VuurwerkHet komt er weer aan, miljoenen euro’s worden er in de lucht geschoten en daar genieten wij dan weer van met een glaasje champagne in de ene en een oliebol in de andere hand.

Het zou natuurlijk leuk zijn om wat van het vuurwerk op de foto vast te kunnen leggen. Daarom Lees je hier verderop 15 tips hoe je vuurwerk kan fotograferen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat het vuurwerk tijdens oud en nieuw niet het beste moment is om topfoto’s te maken. Dat heeft te maken met dat je niet weet waar de mooie vuurpijlen zullen ontploffen. Een vuurwerkshow heeft dat wel. Maar goed, wat belangrijk is, is dat je ruim van te voren je positie bedenkt.

Tip 1, statief: Zet een stevig statief neer (en zorg dat je de onstabiele middenkolom niet gebruikt!). Maak alvast een mooie compositie zodat je dat niet in de hectiek van middernacht hoeft te doen.

Tip 2, autofocus (uit):
Zet je autofocus uit, je maakt je camera alleen maar gek als hij straks op iedere vuurpijl scherp moet stellen in het donker. Focus op oneindig (en draai dan een heel klein stukje terug). Lukt dat niet, stel dan met je autofocus scherp op één van de eerste pijlen en zet daarna je autofocus weer uit.

De technische instellingen van je camera: 
Vuurwerk fotograferenTip 3, ISO:
Je ISO zet je zeker niet te hoog, ISO 200 is meestal voldoende, je hebt geen hoge ISO nodig want we gaan met redelijk lange sluitertijden werken. Wat betreft de verdere technische instellingen, daar zijn de experts het niet echt over eens. Ik vertel je dus mijn idee:

Tip 4, technische instellingen: Aangezien de hoeveelheid licht aan de lucht steeds wijzigt is het niet handig om je camera op de automaat, de P stand of de sluitertijd of diafragmastand (Tv of A) te zetten. Juist omdat de lichtmeter dan iedere keer wat anders meet en dus iedere keer een andere techniek zal kiezen. Zet je camera dus maar eens keer op de M-stand. Stel je diafragma in op f/8 en begin maar eens met een sluitertijd van 2-4 seconden.
Vanuit deze sluitertijd start je en je kan dat dan aanpassen naar eigen wil. Als het relatief windstil is, zal je misschien je sluitertijd wat langer moeten zetten om mooie vuurwerkstrepen te krijgen.

tip 5, sluitertijd:
Hoe langer de sluitertijd is, hoe meer je de strepen van het vuurwerk uit ziet waaien. Als ze te ver uitwaaien zie je ze bijna niet meer, doe je het te kort dan zien de vuurpijlen er erg zielig uit. Vanzelfsprekend heeft de wind invloed op het sneller of langzamer uitwaaieren van het vuurwerk. Kijk dus na een paar opnames op je schermpje en pas dan zonodig de sluitertijd aan. Langer als je meer waaier effect wilt zien, en korter als dit teveel is.

Tip 5a, Bulb Mode: Je kan er ook voor kiezen om je camera op de bulb te zetten (hier een artikel over die Bulb stand). Zodra een interessante pijl omhoog gaat kan je dan de sluiter open zetten en weer sluiten als het effect weer voorbij is. Hou je sluiter echter niet te lang open. De verleiding is dat dat wel kan omdat het donker is, maar vuurwerk heeft veel licht en daardoor heb je snel een overbelichte foto. Vaak is simpel beter!

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Tip 6, Diafragma:
Je diafragma zorgt voor de lichtheid of donkerheid van de achtergrond in je foto. Te veel licht maakt dat je vuurwerk tegen de achtergrond weg gaat vallen. Kijk dus of je het diafragma moet openen voor een lichtere achtergrond of moet sluiten voor een donkere achtergrond.

Hulpmiddelen en nog meer tips:
Vuurpijlen fotograferenHet statief is al genoemd natuurlijk, maar ook Tip 7, een afstandbediening kan je helpen. Ik heb zelf een draadontspanner die ik vast kan zetten, hij blijft dan achter elkaar opnames maken zodat ik lekker zelf binnen aan de champagne én oliebollen kan en later wel zie wat er geschoten is. Krijg je ook geen koude handen :)
Heb je niet de beschikking over een afstandbediening, gebruik dan de zelfontspanner van de camera om te voorkomen dat de camera beweegt tijdens het maken van de opname. En tegenwoordig kan je ook je mobiel gebruiken om je camera te bedienen.

Tip 8, flitser:
De flitser mag zeker uitblijven, die komt toch niet zover (tenzij je een klein object in de voorgrond wilt belichten…).

Tip 9, filters:
Je filters mag je ook weghalen voor je lens, UV filters (waar ik toch een hekel aan heb) kunnen juist met avondopnames een hinderlijke reflectie geven.

Tip 10, stabilisatie:
En zet je Image Stabilisation (IS, VR, steadyshot) ook maar uit, die heeft geen nut op een statief of werkt juist tegen en vreet alleen maar batterijen (artikel waarom dit is lees je hier).

Tip 11, ruisreductie uit
Sommige camera’s beschikken over de optie ‘Ruisreductie lange sluitertijd’. Deze kan je het beste uit zetten voor het fotograferen van vuurwerk. Anders moet je na iedere foto wachten totdat je de volgende foto kan maken.

Tip 12, compositie:
Als je de compositie vooraf bepaalt, dan is het verleidelijk om krap te kaderen. Maar weet jij hoe hoog de pijlen gaan? Dus neem voldoende ruimte in beeld in de hoogte.

Tip 13, locatie, locatie, locatie:
Wil je echt mooie plaatjes? Dan is de plaats in je tuin misschien niet de beste plaats. Zorg dan dat je vooraf al een plaatsje uit hebt gezocht en er op tijd staat.

Vuurwerk bij Michiel de Ruyter in Vlissingen

Tip 14, zorg goed voor jezelf:
Zorg dat je het niet koud krijgt, kleedt je dus warm aan. En pas op met het vuurwerk!

Wees niet bang om te experimenteren met je instellingen om een betere of andere foto te krijgen. En daarom nog Tip 15, experimenteer:
Als je een zoomlens gebruikt, dan kan je tijdens het maken van de foto eens aan je zoomlens draaien voor een leuk effect. Zorg wel dat je niet aan je focus zit en dat je je zoomlens weer terug zet op de originele positie. Maar je kan natuurlijk op nog veel meer manieren experimenteren. Ga aan de slag!

Ik ben benieuwd naar jullie resultaten en wens jullie een fijn oud en nieuw.

Wil je meer weten over fotografie. Ik verzorg regelmatig cursussen voor beginners en gevorderden maar ook verschillende workshops. Die kan je vinden op www.heelhollandfotografeert.nl

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl