Druk je je foto’s wel eens af?

Weet je nog? Je kwam terug van vakantie en leverde je fotorolletjes in. Het moment dat je de foto’s ophaalde en voor het eerst zag, was meestal een klein feestje – of soms helaas ook een grote teleurstelling… Eigenlijk is dat niet eens zo gek lang geleden. Ongetwijfeld maakte je toen heel wat minder foto’s dan nu. Omdat je het resultaat nu digitaal kunt bekijken, druk je de foto’s waarschijnlijk ook niet (altijd) meer af.

Backup je foto’s
Het is het digitale tijdperk, zeker in de fotografie. Films worden nauwelijks meer gebruikt en door de opmars van de digitale fotografie worden er vele malen meer foto’s gemaakt dan in het analoge tijdperk. Onze herinneringen staan op harde schijven, USB-sticks, geheugenkaarten en niet te vergeten onze mobiele telefoon. Dat is niet alleen jammer, dat is ook nog eens gevaarlijk. Want we weten allemaal dat mobiele telefoons (te vaak) kapot gaan, harde schijven crashen en we kleine usb-sticks kwijt raken. Weg zijn dan je foto’s…. Tenzij je natuurlijk een backup hebt gemaakt (dat doe je toch?).

Afdrukken
Er is een nog mooiere manier van het maken van een ‘backup’. Dat is het afdrukken van je foto’s. Weet je hoe leuk het is om op een regenachtige weekendmiddag een schoenendoos vol met foto’s door te bladeren? Of het fotoboek van die ene vakantie van een paar jaar geleden uit de kast te pakken.

Daarom moeten we meer afdrukken. Niet al onze foto’s, wel een beetje selecteren. Het hoeven er echt geen duizenden per jaar te zijn. Maar ga eens een middagje zitten en selecteer de 100 beste foto’s van een jaar. Al voor een paar cent kan je afdrukken laten maken bij de diverse online afdrukcentrales of die leuke winkel in de stad. Geen geld als je weet dat je hier de komende jaren extra van gaat genieten. Ook kan je op deze manier je eigen ansichtkaarten, kerstkaarten of uitnodigingen voor een kleine prijs maken.

Waar let je op bij het laten afdrukken
Om dat af laten drukken wat makkelijker te maken heb ik wat zaken waar je op moet letten.

De rand:
De randen van de foto vallen snel van de foto af als je hem af laat drukken. Dat is zo omdat de afdrukcentrale automatisch werkt en (soms een beetje te) ruim de foto’s afsnijdt. Zorg dus dat er voldoende ruimte zit aan de randen van je foto. Als je tekst in je foto zet, zorg dat deze zeker niet aan de rand staat. Soms heeft je foto een andere verhouding dan de afdruk. Een vierkante foto die je op het formaat 10×15 af wilt laten drukken gaat dan een probleem opleveren. Je hebt de kans dat er aan beide kanten een witte rand op je foto komt, maar het kan ook zijn dat er expres een stuk van de foto wordt afgesneden. Gelukkig kan je vaak kiezen wat je wilt en hoe het er uit gaat zien, maar let op!

Het formaat:
Het formaat van de afdruk is ook een keuze. Een jaar of 20 geleden was het formaat 10×15 het ‘standaard’ formaat. Nu ligt dat een beetje aan je camera, maar ongeveer dit formaat is nog steeds een leuk formaat voor de ‘schoenendoos vol foto’s. Wil je wat meer indruk maken met je foto’s, zorg dan voor een iets groter formaat zoals 13×19. Dat is een perfect formaat om een ansichtkaart van te maken. Wil je meer imponeren dan is het formaat 20×30 prachtig. Of je gaat naar het posterformaat. Maar om er daar nu 100 per jaar van af te laten drukken is misschien een beetje veel.

De kwaliteit en grootte:
De kwaliteit en grootte van de foto-bestanden is ook van belang. Een te klein bestand of te veel compressie ga je terug zien op de foto en dat is zonde. Zorg dus dat je camera op de juiste stand staat. Hoe je je camera optimaal instelt voor de beste kwaliteit kan je in dit artikel vinden.

Aan de muur:
Wil je een foto aan de muur? Dan zijn er diverse mogelijkheden. Uiteraard kun je zelf je foto printen, een fotolijstje kopen en daar je foto in doen, maar je kunt ook een foto laten afdrukken op canvas, hout of tal andere materialen. Maar wellicht is nog het allermooiste om de foto professioneel op fotopapier te laten afdrukken om deze vervolgens te laten inlijsten. Dat kan je zelf of je kijkt eens in dit artikel waar ik diverse opties beschrijf

Heb je nu nog redenen om je foto’s niet af te laten drukken?

Dit artikel verscheen eerder op de website italietips.nl in het kader van een fotowedstrijd.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl