De meeste fotografen weten natuurlijk al lang dat het erg belangrijk is om stevig te staan bij het maken van een foto (of zoals onze zuiderburen dat zo mooi kunnen zeggen “Het trekken van een foto”).

Correcte houding: De benen een beetje uit elkaar, lichtjes gebogen knieën. De twee handen stevig aan de camera, de rechterhand met je wijsvinger op de ontspanknop, de linkerhand onder (!) de lens waarbij je met deze hand ook kan zoomen of handmatig scherpstellen. lichtjes inademen en tussen inademen en uitademen druk je af.

Bij weinig licht: 

In de avonduren of in huis, kan de sluitertijd zo lang worden dat een scherpe foto ondanks de goede houding net wel of net niet genaakt kan worden. In dat geval is het verstandig om de transportmodus van je camera op continu opname te zetten. Bij het indrukken en vasthouden van de ontspanknop maak je dan een reeks foto’s achter elkaar. Mijn eigen ervaring is dat ik bij de tweede foto vaak de beste foto qua scherpte maak, die andere foto’s gooi ik dan later wel weer weg.

Een zak rijst:
Natuurlijk kan je als je erg lange sluitertijden gebruikt gebruik maken van een statief, maar alhoewel ik altijd een statief in mijn auto heb liggen, is het soms net even teveel moeite om deze uit die auto te halen. Vaak kan je de tafel of een andere meubelstuk gebruiken om je camera op te zetten, maar soms wil je iets waarmee je de camera toch wat anders neer kan zetten dan dat platte vlak van de tafel. Dan komt de beanbag van toepassing. Dit is een doodnormale zak, met een rits waarin bij mij kersenpitten zitten. Ik leg de camera daar op en kan door het plooien van de zak mijn camera zo neer zetten dat hij bijna iedere kant op wijst die ik wil.

Blijdorp

Vakantie:
Tijdens mijn vakantie gaat deze beanbag ook altijd mee, en als ik met de auto ga, blijven de kersenpitten er zeker in. Met het vliegtuig is dat anders, als fotograaf heb je toch al snel teveel kilo’s bagage. En dus gaat de beanbag leeg mee. Ter plekke koop ik dan een kilootje rijst (ongekookte rijst dus!) f wat gedroogde bonen. Op de dak van de fourwheeldrive kan je op die manier goed je camera stilhouden en met je telelens een prachtige foto maken van het Afrikaanse wild.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl