Misschien ben je nog maar net bezig met fotografie of misschien fotografeer je al langer. Mijn vraag aan jullie allemaal is of je weet hoe de kwaliteit van je camera staat ingesteld. Als je het weet, dan is de tweede vraag: “waarom”

De meeste fotografen hebben hun camera ingesteld op jpg foto’s, en vaak hebben ze er eigenlijk nog nooit naar gekeken. De foto’s zijn prima, waarom zou je dan nog verder gaan? Het antwoord daar op is dat het beter kan.

De standaard instellingen
De camerafabrikanten hebben instellingen bedacht waardoor je foto’s er mooi gekleurd en scherp uit zien. Als je al wat ouder bent en nog weet over filmrolletjes weet je misschien nog wel het verschil tussen een Fuji en een Kodak filmrol. De foto’s gemaakt met het Kodak-rolletje waren neutraal van kleur, terwijl bij de Fuji-foto’s de kleuren er uit knalde.

De fabrikanten hebben algoritmes bedacht waardoor je foto’s er scherper uit zien, mooie knallende kleuren hebben. Je zou kunnen zeggen dat dit prima is, maar in sommige gevallen wil je misschien wat anders. Bij een portret wil je misschien wel helemaal niet zulke scherpe randen, maar wil jet het misschien wat ‘softer’. Daar zijn natuurlijk oplossingen voor, verschillende camera’s hebben verschillende ‘beeldstijlen’. Je kan in de camera aangeven welke beeldstijl je wilt gebruiken. Vaak kan je de beeldstijl ook nog aanpassen en soms zelfs je eigen beeldstijlen maken. Je kan dan met een slider de scherpte, het contrast, de verzadiging en de kleurtoon aan te passen. 

Hét nadeel van deze beeldstijlen is dat je altijd erg bewust moet zijn van de beeldstijl die je gebruikt. Stel je ben met je beeldstijl landschap bezig en ineens wil je een leuk portret maken. Je zal dan je beeldstijl moeten wijzigen. Laat staan als je van alles op de foto zet tijdens een vakantie. Je bent dan al snel de slaaf van je eigen camera…

Maar natuurlijk zijn er oplossingen voor problemen, komen ze:

Bij de meeste moderne camera’s kan je kiezen tussen RAW en JPG. Als je net bent begonnen met fotografie dan kan RAW behoorlijk intimiderend zijn. We starten dan ook even met JPG.

JPG Kwaliteit en compressie
Als je JPG gebruikt, dan heb je de keuze om het bestandsformaat en de kwaliteit te wijzigen. Ik adviseer je altijd om het grootste formaat te kiezen. Dan heb je ook nog de kwaliteit. JPG bestanden zijn bestanden die compressie hebben. In het kort en heel eenvoudig kan je zeggen dat JPG compressie als volgt gaat: De eerste pixel is blauw, de tweede ook en de derde ook. JPG compressie zegt dan ipv “blauw blauw blauw” “3xblauw”. Dat scheelt ruimte.
Als je meer gaat comprimeren dan kijkt JPG compressie of de ene blauwe pixel ook gelijk is aan de volgende pixel. Als dat bijna zo is, dan wordt dat “bijna’ genegeerd bij een grotere compressie. Het resultaat is dat het zo kan gebeuren dat je bestand erg klein is (er passen er veel op je geheugenkaartje), maar je blauwe lucht wordt een ‘hakkelige’ blauwe lucht.

Daarom zet je de camera op de hoogst mogelijke kwaliteit, vaak Fine of Superfine of afgebeeld met een kwart rond icoontje dat niet ‘hakkelig’ is.

Wil je later je foto’s verkleinen om bijvoorbeeld te mailen, dan kan dat makkelijk in fotobewerkingssoftware. 

JPG De beeldstijlen:
De beeldstijlen zorgen naast de kleuren en het contrast ook voor de verscherping van je foto’s. Een foto waar vanuit de basis (dus direct uit de camera) al veel contrast en verscherping heeft, kan je niet meer terug zetten naar neutraal… Als je dus de mogelijkheid hebt om hier aan bij te stellen dan adviseer ik je zeker wel om de verscherping als het kan op laag te zetten. Voor de instellingen contrast en verzadiging zou ik je adviseren om die op neutraal te zetten. Kijk in je instructieboekje van je camera waar je deze instellingen kan vinden.

Op deze manier maak je foto’s die neutraal zijn van kleur, contrast en verscherping. In de nabewerking van je foto’s kan je deze weer opschroeven naar smaak. Hieronder zie je twee keer dezelfde foto, eentje waar het contrast en de scherpte vergroot is, en eentje waar dit verlaagd is. Ik heb bewust overdreven, maar je ziet dat je twee totaal verschillende foto’s krijgt:

JPG: kleurtemperatuur of witbalans.
Soms een drama, die witbalans. Misschien heb je het wel eens gehad dat al je foto’s ineens blauw zijn. In dat geval staat je witbalans vaak verkeerd. Naderhand corrigeren is beperkt mogelijk in JPG, dus voorkomen is beter dan genezen. Over het algemeen kan de camera met de Auto Witbalans het goed aan. De camera ‘vergeet’ niet om de witbalans te wijzigen (wat het baasje van de camera nog wel eens heeft…).

Heb je nu echt een bepaald licht, schakel dan over naar één van de presets. Zoals bewolkt of kunstlicht. Maar vergeet deze niet terug te zetten….

Wil je meer weten over de witbalans, daar schreef ik een eerder artikel over.

In RAW fotograferen
Als je in RAW fotografeert heb je meer ‘ruimte’ om de foto achteraf zelf te voorzien van een eigen witbalans, scherpte, contrast, verzadiging en nog veel meer. RAW foto’s kan je verwerken met de software die je van de camerafabrikant krijgt, maar slimmer is om dit te doen met speciale software zoals Lightroom. Over RAW heb ik meer artikelen geschreven. Een goed uitgangspunt is dit artikel waar ik in 12 stappen uitleg wat de voor- en nadelen van RAW zijn

Ik hoop dat je met deze tips je camera nog beter in kan stellen en de kwaliteit van je foto’s op het technische vlak kan verbeteren. Als je zelf nog tips of aanvullingen hebt, mag je ze zeker in de commentaren zetten.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl