Zeeuws Landschap met polarisatiefilterDiepblauwe luchten met mooie pluizige wolken in een typisch Nederlands landschap. Als je op het goede moment naar buiten gaat kan je dat goed in Nederland fotograferen. Maar die mooie blauwe lucht kan je nog blauwer krijgen. En die wolken, daar kan je nog meer detail in krijgen. En dat doe je met een polarisatiefilter, één van de belangrijkste accessoires die een fotograaf kan hebben.

Wat dat polarisatiefilter nu precies doet en waar je op moet letten bij de aanschaf lees je verderop.

Het effect van een polarisatiefilter
Het polarisatiefilter heeft een merkbaar effect op de kleuren. Deze kleuren worden feller en het contrast (bijvoorbeeld tussen de lucht en de wolken) wordt groter. Als je je best doet kan de de lucht bijna zwart maken (de vraag is of dit mooi is, maar dat is een andere vraag). Naast het intensiever maken van de kleuren, kan je met een polarisatiefilter ook reflecties tegen gaan. Met name bij glas en water is dit een bijzonder fijn effect. Als je de vissen in een vijver wilt laten zien dan kan je eigenlijk niet zonder.

Eerst maar eens een voorbeeld van het effect op de lucht (klik voor groter formaat):

Zonder polarisatiefilter

Zonder polarisatiefilter

Met polarisatiefilter

Met polarisatiefilter

Je ziet dat de lucht dieper blauw is geworden en dat de andere kleuren er ook meer uitspringen.

Werking van het polarisatiefilter
Hoe doe je dat nu? Het filter werkt maximaal als je de zon van de zijkant hebt. Vervolgens draai je aan het filter en dan zie je direct in beeld het verschil. Draai net zo lang aan het filter totdat je tevreden bent met het effect, en dat hoeft natuurlijk niet altijd het maximale effect te zijn. Overigens zijn er sommige lenzen die de voorkant van de lens draaien als ze scherp stellen. Bij het gebruik van een polarisatiefilter werkt dit erg vervelend omdat je dan iedere keer je effect van je polarisatiefilter kwijt bent (of je focuspunt). En als je nog een UV-filter gebruikt (wat ik niet aan raadt) haal deze er dan af als je het polarisatiefilter op je lens zet.

Even technisch
Het polarisatiefilter zorgt er voor dat slechts een gedeelte van het beschikbare licht doorgelaten wordt, hierdoor worden reflecties en verstrooiingen weggefilterd. Het nadeel is echter wel dat je dus ook licht verliest, het gebruik van een polarisatiefilter maakt dat je 1-2 stops licht verliest. Nu is dat op zonnige dagen geen probleem, maar zodra je in wat slechtere lichtomstandigheden komt, dan zal je goed op je sluitertijden moeten letten. Daarom is het ook aan te raden om je polarisatiefilter niet continu op je lens te laten zitten.

De polarisatiefilters die tegenwoordig verkocht worden zijn zogenaamde circulaire polarisatiefilters. In het verre verleden werden ook nog wel eens lineaire polarisatiefilters verkocht, maar die zijn alleen geschikt voor manueel focus lenzen.

MAS in Antwerpen zonder polarisatiefilter

MAS in Antwerpen zonder polarisatiefilter

MAS in Antwerpen met polarisatiefilter

MAS in Antwerpen met polarisatiefilter

En reflecties?
Zoals al eerder vermeld kan je met een polarisatiefilter ook ongewenste reflecties weghalen. Overigens geldt dat niet voor alle reflecties. Onbedekte metalen oppervlakken reflecteren geen gepolariseerd licht. Maak je een foto van zilveren of verschroomde onderwerpen, dan help een polarisatiefilter dus helaas niet.

Voorbeelden (klik voor groter formaat):

Etalageruit zonder polarisatiefilter

Etalageruit zonder polarisatiefilter

Etalageruit met polarisatiefilter

Etalageruit met polarisatiefilter

Je ziet hier goed wat het effect is van het gebruik van het polarisatiefilter. Je ziet ineens wel wat er achter de etalageruit staat.

Wat kost dat?
Dat is een goede vraag, want fotografiespullen kopen blijkt een dure hobby te zijn. En bij de aanschaf van een polarisatiefilter is dit zeker zo. Bij een polarisatiefilter is goedkoop over het algemeen duurkoop. En je bent ok nog eens afhankelijk van het formaat van de lens die je gebruikt. Hoe groter de diameter van je lens, hoe duurder je polarisatiefilter. Denk dus vooraf na op welke lens je je polarisatiefilter het meest zal gaan gebruiken en koop dan voor deze lens een polarisatiefilter. Een merk zoals B+W of Heliopan is altijd goed, maar besef je wel dat een polarisatiefilter van dit merk je makkelijk meer dan €100,- kost. Wil je een iets goedkoper polarisatiefilter, kijk dan eens naar merken zoals Hoya en Tiffen.

Overigens, alle foto’s die ik hier als voorbeeld laat zien zijn onbewerkt, met uitzondering van snijden in de foto.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl