Je maakt inmiddels mooie foto’s en iedereen die ze ziet geeft je complimenten. Dat is natuurlijk geweldig om mee te maken. Maar blijven je foto’s op je computer staan en deel je ze af en toe via de sociale media? Of beloon je jezelf ook wel eens met een afdruk? Een mooie afdruk voor aan de muur in je eigen huiskamer of om weg te geven.

Ik heb thuis een berg foto’s afgedrukt liggen. Sommige liggen in schoenendozen die heerlijk zijn om op een regenachtige zondagmiddag van zolder te halen en door te kijken. Ik gebruik ook afdrukken tijdens de fotocursussen die ik verzorg. De cursisten kunnen dan lekker schuiven met de foto’s. Maar er hangen ook een berg foto’s in lijsten (en zonder lijsten) thuis aan de muur.
Weet je hoe leuk het is om een eigen foto als (ansicht)kaart te versturen? Hoe origineel wil je het krijgen? Er zijn diverse aanbieders die je foto af kunnen drukken. Dat kan op het ‘gewone’ fotopapier, maar natuurlijk ook op canvas, dibond, glas, hout en nog veel meer. Ondanks dat er veel manieren zijn om je foto aan de muur te krijgen is een ‘ouderwetse’ lijst met een mooi passepartout én een mooie glaslijst nog steeds één van mijn favorieten. Hoe zorg je nu dat je een mooie afdruk krijgt in een mooie lijst?

Shoot and Hang:
To Baaten, de man achter de website Shoot and Hang is net begonnen met zijn nieuwe concept. To nam contact met mij op om te vertellen over dit nieuwe concept. Hij wil graag de winnaar van de maandelijkse foto-opdracht van HeelHollandFotografeert belonen met een afdruk van die foto in een lijst. Maar voordat ik hier mijn medewerking aan geef wil ik natuurlijk eerst zelf zien wat de kwaliteit is van de afdruk en het lijstwerk. Ik heb dus een foto geupload en ben vervolgens op de deurmat gaan zitten wachtend op de aflevering.

Hoe werkt Shoot and Hang
Op een eenvoudige te gebruiken website kan je je foto uploaden en een lijst met passepartout kiezen. De keuzes zijn overzichtelijk waardoor de keuzestress binnen de perken blijft. Zodra jij je keuzes hebt gemaakt gaat To met zijn team aan de slag om je foto af te drukken, in te lijsten en te verzenden naar jou of naar iemand anders (je Italiaanse vakantieliefde wellicht?).
Eerst upload je op een makkelijke manier je foto. Na het uploaden van de foto zijn er een paar simpele bewerkingen mogelijk (zwart-wit conversie of sepia) en kan je eventueel tekst toevoegen aan de foto. Ik zou mij hier ver van houden, maar als je wel tekst in je foto aan de muur wilt, dan is dat dus mogelijk.
Vervolgens kies je een frame (lijst) én een passepartout. Het aanbod is bewust simpel gehouden, maar er is voldoende keus.
Het afrekenen  gaat zoals we inmiddels gewend zijn in de diverse webwinkels. Shoot and Hang levert vanuit België in 13 Europese landen. Verzending is gratis. Ook is er garantie op breuk. Mocht je lijst beschadigd zijn tijdens het transport, dan zorgt To er voor dat je zo spoedig mogelijk een nieuwe lijst thuis krijgt.

Het resultaat in huis:

De lijst wordt in een mooi ontworpen doos verzonden. In de doos is de lijst nog eens extra verpakt met bubbetjesplastic. To geeft aan dat de doos nog verbeterd gaat worden om te zorgen dat er nog minder kans is op breuk, maar qua design ziet de doos er goed uit. De afdrukkwaliteit van de foto prima is. Ik heb niet met een vergrootglas naar de foto gekeken, maar van dichtbij kan je zien dat de print van goede kwaliteit is.
Het passepartout is netjes gesneden en de lijst ziet er strak uit. De achterkant is voorzien van een ophanghaakje én een afstandsblokje. Met name dat laatste is een mooi detail dat er voor zorgt dat je foto niet schuin op de muur gaat hangen. Aan alles is te zien dat hier door een vakman wordt gewerkt. Het zit hem in de details!

Ook een foto afgedrukt thuis?
Wil je ook een foto ingelijst thuis hebben? Gedurende de maanden mei, juni en juli in 2015 krijg je  € 5,- korting op een lijst bij Shoot and Hang. Maak hiervoor gebruik van de  de kortingscode HHF bij het afrekenen. Om de code te gebruiken moet je wel een account  maken op de website van Shoot and Hang en inloggen.

Win een lijst
Shoot and Hang zorgt dat de winnaar van de maand-opdracht de winnende foto ingelijst thuis krijgt. Wil jij daarvoor in aanmerking komen? Doe dan mee met de maandelijkse foto-opdracht van Heel Holland Fotografeert. Wint jou foto de maandopdracht? Dan ontvang je de winnende foto ingelijst thuis. Iedere maand heb je weer een nieuwe kans.

Hoe zorg je nu dat de kwaliteit van je foto optimaal is?
Vanzelfsprekend ben je voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de mensen die je foto afdrukken. Kwaliteit kan enorm variëren en over het algemeen kan je zeggen dat goedkoop vaak duurkoop is. Luistert het nauw? Zorg dan dat je weet wat je gaat krijgen!
Zelf heb je ook invloed op de kwaliteit van je foto. Zorg dat je foto voldoende pixels heeft om af te drukken. Een foto met te weinig pixels zal al snel een ‘blokkerig’ beeld opleveren. Je kan als vuistregel nemen dat een foto 300 DPI (dots per inch) nodig heeft. Maar dat is wat abstract. Een rekenvoorbeeld maakt het wat makkelijker. De foto’s die je bij Shoot and Hang af laat drukken worden 28 cm bij 20 cm (of 20 cm bij 20 cm). 28cm is 11 inch. Bij voorkeur willen we 300 pixels per inch hebben. In dit geval dus 11×300 = 3300 pixels. Als je bestand dus minimaal 3300 pixels breed is heb je optimale kwaliteit.

Misschien heb je helemaal geen 3300 pixels beschikbaar. Wat kan dan nog? Je kan eigenlijk wel tot 200 DPI gaan, daaronder zou ik niet doen. Dat houdt in dat je met 2200 pixels nog deze afdruk kunt laten maken.
Zorg er verder voor dat de jpg compressie zo laag mogelijk is. Dus zet je de compressie op 100 (of 12, maar in ieder geval minimale compressie). Je bestand is dan groot, maar dat komt de kwaliteit zeker ten goede.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl