Lightroom update:
Vandaag, 18 oktober 2017, heeft Adobe een update gedaan van Lightroom. Ik ga even proberen alles voor jullie op een rijtje te zetten. Alle opties voor het abonnement en of je nog een stand-alone versie kan aanschaffen (en of dat slim is).

lees verder voor alle informatie

Lightroom CC:
Dit is een maandelijks abonnement
Volgens Adobe is dit een perfect ecosysteem. Alle foto’s gaan in de cloud, zodat je op verschillende divisies zoals tablets, mobiele telefoons en zelf je Apple TV foto’s kan editen. Voordeel is dat dit ook een backup is van je foto’s. Je krijgt 1 TB data beschikbaar.
Deze versie is dus volledig cloud georiënteerd. Als je een compleet nieuwe pc koopt, dan hoef je alleen maar LR te installeren en je foto’s zijn er gewoon. Zo te zien heb je ook niets meer te maken met opslag en zaken zoals foto’s kwijt raken. Hoe dat zit als je offline bent, is de vraag, maar daar is vast over nagedacht.
Dit is versie 1.0 en heeft minder functionaliteit dan de versie die we kenden. Het lijkt op een simpeler programma dat je op je mobiel of tablet gebruikt. Wellicht dat dit in de komende tijd nog aangepast wordt.

Lightroom CC Classic:
Dit is een maandelijks abonnement
Dit is de software die voorheen Lightroom CC heette. Daar is nu dus de Classic term achtergekomen. Er zijn aanpassingen gekomen aan deze app die vooral te maken hebben met snelheid. Daarnaast zijn er wat masker functies bijgekomen die te maken hebben met de lokale aanpassingen. Eigenlijk is dit de versie die we kennen, de versie die vroeger CC heette en eigenlijk min of mee gelijk was aan Lightroom 6. Je krijgt hierbij ook Photoshop CC én LR CC (om te proberen, want slechts 20GB opslag)

Lightroom 6.
Dit is de standalone versie van Lightroom. Dit is de versie waar je eenmalig een bedraag betaalt (rond de €130,-). Er komt geen versie 7 en deze versie zal stoppen met updates aan het einde van 2017. Er komen dan geen bug fixen meer of camera en lenzen updates. Feitelijk is het bericht dus dat de standalone versie van Lightroom ten einde is gekomen. Werk je er mee en werkt dit fijn voor je. Geen noodzaak om een update te doen. Ga je echter een nieuwe camera kopen, dan is er qua Lightroom geen optie meer voor een stand-alone systeem, maar zal je naar de CC of CC Classic versie moeten gaan.
Wil je nu instappen in Lightroom, dan is dit een optie die ik af zou raden!

De prijzen van de verschillende opties

OPTIE 1: Fotografielidmaatschap (20GB) €12,09 per maand
Lightroom CC
Photoshop CC
Lightroom Classic
20GB cloudopslag

Optie 2: Lightroom CC-lidmaatschap €12,09 per maand
Lightroom CC
1TB opslag

OPTIE 3
: Fotografielidmaatschap (1TB) €24,19 per maand
Lightroom CC
Photoshop CC
Lightroom Classic
1TB cloudopslag

Je ziet dus, als je al een abonnement had en dat wilt blijven gebruiken op de manier waarop je gewend bent, dan is optie 1 de beste optie. Er wijzigt niets behalve dan dat je LR ineens LR classic heet. Photoshop krijg je er bij. En je krijgt als bonus Lightroom CC (de cloudversie dus, met 20GB cloudopslag).

Wil je gebruik maken van de cloudopslag? Dan wil je dus Lightroom CC (zonder Classic), dat is optie 2. Je betaalt dan eigenlijk niets meer (maar raakt wel Photoshop kwijt). En je hebt 1TB aan data. Dat zou voor de meeste mensen meer dan voldoende moeten zijn. Heb je meer dan 1Tb, dan moet je misschien eens opruimen.

Wil je van alles het beste? Dan neem je het duurdere abonnement waarbij je alles hebt, dat is optie 3.

Heb je nu nog de standalone versie? En bevalt die? Gewoon door blijven gaan. Op den duur zal je dan moeten kiezen welke van de abonnement versie je wilt (of je stapt over op een ander programma). Heb je nog geen Lightroom en wil je wel Lightroom, maar geen abonnement? Dan kan je Lightroom 6 kopen. maar besef je wel dat Adobe eind 2017 stopt met updates. Er komen dus geen nieuwe camera en lens profielen en er worden geen bugs meer gefixt. Ook komen er geen nieuwe functies. Ik zou het dus afraden.

Op dit moment kies ik nog niet. Ik ga even gewoon over op optie 1 (Ik had al het abonnement). Ook hou even in de gaten wat de verschillen zijn in manier van bewerken en opslaan. Als het cloud abonnement een voordeel heeft ben ik wel geneigd om over te stappen.  Ik hou je natuurlijk op de hoogte van de wijzigingen.

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Meer informatie over de Fotokaarten

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Meer informatie over de Situatiekaarten

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

Ik schrijf mijn artikelen voor jullie en krijg daar geen geld voor. Mijn artikelen worden niet gesponsord en als ik een apparaat of software krijg van een bedrijf om dat te bekijken dan zet ik dat er bij. Wel maak ik gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je na het klikken op zo’n link een artikel aanschaft krijg ik een kleine commissie (en het kost jou niets meer). Met deze opbrengsten kan ik dan mijn website bijhouden en de gratis artikelen schrijven. Ik zie overigens niet wie er wat koopt. Het is dus volledig anoniem. Ik koop graag mijn spullen bij bol.com en cameranu.nl

Zelf maak ik gebruik van de Creative Cloud van Adobe voor Fotografen. Ik gebruik het
fotografen-abonnement, dat is Lightroom, Lightroom Mobile & Photoshop. Maar je kan natuurlijk ook het losse programma Lightroom gebruiken, je hebt dan geen maandelijkse abonnementskosten.