Het drama van de combinatie OneDrive en Lightroom Classic
Als Lightroomdokter help ik vaak mensen die problemen hebben met Lightroom Dat kan van alles zijn, sommige foto’s kwijt, alle foto’s kwijt, Lightroom werkt niet zoals je wilt en nog meer. Daarnaast verzorg ik een (online) cursus en een tweedaagse workshop Lightroom Classic. Daar leer ik je alles te beheersen in Lightroom en zo te zorgen dat je efficient, dus zo snel mogelijk, en kwalitatief goed werkt in Lightroom
Wat ik echter tijdens mijn hulpsessie vaak tegenkom is problemen door het gebruik van OneDrive. En als ik het al vaak zie, dan weet ik dat het een echt probleem is.
Ik leg in dit artikel uit waarom je problemen krijgt met de combinatie OneDrive en Lightroom Classic en hoe je dat oplost en voorkomt. Veel tekst, weinig (geen) plaatjes, maar wel waardevolle informatie.
Laat ik starten met het zeggen dat ik het gebruik van een cloudservice zoals OneDrive toejuich. Want ik zie liever dat mensen een manier hebben om hun foto’s en belangrijke documenten te backuppen dan niet.
Het gebruik van Onedrive kan daarbij een hulp zijn. Onedrive is betrouwbaar en betaalbaar. Het vervelende is dat je het vaak bij je Microsoft abonnement er bij krijgt en het dan automatisch ‘aan’ staat zonder dat je zelf weet dat het ‘aan’ staat.
Wat is OneDrive?
Als je OneDrive gebruikt dan wordt een bestand dat je op je computer zet, ook naar de cloud gestuurd. Dat bestand (bijvoorbeeld een foto) staat dan zowel op je computer als in de cloud.
Nou, dat is eigenlik niet helemaal waar. Want het bestand lijkt (nog) op je computer te staan maar daar staat het niet… Er staat een soort van verwijzing naar het bestand en zodra je dit bestand wil openen, wordt het razendsnel gedownload van de cloud. Dan staat het dus weer even op je computer.
Waarom OneDrive dit doet? Omdat dit hele slimme technologie is. Het bespaart ruimte op je computer. En een klein Word-document of één foto kan je tegenwoordig met de snelle internetverbindingen supersnel downloaden en daardoor heb je waarschijnlijk niet eens door dat die data gedownload wordt.
Super, zou je zeggen.
Maar als je Lightroom Classic gebruikt gaat het mis.
Stel, je wilt de vakantiefoto’s van 3 jaar terug kijken. Dat zijn 200 RAW foto’s. En als die RAW foto’s zo’n 30MB per stuk zijn dan is dat ruim 6GB aan data. Die 6 GB moet dan ineens van de cloud naar je computer. Dat duurt wel even. Hoe lang? Dat ligt natuurlijk aan je computer, je wifi-verbinding en je internetsnelheid.
Maar goed, dat is nog te doen.
Waar gaat het dan echt mis?
De catalogus van Lightroom…. Die catalogus is groot.
Laat ik mijn eigen huidige catalogus even als voorbeeld nemen. Die is denk ik groter dan de catalogus die de meeste mensen hebben, maar het is wel een goed voorbeeld.
Mijn catalogus is rond de 1,6 GB
Maar naast de catalogus is er nog iets wat met de catalogus te maken heeft. Dat is het previews bestand. Daar staan je previews in, hiermee kan je snel je foto’s bekijken. Dat bestand is bij mij 28 GB.
Als ik nu in Lightroom Classic een foto bekijk en een kleine bewerking maak, dan gaat Lightroom voor mij razendsnel aan de slag. In de catalogus wordt vermeld dat er een bewerking is gedaan aan deze foto en in de map previews wordt een nieuwe preview gemaakt.
Zowel het bestand van 1,6 GB als het bestand van 28GB zijn nu gewijzigd. Die wijziging is minimaal, maar net iets anders dan zojuist.
OneDrive ziet dat deze bestanden zijn gewijzigd en gaat nu deze informatie naar de cloud uploaden. Je snapt, als het dat ene Word document is, dan gaat dat gewoon goed. Maar nu moet OneDrive ineens bijna 30GB aan data naar de cloud sturen. En dat is alleen nog maar voor één foto. Je snapt wat er gebeurt als ik een tweede foto bekijk en wijzig. Onedrive is dan continu bezig om data te zenden en te ontvangen. En dat is zoveel dat de snelweg vastloopt, data-file dus. Gevolg is dat Lightroom niet meer zo werkt zoals je wilt en het de snelheid niet ten goede komt.
Hoe zorg je nu dat je die datafile niet hebt?
Nou, door dus zowel je catalogus als je previews bestand niet in de OneDrive map te zetten. En dat is best wel tricky, want standaard staat je catalogus in de map Afbeeldingen/Lightroom en die maps afbeeldingen staat dan weer standaard bij OneDrive.
Helaas lukt het volgens mij niet om een map die in de OneDrive map staat NIET te synchroniseren met de OneDrive cloud. (Als iemand een oplossing heeft, laat het me weten).
