Ken je dat? Dat een apparaat het ineens niet meer doet? Een lege batterij is dan heel vaak de oorzaak. Maar soms kan het erger zijn, lekkende batterijen!!!!!
Wat doe je er aan en wat doe je als het al te laat is?

Ik had het weer. Een lampje in een kast dat automatisch aangaat als de kastdeur opengaat deed het niet meer. Ach, zal wel, nu even niet. Geen tijd om daar nu even naar te kijken en zo gaat dat een paar keer. Totdat je het lampje even beet pakt en open maakt. Bam! Lekkende batterijen.


En in dit geval beschouw ik dit lampje gewon als totalloss. Niets meer aan doen, gewoon bij het klein chemisch afval inleveren bij de milieustraat.

En dit is niet de eerste keer dat  een apparaat zo eindigt. En let op hoor, dat lekspul van die batterij is niet lekker spul. Zorg dus dat je het niet op je handen krijgt (handschoenen aan) en zorg dat je het zeker niet binnen krijgt!

Hoe zorg je dat je lekkende batterijen voorkomt? 

  • Vervang altijd alle batterijen van een apparaat tegelijk.
  • Gebruik batterijen van hetzelfde merk
  • Plaats de batterijen correct, dus de + op de + en de – op de –

En misschien wel de belangrijkste: Haal de batterijen er uit als je een apparaat langere tijd niet gebruikt. Ik haal ze dus altijd uit de flitsers die ik niet gebruik. Want een simpel lampje dat kapot gaat is tot daaraan toe, maar wil je een lekkende batterij in je dure flitser hebben? Dacht het niet?

Toch lekkage, hoe op te lossen. 

Als je een kleine lekkage hebt van niet oplaadbare (alkaline) batterijen, dan kan je het wel oplossen. Trek je handschoenen aan en verwijder de batterij. Veeg met een kwastje zoveel mogelijk de witte troep weg. De rest ga je nu schoonmaken met een oplossing van water en zuur. Mix een theelepel azijn met twee theelepels water. Pak nu een wattenstaafje en maak dit nat. Met dit wattenstaafje kan je nu de binnenkant schoon maken. Eventueel kan je een oude tandenborstel gebruiken.

Laat alles goed drogen aan de lucht voordat je weer nieuwe batterijen plaatst

Heb je lekkage van oplaadbare NiCad batterijen, gebruik dan een oplossing van water en baking soda. Maak hier een mix van die de consistentie heeft van tandpasta. Gebruik deze pasta op de aangedane delen van je apparaat. En veeg ze weer weg met een vochtige doek. Ook hier weer goed laten drogen!

Welke batterijen gebruik ik zelf?
Ik gebruik bij voorkeur oplaadbare batterijen. Beter voor het milieu en voor de portemonnee. En als ik dan oplaadbare batterijen gebruik, dan gebruik ik deze eneloops. Die zijn behoorlijk aan de prijs, maar hebben een groot voordeel. Ze ontladen bijna niet in tegenstelling tot normale oplaadbare batterijen.

Batterijen opbergen
Ik heb ze graag bij elkaar en overzichtelijk. Daarom gebruik ik voor mijn AA batterijen deze leuke opberghoesjes. En om te zorgen dat ik de volle van de lege kan onderscheiden gebruik ik een systeem. Liggen de batterijen allemaal met de plus in dezelfde richting, dan zijn ze vol. Liggen ze om en om, dan zijn ze leeg en moeten ze opgeladen worden.


Batterijen voor je camera

In tegenstelling tot een AA batterij is een batterij voor je camera is er eentje die je vaak niet op iedere straathoek kan kopen. Maar als je batterij leeg is, heb je toch wel een probleem. Zorg dus altijd voor een extra reserve batterij en zorg ook dat deze opgeladen is. Je kan de een batterij kopen van het merk van je camera, maar er zijn verschillende alternatieven die net zo goed zijn en toch wat vriendelijker voor je portemonnee.

Is je batterij nog goed? 

Soms twijfel je. Zit er nog energie in je batterij of niet? Een batterijtester is dan een geweldige uitkomst.

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl