De verschillende lightroom versies:

Er zijn verschillende versie van Lightroom, hoe zit dat nu? Ik zet even alles voor jullie op een rijtje. Alle opties voor het abonnement en of je nog een stand-alone versie kan aanschaffen (en of dat slim is).

lees verder voor alle informatie

Lightroom (voorheen Lightroom CC):
Dit is een maandelijks abonnement
Volgens Adobe is dit een perfect ecosysteem. Alle foto’s gaan in de cloud, zodat je op verschillende divisies zoals tablets, mobiele telefoons en zelfs je Apple TV foto’s kan editen. Voordeel is dat dit ook een backup is van je foto’s. Je krijgt 1 TB data beschikbaar.
Deze versie is dus volledig cloud georiënteerd. Als je een compleet nieuwe pc koopt, dan hoef je alleen maar LR te installeren en je foto’s zijn er gewoon. Zo te zien heb je ook niets meer te maken met opslag en zaken zoals foto’s kwijt raken. Hoe dat zit als je offline bent, is de vraag, maar daar is vast over nagedacht.
Deze versie heeft minder functionaliteit Classic versie. Het is met name in het beheergedeelte simpeler.

Lightroom Classic (voorheen Lightroom CC Clasic):
Dit is een maandelijks abonnement
Dit is de software die voorheen Lightroom en daarna Lightroom CC heette. Daar is nu dus de Classic term achtergekomen om goed te zien welke versie je hebt. Er zijn aanpassingen gekomen aan deze app die vooral te maken hebben met snelheid. Daarnaast zijn er uitgebreide masker functies bijgekomen die te maken hebben met de lokale aanpassingen. Eigenlijk is dit de versie die we kennen van vroeger, maar dan veel beter en nieuwer.
Schaf je deze versie aan, dan beheer je je foto’s zelf (je slaat ze dus op je computer, externe schijf of NAS op, maar niet in de Adobe cloud) . Je krijgt hierbij ook Photoshop én de cloudversie van Lightroom (om te proberen, want slechts 20GB opslag)

Lightroom 6.
Dit is de standalone versie van Lightroom. Dit is de versie waar je eenmalig een bedraag voor betaalde (rond de €130,-). Er komt geen versie 7 en deze versie is gestopt met updates aan het einde van 2017. Er komen dan ook geen bugfixes meer of updates voor camera’s en lenzen na 2017. Feitelijk is het bericht dus dat de standalone versie van Lightroom ten einde is gekomen. Werk je er mee en werkt dit fijn voor je. Geen noodzaak om een update te doen. Ga je echter een nieuwe camera kopen, dan is er qua Lightroom geen optie meer voor een stand-alone systeem, maar zal je naar de Classic versie moeten gaan. Ook werkt deze software vaak niet meer met de nieuwste besturingssystemen.
Wil je nu instappen in Lightroom, dan is dit een optie die ik af zou raden!

De prijzen van de verschillende opties

OPTIE 1: Fotografielidmaatschap (20GB) €12,09 per maand
Lightroom CC
Photoshop CC
Lightroom Classic
20GB cloudopslag

Optie 2: Lightroom CC-lidmaatschap €12,09 per maand
Lightroom CC
1TB opslag

OPTIE 3
: Fotografielidmaatschap (1TB) €24,19 per maand
Lightroom CC
Photoshop CC
Lightroom Classic
1TB cloudopslag

Je ziet dus, als je al een abonnement had en dat wilt blijven gebruiken op de manier waarop je gewend bent, dan is optie 1 de beste optie. Er wijzigt niets behalve dan dat je LR ineens LR classic heet. Photoshop krijg je er bij. En je krijgt als bonus Lightroom (de cloudversie dus, met 20GB cloudopslag).

Wil je gebruik maken van de cloudopslag? Dan wil je dus Lightroom (zonder Classic), dat is optie 2. Je betaalt dan eigenlijk niets meer (maar raakt wel Photoshop kwijt). En je hebt 1TB aan data. Dat zou voor de meeste mensen meer dan voldoende moeten zijn. Heb je meer dan 1Tb, dan moet je misschien eens opruimen.

Wil je van alles het beste? Dan neem je het duurdere abonnement waarbij je alles hebt, dat is optie 3.

Heb je nu nog de standalone versie? En bevalt die? Gewoon door blijven gaan. Op den duur zal je dan moeten kiezen welke van de abonnement versie je wilt (of je stapt over op een ander programma). Heb je nog geen Lightroom en wil je wel Lightroom, maar geen abonnement? Dan kan je Lightroom 6 kopen. (Dat kan niet meer…) maar besef je wel dat Adobe eind 2017 stopt met updates. Er komen dus geen nieuwe camera en lens profielen en er worden geen bugs meer gefixt. Ook komen er geen nieuwe functies. Ik zou het dus afraden.

Op dit moment gebruik ik zelf optie 1 , ik beheer zelf mijn foto’s en heb graag meer mogelijkheden en dat is de Classic versie. Daarnaast is het hebben van Photoshop ook een grote pré.

