ben zelf ooit beginnen met een Canon spiegelreflex. Ben ik overigens best wel blij mee. En ik heb een hele berg lenzen gekocht in mijn carrière.

Dat is fijn, maar meteen ook weer niet zo fijn. Want juist door die enorme voorraad aan lenzen zit ik financieel redelijk vast aan het merk waar ik ooit voor gekozen heb.

Dus toen ik nog niet zo lang geleden een extra camera kocht, was het niet voor de hand liggend dat dat een ander merk zou zijn. Toch heb ik destijds een Sony systeemcamera gekocht om naast mijn Canon mee te werken. Zou ik normaal gezien nooit doen, maar omdat toch veel van mijn cursisten ook een Sony hebben. Is dat dan wel weer handig.

Zo ‘verkoop’ ik aan mijzelf de extra kosten die ik op deze manier maak.

Maar wat moet jij nu? Wat doe jij als je aan de slag wil met een ander systeem of misschien een andere lens wil aanschaffen? Je leest mijn tips & trucs in dit artikel.

Of misschien heb je wel een grote opdracht? Zelf neem ik altijd bij een fotoshoot een backup camera mee. En bij het fotograferen van een bruiloft droeg ik continu twee camera’s mee met verschillende lenzen zodat ik snel kon wisselen zonder lenzen te hoeven wisselen. En een derde backup camera lag dan in de auto. Nu is die derde camera misschien wat overdreven, maar toch gaf het altijd een fijn gerust gevoel.

Wat voor objectieven ik dan meenam tijdens zo’n bruiloft? Ik fotografeer met een fullframe en ik had standaard de 24-70 op de camera. De tweede camera had dan de 70-200 of een groothoek zoals de 12-24 of 16-35. En dan had ik voor de zekerheid nog een 24-105 en een 50mm mee. Daar moet je alles mee kunnen doen. Oh ja, en een flitser (of twee), extra batterijen en extra geheugenkaartjes natuurlijk. Uiteindelijk dus altijd weer een tas vol om mee te sjouwen.

De lenzen die ik gebruik voor een dergelijke shoot zijn bij voorkeur erg lichtsterk. Dus de 24-80, 70-200 bij voorkeur op f/2,8. De groothoek mag op f/4, maar liever ook op f/2,8. De 50mm is een f/1,8 of beter nog mijn favoriete Sigma 50mm ART f/1,4

Bij een normale fotoshoot sjouwde ik dan net iets minder mee. Scheelt een berg spierpijn de volgende dag kan ik je zeggen.

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik voor mijn Canon een berg van die lenzen gewoon bezit. Maar voor mijn Sony dus niet.

Koop je of huur je?

Maar stel je nu voor dat je een bruiloft wil/moet/mag fotograferen en je hebt die spullen niet? Of je gaat op vakantie naar een ver buitenland en wil heel graag die lange lens meenemen, maar je budget is door die mooie vakantie niet meer toereikend. Wat doe je dan? Je kan natuurlijk altijd naar mijn favoriete camerawinkel Cameranu gaan. Zou ik overigens niet perse fysiek naartoe gaan, maar gewoon online bestellen. Dan heb je het vaak de volgende dag al in huis.

Maar ‘even’ alles bestellen zoals een tweede camera en een paar lenzen, dat loopt al gauw in de papieren. Is natuurlijk een goede optie als je deze apparatuur vaker gaat gebruiken omdat je al een paar boekingen in de agenda hebt staan. Maar besef je dat het altijd een hele uitgave is.

Maar wat doe je als je deze spullen (nog) niet wil of kan kopen? Omdat die fotoshoot eenmalig is of je de inkomsten eerst nodig hebt voor andere zaken? Of als je niet eens betaald wordt?

Even tussendoor... Over die bruiloft

Even tussendoor mijn advies over het fotograferen van een bruiloft voor bekenden. Zou je dat wel doen? Het is echt hard werken en echt feestvieren schiet er dan echt bij in. Wil je dat? En voor het bruidspaar, wil je dat wel aan je vrienden vragen? Kan je niet beter iemand inhuren voor die ene mooie dag?