Je kan wel zeggen dat deze map “altijd behouden op dit apparaat” is. Daarmee heb je dus altijd de data beschikbaar op je apparaat (laptop of desktop) maar worden wijzigingen nog steeds de cloud ingeslingerd. Met die data-file als gevolg. In de instellingen van OneDrive kan je kiezen welke mappen je WEL in de cloud wilt hebben en NIET op je computer, maar we willen dus eigenlijk net andersom….
Je moet dus je Catalogus en bijbehorende zaken verplaatsen naar een plaats op je computer die niet in de OneDrive mappenstructuur zit. Dat doe je in de finder of verkenner. LET WEL OP dat je dit niet doet terwijl Lightroom open staat, want dan gaat het mis!
En als je dan die catalogus en aanverwante zaken op een niet OneDrive gedeelte van je computer hebt gezet, start je Lightroom makkelijk door je catalogus te dubbelklikken.
BACKUP van Lightroom
Die maak je natuurlijk, toch? Doe je dat niet, schaam je.
De backup van Lightroom kan je goed in OneDrive zetten, dat is geen probleem. Sterker nog, dat is fijn. Want als je harde schijf crasht met je catalogus, dan heb je de backup nog in de cloud. Sowieso adviseer ik altijd om je backup locatie op een andere plaats te zetten dan de standaard backup-locatie.
Kom je er niet uit? Ik help je graag. Dat kan makkelijk op afstand via een remote verbinding tussen onze computers. En anders kan je bij me langskomen of ik kom naar jou toe. Alle informatie over deze service die ik als Lightroomdokter geef, vind je hier op de website.
Lightroom aanschaffen
Als je Lightroom gaat gebruiken, dan neem je een abonnement. Mijn advies is om Lightroom Classic aan te schaffen.
Deze Classic versie is dus een versie waar je maandelijks een klein bedrag voor betaalt.
Je krijgt dan een programma dat je gewoon op je computer installeert. Dit werkt prima, je foto’s staan op je eigen computer (of externe harde schijf) en je werkt met die foto’s.
Daarnaast krijg je er extra’s bij. Je krijgt ook Photoshop en Lightroom (cloud). Lightroom (cloud) is een fijn programma waarmee je foto’s op je mobiel of tablet kan bewerken.
Aanschaffen doe je via deze link, maar let dus op welke versie van Lightroom je kiest. Volg je mijn advies, kies dan het pakket met de Classic versie!
Lightroom upgraden
Werk je nog met oude software zoals Lightroom 6 of zelfs nog Lightroom 5. Dat is software die minimaal 8 jaar oud is en nu behoorlijk beter is. Je wilt ook in dit geval een upgrade doen naar Lightroom Classic. Schaf hier op de website van Adobe dus het pakket aan inclusief de optie Lightroom Classic
Lightroom de baas worden
Wil je echt goed worden in Lightroom en dus veel minder tijd besteden aan het beheren en bewerken van je foto’s. Volg dan een cursus bij HeelHollandFotografeert Niet voor niets wordt HeelHollandFotografeert als beste beoordeeld op Trustpilot.
Tweedaagse workshop
Deze intensieve tweedaagse workshop wordt op verschillende momenten op verschillende locatie’s in Nederland verzorgd. En eventueel kan iknaar je (foto)club toegeven om een workshop op maat te verzorgen. Hier staat alle informatie over de tweedaagse cursus.
Online cursus Lightroom Classic compleet
Wil je liever in je eigen tijd en tempo alles van Lightroom Classic leren? Dan volg je deze online cursus. Alles wordt behandeld in korte leerzame video’s die je bekijkt in je eigen tempo en waar jij wilt. Je leert om effectief en efficiënt aan de slag te gaan zodat je minder tijd kwijt bent aan je foto’s maar ze wel beter bewerkt en beheert. Jij wordt een echte Lightroom BAAS. Alle informatie over deze complete online cursus hier op de website.
Online Lightroom beheer voor professionals en amateurs
In deze online cursus gaat het niet over het bewerken in Lightroom, maar over het beheer gedeelte. Want juist daar is veel tijd te winnen door deze geweldige software op de beste manier te gebruiken. Als Lightroomdokter heb ik honderden mensen geholpen met Lightroom en gezien wat er mis gaat en wat er beter en efficiënter kan. Deze online cursus is geschikt voor serieuze amateurfotografen en fotografen die professioneel met hun fotografie bezig zijn.
Over Mischa en HeelHollandFotografeert
Zelf fotografeer ik al ruim 20 jaar. Ik heb de kunstacademie afgerond én geef al sinds 2007 fotografiecursussen. Duizenden mensen hebben inmiddels met veel plezier een cursus, workshop of fotovakantie bij mij gevolgd. De jaren van ervaring in de fotografie én het les geven daarin hebben ook mij veel geleerd. Al deze kennis heb ik gestopt in deze online fotocursus. Met de ebooks die boordevol voorbeeld foto’s staan en met de video’s en de vele tips & trucs, leer jij hoe je je camera goed gebruikt én geweldige foto’s maakt
Mijn begin en mijn fouten in de fotografie
Ook ik ben ooit begonnen met fotografie. De informatie die toen beschikbaar was, werd gefragmenteerd aangereikt. Ik moest dus dingen uitproberen en ging af en toe fotografisch behoorlijk de mist in. Door mijn ervaring alsook die van duizenden cursisten weet ik waar de foutjes liggen die beginnende en gevorderde fotografen maken.
Geef een reactie