Weet je dat ik een geweldige en supercomplete online cursus voor je heb? Alle onderdelen van Lightroom komen in deze cursus aan bod. maar liefst 11 uur video waarin ik de gehele workflow aan je uitleg. Alle informatie over deze complete cursus Lightroom vind je hier.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in op Mischa’s nieuwsbrief. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt!

Ik schrijf mijn artikelen voor jullie en krijg daar geen geld voor. Mijn artikelen worden niet gesponsord en als ik een apparaat of software krijg van een bedrijf om dat te bekijken dan zet ik dat er bij. Wel maak ik gebruik van zogenaamde affiliate links. Als je na het klikken op zo’n link een artikel aanschaft krijg ik een kleine commissie (en het kost jou niets meer). Met deze opbrengsten kan ik dan mijn website bijhouden en de gratis artikelen schrijven. Ik zie overigens niet wie er wat koopt. Het is dus volledig anoniem. Ik koop graag mijn spullen bij bol.com en cameranu.nl

Zelf maak ik gebruik van de Creative Cloud van Adobe voor Fotografen. Ik gebruik het fotografen-abonnement, dat is Lightroom Classic, Lightroom (cloudversie) & Photoshop.

Lightroom aanschaffen

Als je Lightroom gaat gebruiken, dan neem je een abonnement. Mijn advies is om Lightroom Classic aan te schaffen.
Deze Classic versie is dus een versie waar je maandelijks een klein bedrag voor betaalt.
Je krijgt dan een programma dat je gewoon op je computer installeert. Dit werkt prima, je foto’s staan op je eigen computer (of externe harde schijf) en je werkt met die foto’s.
Daarnaast krijg je er extra’s bij. Je krijgt ook Photoshop en Lightroom (cloud). Lightroom (cloud) is een fijn programma waarmee je foto’s op je mobiel of tablet kan bewerken.

Aanschaffen doe je via deze link, maar let dus op welke versie van Lightroom je kiest. Volg je mijn advies, kies dan het pakket met de Classic versie!

Lightroom upgraden

Werk je nog met oude software zoals Lightroom 6 of zelfs nog Lightroom 5. Dat is software die minimaal 8 jaar oud is en nu behoorlijk beter is. Je wilt ook in dit geval een upgrade doen naar Lightroom Classic. Schaf hier op de website van Adobe dus het pakket aan inclusief de optie Lightroom Classic

Lightroom de baas worden 

Wil je echt goed worden in Lightroom en dus veel minder tijd besteden aan het beheren en bewerken van je foto’s. Volg dan een cursus bij HeelHollandFotografeert Niet voor niets wordt HeelHollandFotografeert als beste beoordeeld op Trustpilot.

Tweedaagse workshop

Deze intensieve tweedaagse workshop wordt op verschillende momenten op verschillende locatie’s in Nederland verzorgd. En eventueel kan iknaar je (foto)club toegeven om een workshop op maat te verzorgen. Hier staat alle informatie over de tweedaagse cursus. 

Online cursus Lightroom Classic compleet

Wil je liever in je eigen tijd en tempo alles van Lightroom Classic leren? Dan volg je deze online cursus. Alles wordt behandeld in korte leerzame video’s die je bekijkt in je eigen tempo en waar jij wilt. Je leert om effectief en efficiënt aan de slag te gaan zodat je minder tijd kwijt bent aan je foto’s maar ze wel beter bewerkt en beheert. Jij wordt een echte Lightroom BAAS. Alle informatie over deze complete online cursus hier op de website.

Online Lightroom beheer voor professionals en amateurs

In deze online cursus gaat het niet over het bewerken in Lightroom, maar over het beheer gedeelte. Want juist daar is veel tijd te winnen door deze geweldige software op de beste manier te gebruiken. Als Lightroomdokter heb ik honderden mensen geholpen met Lightroom en gezien wat er mis gaat en wat er beter en efficiënter kan. Deze online cursus is geschikt voor serieuze amateurfotografen en fotografen die professioneel met hun fotografie bezig zijn.

Over Mischa en HeelHollandFotografeert

Zelf fotografeer ik al ruim 20 jaar. Ik heb de kunstacademie afgerond én geef al sinds 2007 fotografiecursussen. Duizenden mensen hebben inmiddels met veel plezier een cursus, workshop of fotovakantie bij mij gevolgd. De jaren van ervaring in de fotografie én het les geven daarin hebben ook mij veel geleerd. Al deze kennis heb ik gestopt in deze online fotocursus. Met de ebooks die boordevol voorbeeld foto’s staan en met de video’s en de vele tips & trucs, leer jij hoe je je camera goed gebruikt én geweldige foto’s maakt

Mijn begin en mijn fouten in de fotografie
Ook ik ben ooit begonnen met fotografie. De informatie die toen beschikbaar was, werd gefragmenteerd aangereikt. Ik moest dus dingen uitproberen en ging af en toe fotografisch behoorlijk de mist in. Door mijn ervaring alsook die van duizenden cursisten weet ik waar de foutjes liggen die beginnende en gevorderde fotografen maken.