Niet zelden hoor ik van mensen dat ze dan een camera en een lens (of lenzen) lenen van een bekende. Is een prima gedachte hè. Want dan heb je een back-up. Wel is van belang dat de camera die je leent een camera is die je kent. Gebruik je zelf bijvoorbeeld een Canon 80D dan kan je goed aan de slag met een Canon 750D als tweede camera. Maar ga dan niet een camera van een ander merk gebruiken, dat is echt vragen om moeilijkheden. Want fotografie gaat toch ook vaak over comfortabel voelen met de camera en spiergeheugen voor de bediening van je camera is daarbij van belang. En dat heb je echt niet bij een camera van een ander merk.

EEN GOEDE OPTIE, huren van een camera en/of lenzen.

Zelf maak ik gebruik van Gearbooker. Want bij Gearbooker vind je eigenlijk alle apparatuur die je maar voor kan stellen. Met een beetje geluk vind je een aanbieder bij jou in de buurt, maar het is vaak ook mogelijk om de spullen op te laten sturen. Op die manier huur je makkelijk en snel de apparatuur die jij nodig hebt voor een shoot. Of gewoon die een mooie lens die je gewoon een keer ‘moet’ gebruiken, maar (nog) niet wil kopen.

Een tip van mij: Als je een camera huurt op deze manier (of leent van iemand anders). Neem dan even de tijd om alle instellingen van de gehuurde camera door te lopen en zo te zetten dat alles staat zoals jij wilt. Zodat je eigen camera en de ‘lener’ lekker hetzelfde ingesteld staan en je niet mis grijpt bij een foto.

Huur je een lens? Die zijn meestal minder moeilijk, maar daar heb je natuurlijk ook soms wat instellingen. Neem ze even door zodat je de gehuurde apparatuur zo effectief mogelijk gebruikt.

Extra tip: Als je voor de eerste keer apparatuur wil huren bij Gearbooker, ga daar dan naartoe via deze link. Jij krijgt dan €5,- starttegoed, dus een leuke korting op je eerst huur! En ja, ook ik krijg een kleine bijdrage als jij via deze link jezelf aanmeldt, dankjewel!

Verkopen of verhuren?

Laat ik het ook nog even hebben over de spullen die je hebt maar niet zo vaak (meer) gebruikt. Want die ene lens die je ooit wilde hebben, maar eigenlijk maar stof ligt te verzamelen. Wat moet je daar mee? Maak iemand anders gelukkig daarmee zou ik zeggen. Je kan hem verkopen. Maak je er mooie foto’s van en dan zet je hem op marktplaats.

Of je verhuurt hem (tiptiptip). Want jij kan niet alleen huren bij Gearbooker, je kan daar ook je spullen verhuren. En dat is best wel leuk. Dan gebruikt iemand jouw spullen als jij ze zelf even niet nodig hebt. En dan verdien je er ook nog wat mee. En dat is altijd meer €€€’s dan dat dat stof oplevert :)

Tips bij het verhuren?

Als je je spullen via Gearbooker verhuurt dan zorg je natuurlijk dat ze tiptop in orde zijn. Verhuur je een camera, zorg dan dat de sensor lekker schoon is. Zorg ook dat je de camera uitlevert met de instellingen zoals de hurende partij ze verwacht. Heb jij dus speciale functies achter knoppen gezet? Zet dat dan even terug naar de basis instellingen. En schrijf voor jezelf op welke zaken jij graag anders hebt in je camera. Zodat je bij thuiskomst van de camera alles weer in jouw manier van fotografie terug kan zetten. Een A4-tje met wat aandachtspunten is altijd handig voor de huurder.

Verhuur je een lens? Zorg dan dat alles compleet is. Dus zowel de lensdoppen aan beide kanten en de zonnekap. En maak ook voor je lens een korte gebruiksaanwijzing.

Andere zaken verhuren zoals een flitser, statief, studioapparatuur. Zorg dat je alles goed documenteert zodat jij en de huurder exact weten wat er verhuurd wordt en hoe het gebruikt moet worden. Daar heeft iedereen plezier van.

Mijn Gearbooker spullen huren?

Dat kan. Hier zie je de spullen die je van mij kan huren. En ja, ik verstuur ze ook als je wilt. En ja, zelfs een camera in een onderwaterhuis met een goede videolamp. Voor als je een keer onderwaterfoto’s wilt maken.