Het is vaak een discussiepunt. Moet je nu AdobeRGB kiezen waarin er veel meer kleuren beschikbaar zijn of toch maar ‘het makkelijke’ sRGB kiezen?
Iedereen zegt wat anders en vaak op basis van een ‘stukje kennis’, ‘horen van…’ etcetera.

Jan Torfs is een expert in kleurbeheer. Hij werkt voor een bedrijf (geen fotografiebedrijf) waar kleur echt ontzettend belangrijk is. Maar hij is ook een goed fotograaf en heeft die twee zaken perfecte gecombineerd. In onderstaande video laat hij zien wat het verschil is tussen sRGB en AdobeRGB. Welke je kiest, waarom en hoe je zorgt dat het altijd goed gaat. Een video van 15 minuten lang, maar zeker je tijd dubbel en dwars waard!

Jan Torfs is dé expert als het gaat om kleurbeheer. In deze video legt hij perfect uit wat de verschillen zijn tussen sRGB en AdobeRGB. Waarschijnlijk kan je beide opties instellen op je camera. Welke neem je dan? Het korte antwoord is dat Adobe RGB het beste profiel is van deze twee, maar dat is zeker niet het volledige antwoord. Je moet echt weten wat de valkuilen zijn als je zomaar voor alles AdobeRGB gebruikt.
Na deze video weet je exact wat je moet doen, waarom en wanneer.

Je ziet: Een foto maken is één, maar zorgen dat die foto overal hetzelfde uitziet is twee.

Jan Torfs werkt al 25 jaar bij een bedrijf waar kleur ontzettend belangrijk is. Deze kennis heeft hij perfect vertaald naar de fotografie.

Er is veel over kleurbeheer te vinden als je rondkijkt op het internet. Veel van die kennis is gefragmenteerd, in een vreemde taal, verouderd of te simplistisch. En een verkeerd kleurbeheer geeft je als fotograaf frustraties en onnodige kosten. Daarom is het verstandig om dit op orde te hebben.

Jan Torfs werkt samen met de grote namen in deze kleurenindustrie. Maar hij gelooft niet zomaar alles. Hij test het, en test het nog een keer. In deze cursus legt hij de principes uit van kleurbeheer en hoe jij zelf je kleurbeheer optimaal in orde krijgt. Daar heb je natuurlijk wat zaken voor nodig, maar ook dat legt hij uit. Hij laat zien hoe het moet, maar hij motiveert je ook om het zelf te doen, zelf te ervaren.
Wil je nu meer weten over kleurbeheer? Er is een complete online cursus waar Jan stap voor stap uitlegt hoe je de perfectie benaderd in kleurbeheer als fotograaf.

Alle informatie over deze cursus vind je hier.