Vorig weekend is de astronomische zomer begonnen, toch de periode waarop veel mensen op vakantie gaan. Daarom in dit artikel wat tips over fotograferen tijdens de vakantie. Waar let je op en hoe zorg je dat je de foto’s later mooi terug kan kijken.

Een nieuwe camera
Veel mensen schaffen een nieuwe camera aan vlak voor de vakantie om nog mooiere foto’s te maken. Als je dat doet, zorg dan dat je thuis al bekend raakt met je camera en de belangrijkste instellingen. Als je nog plek hebt in je koffer, neem dan vooral je instructieboekje mee.

Geheugen en batterijen
Omdat je vaak tijdens de vakantie je geheugenkaartje niet kan legen (tenzij je je laptop mee neemt) is het van belang dat je voldoende geheugenkaartjes mee neemt. Gelukkig zijn de kaartjes tegenwoordig goed betaalbaar. Overweeg of je één grote geheugenkaart mee neemt, of diverse kleinere kaartjes. Dat laatste is te adviseren, als je maar één kaartje hebt en je die kwijtraakt ben je mooi alles kwijt. Zet de opname resolutie van je camera hoog. Het is verleidelijk om dit wat lager te zetten zodat je meer foto’s kwijt kan op je camera, maar het komt de kwaliteit van je foto’s niet ten goede. Stel je voor dat je een ‘wereldfoto’ maakt die je vervolgens alleen maar klein af kan drukken…
 Zorg ook dat je een extra batterij en een oplader mee neemt. Als je dan ook zorgt dat je ’s avonds beide batterijen weer op laadt, kan je waarschijnlijk de hele dag fotograferen tijdens je vakantie. En had ik al gezegd van die wereldstekker? Erg handig!

Meenemen, hebben en houden
Vakantie!
Besef je dat als je teveel meeneemt je dit ook de hele vakantie mee moet sjouwen. Maak dus vooraf een keuze welke apparatuur je mee neemt. Dat geeft je ter plekke misschien minder keuze, maar er is altijd een oplossing om toch een leuke foto te maken. Kijk maar eens op www.3×50.nl waar alleen maar met een vaste 50 mm wordt gefotografeerd.

Verlies of diefstal van je spullen is nooit leuk, maar op vakantie is die kans toch behoorlijk. Weet wat je verzekering dekt bij verlies of diefstal en breidt dit als het nodig is uit. Maar liever maak je natuurlijk geen gebruik van je verzekering…
 Mocht het toch gebeuren, zorg dan dat je aangifte doet. Natuurlijk heb je je serienummers van je apparatuur opgeschreven zodat je alles netjes door kan geven aan de verzekering, toch?
 Als je je apparatuur in een tas hebt, overweeg dan een slotje waardoor dieven niet heel makkelijk bij je spullen kunnen. Zelf neem ik altijd ook een draadslot mee waarmee ik mijn tas of koffer ook vast kan zetten.

Ter plekke
Vakantie, New York
Ansichtkaarten van toeristische plekken geven je vaak een mooie blik op wat er mogelijk is. Gebruik deze kaarten zeker als inspiratiebron voor je eigen foto’s. Zorg ook dat je op verschillende manieren foto’s maakt. Maak niet alleen overzichten, maar ga ook eens wat dichterbij en nog wat dichterbij. 
Gedurende de dag verplaatst de zon zich aan de hemel. In de vroege en late uurtjes staat de zon nog laag en dit geeft interessantere foto’s dan op het moment dat de zon hoog aan de hemel staat.

Veel mensen proberen bij toeristische plekken juist geen mensen op de foto te zetten. Dat kan wel, maar een boek vol foto’s zonder mensen lijkt op een vakantie in een uitgestorven oord. Je kan het ook van de andere kant benaderen en juist de mensen wel op de foto te zetten. In een grote stad is dit meestal goed te doen. Twijfel je hier aan, overweeg dan eens een workshop straatfotografie waarbij ik je leer om over die drempel van het fotograferen van mensen te stappen.

Na de vakantie
Dan is de vakantie weer klaar. Je foto’s zet je op je computer, maakt een backup en dan? Wees slim en hou je foto’s niet alleen op je pc, maar maak er wat moois van. Misschien kan je een mooie foto voor aan de muur laten afdrukken en je eigen expositie maken thuis. Maar een fotoboek is zeker aan te raden. Er zijn diverse aanbieders van fotoboeken.

Zorg dat je bij het maken van een fotoboek keuzes maakt. Een boek kan heel wat foto’s bergen, maar het is echt veel leuker om enkele mooie foto’s groot af te drukken dan veel foto’s klein. Het is ook leuk om toegangskaartjes van divers attracties te verzamelen en deze ook te gebruiken in je fotoboek.

Met deze tips kan je in ieder geval met een gerust gevoel de zomer in. Als jij nog aanvullende tips hebt, dan mag je die hieronder zetten. Ik wens jullie een fijne vakantieperiode toe met veel mooie foto’s.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl