Man met bureaustoelIn Madrid maakte ik deze foto, waarom deze foto bij dit artikel past wordt je vanzelf duidelijk.

Er zijn een aantal redenen waarom veel mensen in hun fotografie niet verbeteren. Als jij daar ook last van denkt te hebben (of je hebt vrienden die daar last van hebben, hint hint) lees dan vooral verder. Ik zie het vaak in mijn cursussen gebeuren, mensen willen wel beter gaan fotograferen, maar vaak komen ze niet verder dan het willen. Hieronder beschrijf ik de drie dingen die je moet doen om verder te komen met je fotografie. En het zijn simpele zaken hoor!


1. Neem je camera mee!

Eén van de ‘regels’ in mijn fotocursussen is dat er NIET wordt gesproken over niet gemaakte foto’s. Dat is voor veel mensen niet makkelijk, want je ziet veel interessante zaken in het dagelijkse leven. Die mooie zonsondergang, die gave auto die voorbij komt of de scène in de stad die voor je neus plaats vindt.
Oefenen doe je mét je camera, dus neem die camera mee. Alleen op die manier krijg je de techniek van de fotografie in je vingers. Als je hem niet mee hebt, kan je wel kijken, maar niet maken!

Houdt dat in dat je je dus altijd maar je camera en die lenzen en al die andere meuk mee moet zeulen? Misschien, ik ken echt mensen die altijd hun camera mee hebben (en zelf kan ik er ook wat van…). Maar dat is niet praktisch. Dus een kleine camera die in je zak past of zelfs je mobiele telefoon die goede foto’s maakt is al ‘winst’. De kwaliteit zal niet altijd ‘je van het’ zijn, maar je bent in ieder geval aan het oefenen, compositie, licht, kleur en andere aspecten van fotografie.

2. Doe het rustig aan!

Ook zoiets dat ik vaak zie tijdens mijn cursussen. Je kan bijna altijd zien dat foto’s in de haast gemaakt zijn. Soms lukt dat, maar vaak (net) niet.

De huidige maatschappij is druk en hectisch, als je daarin mee gaat zal ook alles druk en hectisch aan je voorbij gaan. Als je echter (tijdelijk) stopt en wacht, zal je zien dat de hectiek aan je voorbij trekt. Je leert dan voorspellen wat waar gebeurt en dat kan je dan weer op de foto zetten. Neem af en toe een paar uur de tijd (of doe eens gek, neem een hele dag of een week) en ga eens lekker fotograferen. Je zal zien dat je in een ritme komt, een flow. Het wordt steeds natuurlijker en je fotografie zal daar van profiteren. Maar het hoeft geen uur te zijn, neem de volgende keer maar eens een minuut de tijd om een foto te maken in plaats van 2 seconden, dat scheelt al enorm!

3. Geef (even) niets om wat anderen denken!

Ik stel de vraag redelijk vaak tijdens mijn fotocursus: “had je ooit gedacht dat je dit zou fotograferen toen je aan deze fotocursus begon?”. En altijd is het antwoord “Nee”, maar is de cursist wel blij met het resultaat.

Als je 1) je camera mee hebt en 2) voldoende tijd hebt genomen dan kan het nog mis gaan. Want daar sta je dan met je camera, maar het is misschien wel een beetje raar om hier en nu een foto te maken. Wat zullen de andere mensen wel niet denken? Dit ziet er vast raar uit voor andere mensen.

Je hebt dan dus last van te weinig zelfvertrouwen. Iedereen heeft dat gehad dus het is niet vreemd. Het is echter wel handig om dit (een beetje) te overwinnen. Je kan dat doen door bijvoorbeeld met iemand anders te gaan fotograferen (gedeelde smart is halve smart tenslotte). Maar je kan ook een workshop volgen met meer mensen (een workshop straatfotografie bijvoorbeeld). Vaker doen maakt het makkelijker.

En als mensen vragen wat ik doe, dan is mijn antwoord heel simpel: “Ik maak een foto, want ik ben fotograaf”. Als je ze dan ook nog wat resultaten kan laten zien op het display van je camera is het ijs vaak gebroken.

Dit zijn mijn 3 tips om je fotografie te verbeteren. Ik ben benieuwd wat jullie denken van deze tips en of je nog aanvullende tips hebt.

Oh ja, de foto: Ik was in Madrid, ik had mijn camera de gehele tijd mee, we hadden voldoende tijd en ik had geen schroom om deze meneer te fotograferen. Maar het was niet helemaal appeltje eitje. Want ik zag de collega van deze meneer met een bureaustoel een meter of 30 voor me lopen. Ik ‘zag’ de foto al en trok een sprintje. Helaas ging hij net een gebouw binnen toen ik bij hem was. Gemiste foto dus (niet over praten!). Maar als er één bureaustoel naar binnen gaat, is er een redelijk grote kans dat er nog eentje komt. Gewoon even wachten dus. Na een minuut of 5 was het inderdaad zover, weer een man met een bureaustoel. Inmiddels had ik mijn plek al uitgekozen en hoefde alleen nog maar af te drukken op het juiste moment. Ik had mijn camera mee, nam de tijd en was niet bang om de foto te maken, simpel zat.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl