Gisteren bracht Adobe het nieuws naar buiten dat Lightroom versie 6 (versie CC) beschikbaar is. Wat zijn de nieuwtjes en moet/kan ik upgraden? Je leest het in dit artikel.

Vanzelfsprekend zijn er met een nieuwe versie bugs verwijderd (alhoewel er vast nog wel een paar zijn blijven zitten of nieuwe bij zijn gekomen). Er is ondersteuning voor meer (nieuwe) camera’s en de performance is verbeterd. Maar zijn de geruchten ook waar? Heeft Lightroom 6 de nieuwe opties gekregen die voorspeld waren?

De installatie
Hier ging het bij mij even ‘mank’. Lightroom wilde niet meer starten. Dat loste zichzelf op door uit te loggen in Adobe CC en weer in te loggen.

De geruchten
De geruchten waren dat HDR nu goed mogelijk zou zijn zonder extra plug-in (ja). Maar ook dat LR veel sneller en stabieler zou zijn door het beter gebruik maken van de huidige besturingssystemen (ja). Een nieuwe voorspelde functie zou zijn dat er eindelijk gezichtsherkenning  in Lightroom zou zitten (ook ja). Een eigen wens zou zijn dat er mogelijkheid is om beter met twee schermen te werken (helaas…).

32 of 64 bit
Laten we beginnen met het besturingssysteem. Om Lightroom 6 te kunnen gebruiken heb je een computer nodig met een 64 bit besturingssysteem. Als je met een mac werkt dan heb je minimaal OSX 10.8 nodig (minimaal Mountain Lion uit 2012 dus). Als je met windows werkt dan heb je een 64 bit versie nodig van windows 7, Windows 8 of windows 8.1. Maar soms is je windows toch niet 64-bit. Hier kan je bekijken of je windows pc 32 of 64 bit is.

HDR

Het zit er in, de Lightroom HDR optie. Geen plug-ins meer nodig. Werkt het ook goed? Een eerste blik geeft goede hoop. De snelheid van het maken van een HDR lijkt redelijk snel te zijn. Een HDR foto van 9 beelden geeft een preview in minder dan een minuut en de HDR zelf wordt binnen anderhalve minuut gemaakt door Lightroom (tijden kunnen verschillen, mijn systeem is een iMac van 3 jaar oud). De HDR die Lightroom maakt is dan redelijk ‘flets’, maar aangezien dit ook weer een RAW bestand is, kan je hier makkelijk met de bekende sliders je foto tone-mappen

 

Panorama
Naast het samenvoegen van foto’s in de HDR mode, is het nu ook mogelijk om Lightroom foto’s samen te voegen in één panorama. De test die ik hier mee deed geeft een perfecte blend van de panorama. Hier heeft Adobe het dus prima voor elkaar!

 

Gezichtsherkenning
Eindelijk heeft nu ook Lightroom het voor elkaar om gezichten te herkennen. Ik heb er even mee gestoeid en ook dit ziet er uit als een meerwaarde. 

Het aanpassen van filters
Eindelijk kan je een radiaal of gradueel filter aanpassen. Zeker bij ‘uitstekende’ objecten was het gradueelfilter moeilijk te hanteren. Bij onderstaande foto torent het verkeersbord boven de dijk uit. Door het invoegen van een gradueelfilter om de lucht donkerder te maken kreeg het verkeersbord ook een donkere tint mee. Nu is het mogelijk om dit er ‘uit te poetsen’


Nog meer handigheidjes
Vanaf deze versie is het mogelijk om maskers te verplaatsen en te kopiëren. Zeker bij gelijksoortige (maar net niet exact gelijke) foto’s een erg handige optie.  Een automatische manier om je witten en zwarten in je foto netjes neer te zetten (dubbelklik op witten of zwarten met de shiftknop ingedrukt). Er zijn beteren manieren om slideshows te maken, rode ogen bij dieren te verhelpen en de HTML5 galleries bij de web-optie zijn verbeterd. Daarnaast worden de Lightroom backups ook nog meer gecomprimeerd om ruimte op je harde schijf te sparen.

Beter en sneller?
Heeft Adobe het voor elkaar? Is Lightroom 6 sneller geworden?
Zelf had ik niet veel snelheids-problemen met Lightroom, maar ik merk wel dat deze nieuwe versie sneller reageert.  Zeker een aanrader dus.

Upgraden of niet?
Als je nog een oud besturingssysteem hebt en niet kan upgraden dan zou ik nog niet direct een nieuwe pc gaan kopen als je Lightroom 5 naar tevredenheid draait. Heb je echter LR 4 en ben je toe aan verbeteringen, dan is Lightroom 6 zeker een goede optie.

Voordelen Lightroom in abonnement
Je kan Lightroom aanschaffen als een stand-alone pakket voor rond de €130,-. Een upgrade prijs ligt rond de €75,-. Het Creative Cloud abonnement van €12,09 per maand heeft voordelen. Je krijgt namelijk als extra Photohop én kan Lightroom mobile gebruiken. LR mobile is tof, je kan namelijk dan je foto’s bewerken op je iPad en je iPhone (en nu ook Android). Je kiest dan vooraf welke foto’s je wilt ‘syncen’ en deze heb je vervolgens beschikbaar om te laten zien (of te bewerken). Het is geen vervanging van Lightroom op je pc of mac, maar zeker een goede toevoeging!

Lightroom beter onder de knie krijgen?
Ik verzorg een workshop Lightroom. Deze workshop is 2 dagen en daarbij neem ik je mee in de perfecte workflow. Ik laat je zien waar de verborgen diamantjes zitten van Lightroom en hoe je je workflow kan optimaliseren, je gebruikt het volle potentieel van Lightroom en houdt dan tijd over. Meer info over deze workshop vind je hier

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl