Ik heb het al vaker meegemaakt. Iemand gebruikt mijn foto zonder mijn toestemming. En ook nog door een bedrijf, dus voor commercieel gewin.

Niets mis met het gebruik van mijn foto’s. Maar wel graag mét mijn toestemming en natuurlijk ook met betaling. Zoals fotografen zeker weten kost het maken van foto’s, ook al zijn ze digitaal, gewoon geld en tijd. En het feit dat een foto te vinden is op het internet maakt nog niet dat je een foto (mijn foto) zonder toestemming mag gebruiken.

En aangezien ik een professionele fotograaf ben, hanteer ik ook professionele regels voor het gebruik van mijn fotomateriaal.

Maar het was dus weer eens zover. Ik werd geattendeerd op een foto die zeker van mij is, en die gebruikt werd. Deze keer door een bedrijf om te laten zien dat de sluitingstijden rondom oudjaar gewijzigd waren. En omdat dit op oudjaarsdag was, gebruikte ze een vuurwerkfoto van mij met in de achtergrond Vlissingen.
Hoe dat afliep en wat het goede doel hier aan heeft, lees je hieronder:

Het regionale bedrijf had de foto ergens vandaan geplukt. Niet zo moeilijk om in Google even een zoek-opdracht te doen. Google geeft dan overigens netjes aan dat een foto wellicht auteursrechtelijk beschermd is. En ja, mijn foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd, ze hebben copyright, mijn copyright. En deze foto past goed, want het gaat om oudjaar, vuurwerk én je ziet Vlissingen op de achtergrond.

de tekst gaat door onder de foto…

Toch was het een probleem, want deze foto was nu geplaatst op Facebook, met een leuk bericht er onder van de ondernemer. Maar er stond geen naamsvermelding bij. En er was geen toestemming. Laat staan dat de gebruiker er voor betaald had…

Probleem dus…

Belangrijk is dat je dan als maker, fotograaf dus in dit geval, even een paar stappen doorloopt. Als eerste is het handig om ‘bewijs’ te hebben van het gebruik van je foto. Het maken van één of meer screenshots is dan handig. Verder moet je natuurlijk zeker weten dat het jouw foto is. Doe dus even onderzoek en leg zoveel mogelijk bewijs vast.

In dit geval was de foto geplaatst bij een bericht op een zakelijk Facebookpagina. Ik heb daaronder een kort bericht geplaatst met de constatering dat ze mijn foto zonder toestemming hadden gebruikt en dat dat niet de bedoeling was. En of ze even contact met me op konden nemen om dit even netjes te regelen. Natuurlijk doe je dit netjes en maak je ook hier een screenshot van.

Even later werd er inderdaad door een medewerker van het bedrijf contact met me opgenomen. In dit bericht kreeg ik eigenlijk een ‘standje’ omdat ik mijn naam niet op mijn foto had gezet en men niet kon weten dat deze foto niet vrij te gebruiken was… Nou ja zeg, zelf iets fout doen en dan iemand anders de schuld geven.

Ze hadden het moeten weten
Nu moet je weten dat het bewuste bedrijf in de zakelijke en juridische dienstverlening actief is. Je mag dus verwachten dat zij redelijk op de hoogte zijn van de wetgeving. Het verschuilen achter onwetenheid kan ik me nog voorstellen bij iemand die ‘gewoon’ een foto gebruikt. Maar je achter deze reden verschuilen als je een bedrijf bent en veel over zakelijke, financiële en juridische zaken weet, is dan ook niet zo netjes. Dus laat je niet gek maken als fotograaf. Het is echt niet noodzakelijk om een watermerk of je naam in een foto te zetten. Jij hebt als maker namelijk altijd auteursrecht op een foto, of daar nu wel of niet een watermerk in of op staat.

Ik heb dat dan ook duidelijk gemaakt en mijn tarief bekend gemaakt voor het gebruik van deze foto. De reactie was bijna te voorspellen, want ik heb het vaker meegemaakt. “De foto was inmiddels verwijderd, sorry, maar we gaan geen vergoeding betalen”

Nu is het zo dat het gebruiken van een foto, ook al is het maar voor een uur, gebruik is. Dat hebben rechters ook meerdere malen zo geïnterpreteerd.

Dus ik laat het er niet bij zitten. En omdat mijn foto zonder toestemming is gebruikt kan ik ook nog extra rekenen. Zeg maar een soort van toeslag. Omdat ik het niet fijn vind om zoiets meteen op de spits te drijven had ik een voorstel met drie opties. optie 1: Mijn gevraagde (redelijke) tarief betalen of optie 2: datzelfde bedrag storten aan een goed doel van mijn keuze. Als ze met één van die twee opties niet konden leven, dan zou ik de optie 3 gebruiken: De eerder beschreven factuur met de toeslagen voor ongeoorloofd gebruik en geen naamsvermelding.

Geblokkeerd..
Helaas was ik al geblokkeerd door de medewerker… Een beetje jammer. Ook was ik al geblokkeerd op de zakelijke pagina. Ik kon de pagina nog wel zien, maar niet meer reageren. Zucht… Dit gebeurde allemaal in een tijdspanne van een paar uur. Een actie die ik zeker van een bedrijf dat actief is in zakelijke dienstverlening niet verwacht had. Maar we zullen het er maar op houden dat dit een vergissing was en dat er iemand de ‘paniekknop’ heeft gebruikt.

Optie 3 gebruiken?
Mijn gedachten gingen natuurlijk vele kanten op. Ik kon natuurlijk meteen kiezen voor optie 3, maar ik besloot om ze gewoon nog een kans te geven.
Ik heb een mail gestuurd naar het bedrijf en het voorval en mijn opties voorgesteld. En laat ik even duidelijk zijn. Ik zou het er niet bij laten zitten. Deze zaak was zo klip en klaar dat ik met goede moed een rechtszaak in zou gaan.

Toch nog een oplossing
Gelukkig was er aan de andere kant iemand die wél verstandig is. Ik kreeg dan ook redelijk snel een mail terug waarbij ze aangaven om het bedrag te storten aan een goed doel van mijn keuze. Een mooie oplossing dus.

Eind goed al goed. Het goede doel is gesponsord, het bedrijf weet nu dat ze niet zomaar foto’s kunnen gebruiken zonder toestemming van de maker. En ze kunnen deze foto volgend jaar gewoon gebruiken, daar hebben ze toestemming voor. En ik ben blij dat het alsnog opgelost is.

Dat goede doel dat ik heb gekozen is overigens Free Press Unlimited. Zij staan voor persvrijheid. Misschien voor ons vanzelfsprekend, maar helaas in veel landen niet zo vanzelfsprekend….

Ik heb natuurlijk bewust de bedrijfsnaam en de naam van de medewerker niet vermeld. Dat is ook niet zo van belang. Wat van belang is, is dat het opgelost is en dat Free Press Unlimited er wat aan heeft. 

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Meer informatie over de Fotokaarten

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Meer informatie over de Situatiekaarten

Wil je meer weten over fotografie. Ik verzorg regelmatig cursussen voor beginners en gevorderden maar ook verschillende workshops. Die kan je vinden op www.heelhollandfotografeert.nl

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl