Zelf kan ik helemaal niets van voetbal. Ik kan me het schoolvoetbaltoernooi nog herinneren, ik zat in het derde team van de school. Het team dat bestond uit a-sportievelingen zoals ikzelf. We verloren keer op keer. Slechts één keer kwam ik met de bal over de helft van de tegenstander. Waarna ik na enkele meters over mijn eigen benen struikelde…
Ik ken echter wel de spelregels, wat het verschil is als je de bal met de punt of de wreef raakt en ik heb ook nog een mening als Oranje speelt.

Waarom kan ik dan niet voetballen? Omdat ik nooit geoefend heb. Ik weet dus ook niet of ik misschien wel talent heb. Misschien is er wel een topvoetballer aan mij verloren.

Hoe je beter wordt in fotografie? Dat is net zoals bij veel andere bezigheden, je moet oefenen. Alle kennis die je opdoet op het internet, bij een cursus of een workshop is niets waard als je niet oefent. Zelfs als je veel talent hebt, dan zal je moeten oefenen! Verderop tips en manieren om te gaan oefenen.

Stel je voor dat je toch beter wilt worden en we houden het even bij de fotografie. Dan is het zeker goed om te weten hoe de techniek van de fotografie werkt. Dat kan op verschillende niveaus, sommige mensen vinden het leuk om alles van de techniek te weten. Anderen vinden de basis al meer dan voldoende. Maar waarom moet je nu wat van die techniek beheersen? De techniek geeft je de mogelijkheid om je resultaten beter te beoordelen. Zoals ik al schreef in het artikel “Help, mijn foto is niet scherp” kunnen verschillende factoren zorgen voor een onscherpe foto. In dat geval is het handig als je bijvoorbeeld weet wat sluitertijd is. Hoe je sluitertijd instelt op je camera en dat je snapt dat als het donkerder wordt, je minder licht hebt.

Dat laatste is natuurlijk een voor de hand liggende, maar vaak is het zo simpel.

Maar goed, je wilt een betere fotograaf worden. Hoe pak je het aan?

fotos maken met je mobiel en mond volJe gaat aan de slag met de techniek. Dat doe je door een cursus of workshop te volgen, een goed boek over fotografie te lezen of je te verdiepen op het internet. Net wat je ligt en sluit combinaties van deze ‘opleidingsvormen’ niet uit. Het is handig om te starten om bij de basis en daarna naar wens je technische kennis uit te breiden.

Tegelijk zorg je er voor dat je oefent. Wat je gelezen of geleerd hebt ga je in de praktijk brengen. Zorg dat je het ziet en snapt. Neem de kennis niet zomaar aan, maar ga er mee aan de slag. Kijk ook eens of je over de grenzen kan gaan en wat dat oplevert. Fouten maken is niet erg, sterker nog, als je een fout maakt en je snapt waarom je de fout hebt gemaakt, dan zal de kennis nog beter blijven hangen.

Aan het oefenen zit geen limiet. De theorie is soms gewoon op. Wat moet je allemaal weten van ISO? Als je alles weet weet je alles. Maar door te oefenen leer je altijd bij. Ook fotografen die al jaren bezig zijn profiteren van het oefenen. Vaak ook nog meer door juist eens wat te doen wat je nooit of weinig doet. Even de drempel over van dat dingetje waar je niet zo goed in bent. Want weet je nog waarom je daar niet goed in bent? je hebt het nog niet voldoende geoefend!

Hoe kan ik je helpen met dat oefenen?
zo moet het dus niet
Veel fotografen hebben behoefte aan een manier om te oefenen. Het 3×50 project dat ik twee jaar geleden verzon heeft 50 fotografen aan de slag geholpen. Iedere week leveren zij een foto in die ze maken met hun 50mm lens. Hierdoor moeten ze dus iedere week aan de slag, de stok achter de deur. Dat levert niet altijd een top-foto op, maar de kennis en kunde over de fotografie wordt bij de deelnemers steeds beter. Kijk maar eens rond wat er allemaal voor mooie dingen gemaakt worden bij 3×50.
Dat bracht mij op een volgend project, de Foto7daagse. Hier kan je ook volgend jaar weer aan mee doen. Bij dit gratis fotoproject kan je 7 dagen lang fotograferen, iedere dag een andere opdracht. 
FotoDoen is eigenlijk bijna hetzelfde. Het verschil is echter dat je Fotodoen (ook gratis) op ieder moment kan starten. Het grotere (betaalde) broertje van de Foto7daagse en FotoDoen is de Foto7weekse. Samen met andere enthousiaste fotografen ga je in een kleine groep 7 weken lang aan de slag. Ik beoordeel de foto’s middels een videobeoordeling en onderling kan je ook elkaars foto’s van commentaar voorzien.
Wil je langer bezig zijn, dan is het Fotojaar een goed idee. Gedurende dit  fotojaar krijg je iedere twee weken een opdracht, krijg je video commentaar én mag je een middag met me mee op stap.

Maar je kan natuurlijk ook zelf gaan oefenen. Het artikel “Je fotografie verbeteren in slechts 15 minuten” is een leuke om mee te beginnen, maar ik heb nog 5 tips voor je:

Tip 1: Koop niet direct nieuwe spullen (en als je dat doet, dan graag via deze link bij cameranu.nl, dan steun je me een klein beetje om deze artikelen te blijven schrijven.

Tip 2: Neem je camera mee! Ga je naar je werk, ga eens een keertje 10 minuten eerder en kijk goed om je heen. Je zal zien, je ziet zeker wat leuks.

Tip 3: Denk even goed na als je wat ziet. Hoe kan je dat leuk op de foto zetten? Ga je wat naar voren, naar achteren, omhoog of omlaag. Vaak is dichterbij gaan een hele goede tip die een veel betere foto oplevert.

Tip 4: Maak fouten, echt je leert daar zo veel van. Wees ook niet bang om fouten te maken, je kan je foto’s gewoon weer wissen als ze te erg zijn.

Tip 5: Probeer de limieten van je camera op te zoeken (of op te rekken). Als ze te veel limiterend worden, negeer dan tip 1 en ga andere spullen kopen!

met je mobiel een foto maken, het kanDan nog een extra tip, je mobiele telefoon heeft ook een camera. Die is vaak behoorlijk goed onder goede lichtomstandigheden. Gebruik deze gewoon eens wat vaker, maar zorg dan ook dat je een foto maakt als een fotograaf. Wil je tips of zelfs een hele (gratis) cursus om betere foto’s te maken met je mobiele telefoon? Ga dan naar www.fotograferenmetjemobiel.nl

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl