Van Canon Nederland kreeg ik afgelopen week het nieuwe 50mm objectief thuis gestuurd. Ik mocht deze lens een weekje uitproberen.
Zoals je weet ben ik een fan van het 50mm objectief. Ik bedacht en organiseer niet voor niets het 3×50 project. Mijn cursisten krijgen dan ook steevast het advies om zeker een 50mm aan te schaffen. Ik denk  niet dat ik overdrijf als ik er daardoor al voor heb gezorgd dat er honderden extra 50mm’s verkocht zijn :)

Zelf heb ik thuis de Canon 50mm f/1,4 en mijn vriendin gebruikt de 50mm f/1,8. Genoeg vergelijkingsmateriaal dus in huis. Nu wil het geval dat mijn f/1,4 lens tijdens de vakantie deels sneuvelde. Een schroefje los (getrild?) maakte dat ik een stuk objectief verloor op straat. Overigens niets dat een stukje gafferstape niet tijdelijk op kan lossen. Zie je dus iemand met een 50mm met een gafferstape verbandje, dan kan ik dat goed zijn.

De nieuwe Canon lens ziet er aan de buitenkant goed uit. De mount waarmee het objectief op de camera bevestigd wordt is niet langer van plastic, maar van degelijk metaal. De buitenkant van het objectief is nog steeds plastic, maar hij voelt steviger aan dan de ‘oude’ 50mm lens. Dat is alvast een pluspunt voor deze nieuwkomer. Ook is er een betere focusring gekomen die nu wel gedraaid kan worden als het objectief op autofocus staat. Dat kon bij de oude versie nog wel eens een probleem zijn namelijk.

 

 

 

 

Ondanks dat het objectief door deze wijziging  iets zwaarder is dan z’n voorganger (160 vs 130 gram) voelt het aan alsof ze gelijk zijn. Die 30 gram op je camera is natuurlijk ook niet echt merkbaar…

 

 

3 50mm objectieven naast elkaar

De buitenkant is dus gewijzigd, maar hoe zit dat met de binnenkant?
Canon heeft gekozen om het diafragma uit te voeren met 7 lamellen in plaats van de 5 die de voorganger heeft. Eentje minder dan de duurdere versie’s die dus 8 lamellen hebben. Voorheen kon ik nog wel eens aan de onscherpte in de foto zien welke lens er gebruik werd, de 5-hoek van het oude f/1,8 objectief was redelijk karakteristiek. Nu is dat verschil minder groot met de 7 lamellen. Verderop in deze test kan je dat goed zien.

Wat verder nog op te merken is, is dat de diameter van de lens kleiner is geworden, 49 mm vs de 52mm die de oude versie had. Dat houdt in dat je hier een andere diameter filters voor moet gebruiken (of een stepdown ring moet gebruiken als je filters hebt van 52mm. Overigens raad ik het gebruik van UV-filters af zoals je misschien wel weet (en weet je dat niet, lees mijn artikel daar maar eens over dan). Helaas heeft Canon er voor gekozen om ook bij het objectief standaard geen zonnekap te leveren, deze moet je apart aanschaffen (wel doen, beschermt je lens!). Ik zou bij de camerafabrikanten willen pleiten om gewoon altijd een goede zonnekap te leveren en niet alleen bij de duurdere lenzen. Een zonnekap is eigenlijk onmisbaar en beschermt je objectief. Nu zie ik dat mensen hem niet gebruiken of een andere, universele kap kopen en dat is jammer.

Om het objectief echt uit te testen gebruikte ik hem tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden, tijdens workshops en op een dagje uit op het water.

Onscherpte
De 50mm is een fijn objectief om een mooie onscherpte (ook wel bokeh genoemd) te krijgen. Wat ik hiervoor gedaan heb is het objectief scherp gesteld op mijn vaste assistente Annemarieke. In de achtergrond (ongeveer 1 meter achter Annemarieke) hangen wat kerstlampjes. Deze lampjes komen onscherp in beeld als je een groot diafragma kiest. De vorm van het diafragma krijgt dan ook de vorm van de onscherpte. Omdat de nieuwe 50mm STM nu 7 diafragmabladen heeft (ipv de 5 die de vorige lens heeft)  is de onscherpte ook echt anders. In mijn ogen zeker mooier dan het oude f/1,8 objectief en ik twijfel zelfs of de onscherpte in de lichtjes misschien wel mooier is dan de 50mm f/1,4!
Hieronder zie je 9 foto’s die mooi het verloop van de onscherpte laten zien. Ze zijn gemaakt met de 3 verschillende 50mm objectieven en op verschillende diafragma’s. Je kan de foto’s vergroten door er op te klikken.

Scherpstelmotor
Het objectief stelt lekker scherp, is zeker stiller dan de oude versie die liefkozend wel eens de ‘koffiemolen’ werd genoemd. Het scherp stellen van de oude f/1,8 lens is echt mechanisch en klinkt als een oude koffiemolen. De f/1,4 is ook mechanisch, maar klinkt veel minder ‘scherp’. De STM lens heeft een erg stille motor bij het scherp stellen. Zeker ook een voordeel als je video maakt met je DSLR. Ik zeg, weer een punt voor de STM.

Scherpte
Ik heb verschillende tests gedaan en gekeken op 100% uitsnede. Bij de scherpe gedeeltes zie ik geen verschil tussen de 3 objectieven. Op verschillende diafragmastanden heb ik dit gedaan en de verschillen zijn erg klein. Als je gaat kijken naar de onscherpte dan ga je zien dat de onscherpte van de f/1,4 iets plezieriger oogt. Maar ook daar is maar een klein verschil zichtbaar. Hieronder zie je 3 foto’s die allemaal gemaakt zijn met een diafragma van f/2,0. Je kan de foto’s vergroten door er op te klikken.

Gewoon in de praktijk
Fotograferen doe je niet onder laboratorium omstandigheden, dat doe je in de praktijk. Praktijkvoorbeelden dus. In de foto’s hieronder (die je weer kan vergroten) zie je onder andere de rode kater Dirk. Lekker beweeglijk, maar door de snelle en stille STM motor goed te doen. Goed te zien is de scherpte, maar ook de onscherpte in de foto’s.

Ik woon aan het Veerse Meer, dat is dus een mooie locatie om te kijken hoe de mooie onscherpte in de achtergrond werkt. Scherp gesteld op het water en met een diafragma van f/2,0 zie je heel mooi de achtergrondblur met de schittering op het water. Wat verder opvalt in deze foto is dat er wel wat ‘purple fringing’ in de foto zit. Deze lens zit nog niet in de database van Lightroom en wordt dus nog niet automatisch gecorrigeerd. Ik vermoed dat dit binnenkort wel het geval zal zijn en dan heb je er (als je lightroom gebruikt) geen last meer van.

 

Tijdens een dagje zeilen op de Oosterschelde was Zoë, mijn nichtje, de klos. Ik heb bewust een groot diafragma van f/2,0 gebruikt om een mooie onscherpte te krijgen. Op deze afstanden moet je echter wel oppassen met grote diafragma’s, je kan zomaar een te kleine scherpte-diepte krijgen.

 

Verschil in licht
Wat opviel aan deze lens is dat hij standaard net iets donkerder foto’s maakt. In eerste instantie dacht ik dat het aan mij lag, maar ik kon het reproduceren. Het objectief dat ik te leen had had standaard foto’s die 1/3 stop donkerder waren dan de andere objectieven die ik in deze test gebruikte. In de foto’s hierboven waar ik de scherpte bekijk kan je het verschil goed zien. Niet echt een probleem, maar wel iets om in je achterhoofd te houden.

Nadelen
Zijn er nog echte nadelen aan deze nieuwe lens? Ja, eentje. De prijs is omhoog gegaan. Was de vorige lens nog veelal voor net onder de psychologische prijs van €100,- te koop, deze nieuwe lens gaat daar behoorlijk overheen. De straatprijs ligt rond de €129,-. Dat is overigens nog steeds goedkoper dan dezelfde versies van de twee andere grote camerafabrikanten. Nog steeds een goede koop dus.

Aanschaffen?
Zou ik je aanraden om deze lens aan te schaffen? Ja, zeker als je nog geen 50mm lens hebt. Dan heb je er gewoon eentje nodig. Heb je de oude 50mm al? Dan is het upgraden niet nodig, tenzij je je sterk ergert aan het geluid dat het vorige model objectief maakt. Zou ik hem omruilen voor mijn f/1,4? Dat zeker niet. Maar als ik nu moet kiezen voor een nieuwe 50mm lens, dan lagen ze wel erg dicht bij elkaar. De prijs zou dan zeker de doorslag kunnen geven…

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl