Waarom een lange zoomlens aanschaffen?

Sigma 150-600

Sigma 150-600 op 150mm f/5,6

Ja, waarom zou je een lange zoomlens aanschaffen? Een telelens die enorm in kan zoomen is natuurlijk erg leuk om zaken dichtbij te halen. Maar als je een 500 of zelfs 600 mm lens aan wil schaffen zal je toch behoorlijk diep in de buidel moeten tasten.
In dit artikel vertel ik je welke lens ik aan heb geschaft en waarom die. En wat je er mee kan, met zo’n grote lens. De foto’s in dit artikel kan je vergroten door er op te klikken. 

Toen ik ooit in 2004 in Afrika was voor een safari zag ik al die mannen (het waren toen voornamelijk mannen) met hele grote lenzen op hun camera’s. Zelf was ik enorm trots op mijn Canon 300D met een 70-300 lens. En ik maakte ook wel mooie foto’s van het wild dat redelijk ver weg stond. Als ik nu terug kijk naar die foto’s dan is wel te zien dat de 300D een aardige camera was en de lens die ik er op had een aardige lens. Maar als je dat nu vergelijkt met de camera’s die je nu voor een fractie van de prijs van de 300D koopt dan is het goed te zien dat er in die 13 jaar veel is gebeurd.

safari 2004, 75-300 @300mm

Hou me ten goede hè, een goede camera en een goede lens maakt nog geen goede foto. Dat zal je als fotograaf toch echt zelf moeten doen. Met je kennis, techniek en vooral creativiteit.

Maar als iemand nu om advies zou vragen wat mee te nemen voor zo’n reis, dan zou ik een lange lens adviseren. En een workshop in Blijdorp, want dan laat ik je zien wat er allemaal mogelijk is bij het fotograferen van de dieren.

Soorten en maten.
Die lange lenzen zijn er in soorten en maten. Van redelijk geprijsd tot zoveel geld dat je een tweede hypotheek moet nemen. En in dit artikel laat ik je zien wat er is en wat je kan aanschaffen:
1. Een spiegellens
Een spiegellens is een budgetvriendelijke optie. Maar let op. Er zitten behoorlijk wat nadelen aan een spiegellens. Het is een lens met een klein maximaal diafragma. Vaak f/8 en dat houdt in dat je een dergelijke lens bijna altijd met een hoge ISO moet gebruiken of met een statief. Daarnaast is een spiegellens bijna altijd manueel focus. Voor mij is het grote nadeel de ontzettend lelijke (in mijn ogen dan) onscherpte. Deze onscherpte (of bokeh) is ringvormig. Een voorbeeld van die onscherpte kan je hier vinden.
De voordelen zijn de prijs (let op, je hebt vaak wel een adapter nodig) en het gewicht.
Een voorbeeld van een dergelijke spiegellens is deze Samyang lens.
2. Een vast brandpunt objectief
Een vast brandpunt objectief is vaak erg scherp (lees hier mijn verhaal over de 50mm). Nadeel is natuurlijk dat je met je benen moet zoomen, maar in het geval van wildlife fotograferen zal je vaak meer naar voren willen dan naar achteren. Als je een lens aan wil schaffen die geschikt is voor een safari, dan zal je al gauw denken aan 400mm of meer. Schrik niet van de prijs van sommige van deze objectieven. Want die komt al gauw in de richting van de prijs van een kleine auto, als je een lichtsterke lens wilt hebben.

Even wat voorbeelden:
Canon 400 mm:
De f/5,6 versie kost rond de €1200,-
De f/4,0 versie kost rond de €6800,-
De f/2,8 versie kost rond de €10800,-. Maar vergis je niet. Je krijg een mooie opbergkoffer er bij waar je lekker op kan zitten :)

Toch zijn dit lenzen die je redelijk veel ziet bij professionele fotografen die wildlife fotograferen. Het zijn toplenzen met een superscherpte. Voor de gewone amateur of professional die af en toe een lange lens nodig heeft is toch vaak een stap te ver. Heb je een keer zo’n lens nodig, dan kan je altijd overwegen om een lens een dagje te huren.

