En weer ging er iemand uit, uit Het Perfecte Plaatje (HEPEPLA) dus.

HEPEPLA heeft met enige regelmaat een verschrikkelijk onscherpe foto. Deze keer waren er twee onscherpe foto’s. De milkshake van Victoria en de architectuur-foto van Art. Het zorgde er in ieder geval voor dat Art de exit moest maken…

Maar waarom een onscherpe foto of beter nog, hoe komt het dat die foto’s onscherp waren. In dit artikel analyseer ik dat, kijk naar de mogelijke oorzaken en daar heb jij dan weer wat aan.

Ik analyseer de foto’s stuk voor stuk in dit artikel:
De milkshake foto van Victoria

Zoals je ziet is dit de Milkshake-foto van Victoria.

Kijken we even naar de gebruikte techniek:

Diafragma f/5,6, een sluitertijd van 1/125 en ISO van 100. De foto werd gemaakt met gebruik van flitslicht én de camera op statief.

Eigenlijk kan er dan niet mis gaan…. De flits zorgt voor een heel korte intense licht-boem (!). Die is korter dan de sluitertijd van 1/125. Meer informatie hebben we niet, dus ik doe wat aannames.

De gebruikte lens is een 24-70 lens. Ik heb ingeschat dat de camera van Victoria op 120 cm vanaf het object stond en dat de camera op 50mm stond. In dat geval zou de scherpte-diepte rond de 12 cm zijn.

Dat is ruim voldoende om de hele milkshake scherp te hebben.

Toch is dat niet zo.

De reden? Kijk naar de ondergrond….

Je ziet dat de scherpte zo’n beetje start halverwege de milkshake en de achtergrond…. En dat houdt dan in dat er waarschijnlijk scherp is gesteld op de achtergrond. Een klassieke fout….

Oplossing? Heel simpel, scherpstellen met bij voorkeur één punt en dat punt óp de milkshake zetten…

Nog wat over Victoria? Even dan. Mening van Mischa. De architectuur-foto van Victoria vond ik echt heel goed. En het commentaar dat dit meer een fashion of editorial is, snap ik, maar maak dan de opdracht niet zo… Ik vond het zeker wel een architectuur foto en de sporter stond er mooi op en voegde echt wat toe aan het beeld.

Dan de architectuur-foto van Art.

Oei oei oei Art. Zet de champagne maar klaar? Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden en die kreeg Art ook.

De foto is he-le-maal nergens scherp. En dat is best wel moeilijk te zien als de foto klein is. Zie je dus niet direct op je schermpje als je aan het fotograferen bent. En ik kan me dan de euforie van Art wel voorstellen.

Oké, laten we ook hier kijken naar de techniek: Diafragma f/16, een sluitertijd van 1/30 en ISO van 200. De foto werd gemaakt met de camera op statief.

Dit moet in principe een ragscherpe foto zijn. Sporter en gebouw scherp, bewegende onderdelen in het beeld bewogen, maar dat is ook goed.

Waarom dan toch niet scherp?

Omdat alles onscherp is, komt dat echt de door sluitertijd. Nou ja, de sluitertijd die in dit geval ervoor gezorgd heeft dat de camera tijdens de opname bewogen is….

Bewogen? Op een statief?

Ja dus. Hoe kan dat nou?

Dat kan twee oorzaken hebben, maar ik begin met de minst waarschijnlijke. Als je camera op statief staat, zet je de stabilisatie uit. De gebruikte lens heeft stabilisatie en die kan er op statief voor zorgen dat je juist een bewogen foto krijgt. Maar in het geval van een sluitertijd van 1/30 is dat niet zo waarschijnlijk.

Dan is het veel waarschijnlijker dat het statief verkeerd is gebruikt. En ik denk dat dat het is. Ik heb het fragment een paar keer terug gekeken.

En ik zag iets wat bijna iedereen over het hoofd zag…

Art wil een laag standpunt en heeft de poten dus ver opzij gezet. Maar dan heb je al snel last van de middenkolom. Je ziet dat de middenkolom iets omhoog staat. Maar de middenkolom staat OOK op straat. Het statief staat dus op 4 punten op de straat en dan is het heel waarschijnlijk dat je statief wiebelt.. meer óf minder dan 3 poten is namelijk wiebelen….

Dat wiebelen in combinatie met een iets te ruige (en dat heb je al snel) afdruktechniek maakt dat alles bewogen is. Jammer…

Nog wat over Art? Even dan. Mening van Mischa. De food-foto van Art vond ik wél stoer. Misschien had Art iets teveel cacaopoeder gebruikt (en had Tijl iets te veel geblazen), maar dit was toch wel een spectaculair gezicht. Veel spectaculairder dan de sprinkels die her en der naar beneden werd gestrooid. Maar helaas. Art is exit ui HEPEPLA.

 

Over onscherpe foto’s, begrijpen en zorgen dat je voortaan altijd weet waarom

In mijn online masterclass “De Ultiem Scherpe Foto” leg ik alle mogelijke oorzaken van een onscherpe foto uit. Want er zijn meer manieren om een onscherpe foto te krijgen. Stuk voor stuk passeren alle ‘waaroms’ de revue. En natuurlijk niet alleen het problemen en oorzaken, maar ook de oplossingen. Want je wil tenslotte een onscherpe foto voorkomen.

Kennis is macht en als je weet waarom een foto onscherp is, dan weet je ook wat je moet doen om wél de scherpte in je foto te krijgen.

Ben jij nu Art of Victoria en baal je van die onscherpe foto en wil je het voortaan scherper? Stuur me even een bericht, regelen we gewoon de toegang voor je :)