Een kleine oefening om mee te starten, het kost je slechts 15 minuten en als je deze oefening doet, zal je verbaasd zijn van het resultaat.
Tijdens mijn cursussen is de opdracht die veel mensen erg aanspreekt de opdracht waar men een abstracte foto moet maken. De opdracht wordt als volgt beschreven: “maak van een alledaags voorwerp dat iedereen kent een abstracte foto, haal je onderwerp uit de normale context door het gebruik van details, compositie, standpunt en/of perspectief”.
Wat zo leuk aan deze opdracht is dat de cursisten op dit moment ook echt gedwongen worden om anders te kijken naar hun wereld. En dat levert dan vaak verrassende foto’s op.
Nadat ik daar eens over nadacht ben ik er uit waarom dit komt; Er wordt door de cursisten tijd gegeven aan het (onder)zoeken van een onderwerp. Tijd en aandacht, dat maakt alles mooier…
Lees verder hoe je een oefening kan doen om in 15 minuten een beter resultaat te krijgen.
Omdat we gewend zijn geraakt aan snel en direct beschikbaar zijn veel mensen ook op die manier gaan fotograferen. Snel en veel. Later kijken we wel op de computer welke foto we willen bewaren. Deze oefening gaat over het tempo omlaag brengen en goed leren nadenken over de foto’s die je wil maken.
De concrete opdracht:
Pak een camera, maakt niet uit welke, je mag ook je mobiele telefoon pakken. Het gaat er om dat je straks een camera beschikbaar hebt.
De eerste 10 minuten:
Gedurende de komende 10 minuten is het verboden om een foto te maken. Je kijkt alleen maar om je heen en observeert. Ga in eerste instantie het midden van je huiskamer zitten, of als je naar buiten wilt, ga dan in je tuin zitten. Ga echt in het midden van die kamer of tuin zitten en blijf daar even zitten. Je laat de omgeving op je inwerken, kijkt naar het licht en hoe dat licht objecten raakt, Kijk naar details, die je misschien nog nooit gezien hebt. Gedurende deze 10 minuten mag je zeker rondlopen en kijken. Kijk vooral vanuit verschillende hoeken naar onderwerpen of details, maar in geen geval mag je je camera gebruiken. Gedurende deze 10 minuten mag je alleen maar foto’s maken met je gedachten.
Je denkt na over hoe je na deze 10 minuten een goede foto gaat maken. En je probeert daarbij zoveel mogelijk zaken in je hoofd voor te bereiden. Wat ga je op de foto zetten en vanuit welk perspectief? Wat moet er zeker niet op de foto komen? Hoe ga je de compositie samenstellen en zijn er technische instellingen die je kan gebruiken om een bepaald beeld te verkrijgen. In het begin gaan je gedachten waarschijnlijk snel en denk je na over hoe je dat snel doet. Negeer dat, haal diep adem en neem de tijd…
Na 10 minuten:
Na deze 10 minuten (je kan een timer zetten) heb je 5 minuten de tijd om dat uit te voeren waar je nu al 10 minuten over na hebt kunnen denken. En 5 minuten is veel tijd om een goede foto te maken, maar neem dan ook die tijd! Denk bij het maken van de foto’s na wat je in de eerste 10 minuten bedacht hebt en op welke manier je dat wilde gaan doen.
FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN
Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!
Wil je meer? Dat kan!
De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.
Na 15 minuten:
Je hebt enkele geconcentreerde foto’s gemaakt waar je vooraf goed over na hebt kunnen denken. Vanzelfsprekend heb je niet altijd de tijd en gelegenheid om je fotografie op deze manier te benaderen, maar dergelijke oefeningen kunnen je helpen om te leren kijken naar de omstandigheden die er zijn en daar het beste uit te halen.
In mijn geval heb ik er voor gekozen om een kopje espresso neer te zetten tussen koffiebonen en daarin een paar druppels melk te laten plonzen.
Ik zie jouw resultaten graag in het commentaar!
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl
Bedankt weer Mischa, leerzaam en back to basics door te kijken vóór te schieten. Doet me denken aan interview met getalenteerde bruidsfotograaf Jeff Ascough (http://photo.net/photographer-interviews/jeff-ascough/) waarin hij dit ook benadrukt: ‘not blasting away with the camera, but taking time over your image’.
Dank voor je compliment weer Joost, en ik heb het interview met Jeff gelezen. Leuk om zijn visie over een dergelijk evenement te lezen. Niet bang zijn om iets op zo’n belangrijke dag te missen, maar juist iets creëren door rust te nemen.
En wat een enorm leuke foto!
Lijkt me een leuk experiment, alleen snap ik de tijden niet helemaal.
10 minuten stil zitten, 10 minuten rondlopen en 5 minuten foto maken?
Hallo Ernst,
Het is inderdaad een beetje krom beschreven. De eerste 10 minuten heb je de tijd om je onderwerp te bepalen, en daar om heen te lopen en van alle kanten en lichtomstandigheden. Pas ná die 10 minuten heb je 5 minuten voor het maken van de foto.
Ik heb de tekst wat aangepast zodat het duidelijker is wat ik bedoel.
zijn de foto’s op #prefoto7daagse openbaar en zo ja hoe kan ik dat zien?
Als je een foto plaatst op bijvoorbeeld Facebook, en deze foto een openbaar karakter meegeeft (dus voor iedereen zichtbaar), zou iedereen deze foto’s in principe moeten kunnen zien.
Leuk experiment. Helemaal voorstander van om eerst na te denken voordat je op het knopje drukt. Als je bovenstaande tekst toch kunt verbeteren, zet dan ook nog even een ‘o’ achter ‘fot’ bij ‘Wat moet er zeker niet op de fot komen?’
Het is wel duidelijk wie de communicatie-specialist is Hans :)
Dank voor het compliment en het wijzigingsvoorstel.
[…] je kan natuurlijk ook zelf gaan oefenen. Het artikel “Je fotografie verbeteren in slechts 15 minuten” is een leuke om mee te beginnen, maar ik heb nog 5 tips voor […]
Bedankt Mischa voor deze tips. Dat vind ik zo leuk van de 7 daagde en nu weer de 7weekse. Met opdrachten ga je anders naar dingen kijken er over na denken over hoe je iets op de foto wilt hebben. Ik geniet er echt van! Alleen een klein buitje zou voor de regen foto wel leuk zijn. ?