 

3. Een zoomlens.
Zoomlenzen zijn handig en vaak wat budgetvriendelijker. Maar ook hier zijn er verschillende klassen en budgetten.

Het is handig om te kijken wat je wilt. Als je een lens wil hebben die wel ver gaat, maar je wil je niet een breuk sjouwen. Dan is een lens tot 300mm handig. Je kan dan bijvoorbeeld eens kijken naar een lens zoals de Sigma 18-300. Een mooie lens waar je eigenlijk alles mee kan doen.
Wil je verder, dan ga je dat direct merken in het gewicht. Een lens tot 400mm (of 500mm of 600mm) is vaak een stuk minder draagbaar. Ook al zeggen fabrikanten dat het wel meevalt, het zijn geen lenzen die je een hele dag rond je nek meesjouwt.

 

Welke zoomlens kan je dan nemen?
Voor Nikon kan je naar de 200-500 gaan en voor Canon en Sony is er een 100-400 beschikbaar. Sigma heeft een 100-400 voor verschillende merken.
Wil je verder? Dan kan je kijken voor een 150-600. Deze zijn zowel van Tamron als van Sigma te koop voor verschillende merken.

 

Welke lens gebruik ik zelf?
Ik gebruik de Sigma 150-600 Contemporary. Sigma heeft twee versies van de 150-600 lens. De Contemporary die ik zelf heb (rond de €1000,-) en de iets duurdere (rond de €1600,-) en zwaardere Sports versie. Waarom ik gekozen heb voor de Contemporary versie? Voornamelijk het gewicht. Het scheelt 1 kilo (2 kilo vs 3 kilo). De Sports versie is een geweldige optie als je vaak onder slechte weersomstandigheden foto’s moet maken. De Sports is namelijk erg goed afgedicht. Maar voor mijn fotografie is de Contemporary een perfecte match. Mijn voorkeur voor de Sigma boven de Tamron is het feit dat je de Sigma om kan laten bouwen. Op dit moment fotografeer ik met Canon, maar als ik over zou willen stappen naar Nikon, dan kan ik de Sigma om laten bouwen.

Voorbeelden
Waarom zou je een dergelijk lens aanschaffen? Nou, als je dus een safari in het vooruitzicht hebt. Of vaak thuis op wildjacht gaat (vogels, zeehonden, herten), een bootje op de foto wil zetten of je kids op de foto wil zetten bij het voetbalveld.

Sigma 150-600

Sigma 150-600 @435mm f/6,3

Waar moet je op letten? Een dergelijke lens heeft korte sluitertijden nodig. Er zit natuurlijk een goede image stabiliser op (OS), maar ga niet denken dat je op 600 mm kan fotograferen met een sluitertijd van 1/30. Je zal dus vaak je ISO wat hoger moeten zetten of auto-ISO moeten gebruiken. Gebruik je de lens op een relatief korte afstand (denk aan een meter of 4) dan is de scherpte-diepte slechts enkele cm’s (of minder). Dat is goed te zien bij de foto van het roodborstje met de insecten in de bek. De insecten zijn eigenlijk al niet meer scherp.

Ben ik blij met deze lens? Ja, het is zoals gezegd een budgetvriendelijke oplossing. De lens is scherp, zelfs bij het grootste diafragma is de scherpte heel goed. De onscherpte (bokeh) is ook heel plezierig. Het is daarmee een mooie aanvulling in mijn lenzenverzameling.

 

Hieronder nog wat voorbeelden van foto’s gemaakt met deze lange zoomlens. Onder iedere foto staan de opnamedetails, klik om ze te vergroten.

Disclaimer: Ik verzorg fotocursussen en workshops en werk daar met Sigma samen. Dat heeft mijn mening over deze lens overigens niet beïnvloed.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl