Want voorbereiding is het halve werk…

het perfecte plaatje bibi actieAls legerfotograaf mee op een missie, dat was de eerste opdracht bij Het Perfecte Plaatje (HEPEPLA)

Even voor de duidelijkheid, onderaan staat wie eruit ging deze aflevering. Ik heb ‘op mijn donder gekregen’ omdat ik een spoiler had. Soms kijken mensen later, maar lezen ze wel mijn artikel direct… Dus pas onderaan vertel ik dat Victoria haar exit maakt :)

Niet makkelijk, dat was duidelijk. Want er waren verschillende omstandigheden. En als de omstandigheden snel wijzigen, dan moet je als fotograaf daarop meebewegen.

Hoe doe je dat?

Met de 3 seconden regel…

De 3 seconden regel, ik schreef er eerder al dit artikel over en vertel hem altijd in mijn fotocursus. Kort gezegd komt het erop neer dat je als je een foto maakt je die 3 seconden gebruikt om een betere foto te maken.

Maar heb je in zo’n opdracht wel 3 seconden? Nee, dat heb je niet, of toch wel?

Laten we even terug gaan naar de opdracht bij HEPEPLA

Er komen helikopters aan met militairen die een oefendorp gaan overvallen. En jij gaat mee als fotograaf.
Je weet dus globaal wat je gaat doen. Je weet dat het actie wordt. En dus heb je ook tijd om na te denken over je instellingen VOORDAT het van start gaat.

3 seconden. 3 seconden en waarschijnlijk veel meer om nu al even na te denken over je camera instellingen.

EN DAN ACTIE!

Hoe leg je actie vast, wat zijn dan de optimale instellingen?

Waarschijnlijk kies je dan voor een relatief korte sluitertijd. Dan bevries je de actie én maak je makkelijk een scherpe foto. En dat is toch wel belangrijk :)

Buiten gaat dat allemaal makkelijk. Dan pak je met gemak een sluitertijd van 1/1000. Maar binnen?

Dacht het niet… Dan kom je er echt niet met zo’n korte sluitertijd. Dan heb je sowieso een langere sluitertijd. Geeft niet, maar wel iets om rekening mee te houden.

Dus, moet je vooraf nadenken over hoe je dat *ongeveer* gaat doen. Je weet dat je uiteindelijk naar binnen gaat.

Je sluitertijd zal niet zo kort kunnen én je ISO moet omhoog.

Die ISO, dat is eitje. Zet gewoon je ISO op automatisch (zie meer informatie dit artikel). Maar je moet wel even nadenken over je sluitertijd als je naar binnen gaat. Even je camera beetpakken en je sluitertijd verzetten.

En ondanks die stress die je continu hebt moet je dus af en toe even stil gaan staan. Gewoon even jezelf erbij neerleggen dat je dan even geen foto maakt. Maar die paar seconden even benutten om juist wel na te denken over de situatie én hoe je het nu aanpakt.

Ja, ik snap het hoor. Ondanks dat dit een oefening is, snap ik echt dat de adrenaline echt door je lichaam giert! Dus makkelijker geschreven dan gedaan.

En hoe zat dat nu met die foto van Bibi? Hoe maakte ze die? Als je kijkt naar de Exif zie je dat er ‘toevallig’ best wel wat licht in die ruimte was. Een sluitertijd van 1/125, een groot diafragma van f/2,8 en een ISO die ‘slechts’ 200 is. Dat is veel licht al was het wel voornamelijk tegenlicht. En omdat de ISO 200 best wel laag is, heb je veel speling om donkere schaduwgedeeltes lichter te maken. En ja, dan krijg je wat extra ruis. En die ruis kan best wel vervelend zijn. Maar in dit geval is dat ondergeschikt aan de foto én vooral het verhaal dat met de foto wordt verteld. Ze kreeg een 10 voor deze foto. Dat is een absurd hoog cijfer. Maar ik kan me dat wel voorstellen.

(artikel gaat door onder de foto)

het perfecte plaatje bibi actie

Bevriezen of dynamiek?

Oh ja, nog even wat anders. Hierboven schreef ik over een korte sluitertijd, de actie bevriezen. Maar je zag ook dat dat niet altijd dé beste oplossing is. Want de rotorbladen van de helikopter stonden stil in de foto van Soy. En er zat geen actie in de foto van Victoria. In beide gevallen is dan juist een wat langere sluitertijd dé manier om dynamiek in de foto te brengen. Wil je daar meer van weten, check dan dit artikel over dynamiek in je foto.

Fashion-shoot en 3 seconden regel?

Je zag alle fotografen vooraf zoeken naar de beste manier. Precies zoals ik in de 3 seconden regel beschrijf. Iedereen op zoek naar die manier om iets bijzonders te krijgen. De techniek voor deze foto was relatief minder van belang. Was dat wel zo?

Niet echt, want wat ik zo leuk vond is dat juist Stefano die 3 seconden regel technisch heel goed vorm gaf in de tweede, fashion-shoot, opdracht.

Hij zag dat je met de Bulb stand zelf regelt dat je een variabele sluitertijd krijgt en dat je daar dus geweldige mogelijkheden mee krijgt om te experimenteren. In combinatie met de flits (bevries je model) en een lange sluitertijd experimenteerde hij er op los. Zoomen tijdens de opname, flitsen en nog meer. Duidelijk nagedacht dus, de 3 seconden regel goed gebruikt. Toppertje Stefano!

En de exit? Victoria…. We  gaan in ieder geval een strijdbare kandidaat (met ballen) missen. Maar deze keer wel met scherpe foto’s! Wie gaat er volgende week?