Test: Het nieuwe NiSI V6 filtersysteem

Ik verzorg al een poosje workshops lange sluitertijden. En tijdens deze workshops gebruik ik de filtersystemen en filters van Nisi. Alle deelnemers van de workshop kunnen zonder extra kosten gebruik maken van deze filters. Dat is handig, want dan hoef je ze niet voor de workshop aan te schaffen. Scheelt toch weer.

Ik gebruikte nog de V5 systemen van Nisi en sinds kort zijn de V6 systemen op de markt. Nu waren de V5’s nog lang niet versleten, ze zijn nogal stevig. Maar Edward van Camerafilterwebshop wilde toch graag dat ik gebruik ging maken van de V6. Dat is immers het systeem dat nu te koop is.

Ik kreeg dus een hele doos vol met nieuwe spulletjes voor deze workshop. Maar natuurlijk moet ik dat eerst even uit proberen voordat ik ze aan de cursisten geef. Wat is het verschil en zijn we er inderdaad op vooruit gegaan? Dat lees je in dit artikel. Klik op een foto om hem groter te bekijken.

Wat is de V6 en wat zijn de nieuwe zaken?

De V6 is net als de voorganger van stevig materiaal (aluminium) gemaakt. Het systeem komt compleet in een mooi compact tasje. Daar zit veel in, meer dan bij veel ander fabrikanten. In het tasje zit namelijk niet alleen het systeem. Dit systeem is te monteren op een lens met een diameter van 82 mm. Standaard krijg je er ook nog 3 verkoopringen bij, namelijk voor 77, 72 en 67 mm filterdiameter. En er zit ook nog een polarisatiefilter in het tasje. Ik heb de V6 versie met landschap-polafilter.  En als laatste extra zit er een beschermdop (Lens cap) bij. Die lens cap is nieuw en erg handig. Een erg compleet systeem dus. Je moet er natuurlijk nog wel grijsfilters bij aanschaffen, maar daarover verderop in dit artikel.

Twee delen

Het filterhoudersysteem bestaat net als de vorige versie uit twee delen. Het eerste deel dat je op de lens schroeft. Dat schroeven is niet zo moeilijk, maar let wel even op met koude handen, dan gaat dat wat minder makkelijk. Als die ring er op zit, dan kan je die er lekker op laten zitten tijdens de shoot. Verplaats je even, dan kan je de nieuwe beschermdop op deze ring zetten, je lens is dan perfect beschermd.

Op/in deze ring kan je ook het polarisatiefilter monteren dat een hele mooie toevoeging is. En je kan met handige schijfjes het polsfilter draaien zodat de stand van je polarisatiefilter optimaal is.

Het tweede gedeelte is het systeem waar je later de filters  in schuift. Dit gedeelte koppel je aan de eerste ring met een mooi klik-systeem. Nieuw aan de V6 is dat er ook een extra ‘Lock’ aan zit. Je kan dan je systeem vastzetten waardoor je het niet per ongeluk draait. Ook een verbetering is dat het kliksysteem nu zo is gemaakt dat je het schroefje er niet mee uit kan draaien. Tijdens de workshop moest ik de deelnemers daar altijd extra op attenderen. Want er zit een heel klein veertje achter. En als je die op het strand kwijt raakt, dan weet je het wel…

Op dit tweede gedeelte is plaats voor 3 filters. Vaak zal je er maar 1 of twee gebruiken, maar de standaard 3e plaats is zeker wel handig. Zeker als je ook nog een grijs-verloopfilter gebruikt. Het inschuiven van de filters gaat wat stroef, maar dat is goed. Want te weinig frictie zou er voor kunnen zorgen dat je filter uiteindelijk op de grond klettert, kunnen ze niet tegen.

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Meer informatie over de Fotokaarten

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Meer informatie over de Situatiekaarten

Grijsfilters

Welke filters gebruik ik? Ik gebruik natuurlijk de NiSI filters. Bijna standaard is een 10 stopper. Met deze 10 stopper kan je naar sluitertijden in de buurt van 30 seconden. Vaak gebruik ik dan nog een 3, 4 of 5 stopper om de sluitertijden nog wat langer te krijgen en/of het diafragma van de lens wat groter te maken.

Als er veel verschil zit in de lucht versie het land (of de zee), dan is het grijsverloopfilter nog een optie. Met dit filter hou je in dit geval het licht in de lucht wat meer tegen, zodat het verschil tussen die twee niet zo groot is.

In een eerder artikel schreef ik al over de NiSi filters en mijn conclusies over deze erg goede grijsfilters zijn nog steeds hetzelfde.

Is de V6 beter?

Is de V6 een pak beter dan de V5? Dat kan ik niet zeggen. Het was al een heel goed en stevig systeem. Met de nieuwe V6 versie zijn er nog wat zaken verbeterd én is er de beschermdop er bij gekomen. Ook het tasje is wat compacter en handiger geworden. Heb je een V5 systeem, dan blijf je daar lekker bij zou ik zeggen. Wil je echter een filtersysteem aanschaffen en twijfel je nog? Het filtersysteem en de grijsfilters van NiSi zijn erg goed. Je kan ze natuurlijk tijdens mijn workshop uitproberen. Volg je die workshop, dan krijg je ook nog eens 10% korting op de NiSI spullen bij camerafilterwebshop. Een leuke deal dus!

Kosten van een setje?

Een goede kwaliteit filtersysteem is niet goedkoop. En dat geldt ook voor het V6 filtersysteem van Nisi. Wil je echter aan de slag met deze tak van fotografie én wil je geode spullen hebben, dan zal je de knip open moeten trekken.  De V6 Landscape set kost €225 en een grijsfilter van 10 of 5 stops kost per stuk €160.  De prijs ligt in de buurt van de goede concurrenten zoals Lee en Hitech. Het systeem van NiSI is erg compleet en dat scheelt weer geld omdat je die accessoires zoals een lens cap, een polarisatiefilter de extra filterringen en de opbergtas niet extra aan hoeft te schaffen.

Budgetoptie mogelijk?

Ik weet het, een filtersysteem is een prijzige optie. Maar ik vind het het waard. Maar ik weet ook dat er fotografen zijn die lange sluitertijden leuk vinden én er mee aan de slag willen. Maar niet dat bedrag uit willen geven. Dan is er een budget-oplossing. Je kan namelijk ook een goed schroeffilter aanschaffen. Als je ook hier een goede kwaliteit neemt, dan kan je ook deze mooie beelden maken. Een goed filter is echter ook niet goedkoop, maar een goede 10 stopper heb je voor ruim onder de €100,-. De exacte prijs ligt echt aan het formaat van je filter (groter is duurder). Een goed merken is B+W of (inderdaad) NiSi. Let wel op dat je geen variabel filter aanschaft. Dat is vaak een deceptie, lees dit artikel maar eens.

Conclusie:

Ik ben blij met de nieuwe V6 systemen van NiSi. De cursisten van de workshop lange sluitertijden kunnen deze spullen goed gebruiken. En natuurlijk gebruik ik ze zelf ook met veel plezier. Ik ben lekker weer eens naar Westkapellen geweest e heb daar verschillende lange en kortere sluitertijden foto’s gemaakt. Enkele met in totaal 13 stops én een grijsverloopfilter. Sluitertijden van rond de 4 minuten. Ik benook bezig geweest met alleen de 3 stopper. Hiermee kon ik ‘korte lange sluitertijden’ maken die in de buurt van 1/4 seconde lagen. Ook weer een mooie effect geeft dit.

Mijn oude V5’s kopen?

De ‘oude’ V5’s systemen zijn retour gegaan naar Edward van Camerafilterwebshop. Ze zijn gebruikt, maar zeker nog prima te gebruiken. Hij verkoopt ze overigens voor een leuke prijs van slechts €79,-. Wil je dus een starten met filters en een leuke aanbieding hebben, kijk dan eens naar deze occasions, gebruikt door mij :) (zolang de voorraad strekt natuurlijk…)

Wil je meer weten over fotografie. Ik verzorg regelmatig cursussen voor beginners en gevorderden maar ook verschillende workshops. Die kan je vinden op www.heelhollandfotografeert.nl

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Je ziet in dit artikel meerdere links staan naar bol.com en cameranu.nl. Als je hier op klikt en besluit tot een aanschaf van een lens of iets anders dan help je mij ook. De prijs is voor jou is niet hoger, maar ik krijg een klein deel waarmee ik deze informatieve website aan de gang kan houden. Ik dank je daarvoor.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl