Tijdens de diverse cursussen en workshops die ik geef is er altijd wel iemand die in de war is. De verschillende getallen en afkortingen kunnen behoorlijk verwarrend overkomen. Tijd dus voor een uitleg over wat er allemaal op je objectief (ook wel lens) staat.
Zelf gebruik ik de volgende lens veel, de Sigma 24-70mm F2.8 OS HSM | ART (hij staat hierboven afgebeeld). Daarnaast staan er op de doos ook nog de afkortingen IF en DG. Wil je hem aanschaffen, dan kan dat hier voor Canon en hier voor Nikon.
De term ART staat bij SIGMA voor de toplijn, deze lenzen zijn optisch van de allerbeste kwaliteit. De lens is een 24-70mm. De meeste mensen snappen dit wel, dit is namelijk het zoombereik. Dit wordt gesteld in millimeters waarbij de 24mm een groothoek is en de 70mm een lichte telelens. Meer mm’s houdt in dat je een onderwerp dichter bij kan halen. Staat er op je objectief slechts één getal in mm’s, dan is dit geen zoomlens maar een lens met een vast brandpuntsafstand, ook wel een ‘prime-lens’ genoemd. Het zal je niet ontgaan zijn dat mijn favoriete lens een prime is, de 50mm lens.
Dan het diafragma. Dit objectief heeft de mogelijkheid om als grootste diafragma een diafragma van f/2,8 in te stellen. Als het mogelijk is wil je objectieven met een groot diafragma (een laag f-getal). Deze lenzen zijn echter niet alleen lichtgevoeliger, maar ook een stuk duurder. Dit verschil kan honderden of duizenden euro’s bedragen. Bij veel lenzen varieert dit met het zoombereik, zie het volgende voorbeeld.
Na het diafragma komen de termen “OS”, “HSM”, “IF” en “DG”. Sigma zegt met “DG” dat dit objectief geschikt is voor de verschillende camera’s. Als er op een Sigma lens DC staat, dan kan je deze lens alleen op een PAS-C camera gebruiken (en dus niet op een fullframe camera) Met “OS” wordt bedoeld dat er Optische Stabilisatie in het objectief zit en “HSM” staat voor Hyper Sonic Motor, een zeer snelle en stille autofocus. Houden we IF nog over en dat zegt dat er een interne focus is en de lens dus niet langer of korter wordt als je scherp stelt (wel als je zoomt).
Ok, een lens dus die ‘superprofessioneel’ is, op alle spiegelreflexcamera’s (van in dit geval Canon) kan worden gebruikt. Zoombereik van 24 tot 70 mm met een stabilisatie, snelle autofocus en een maximaal diafragma van f/2,8 over het hele bereik.
Een ander voorbeeld, de lens die vaak meegeleverd wordt bij de aanschaf van de camera is de 18-55 lens. Laten we de Nikon versie eens bekijken: de AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR (3.0x)
AF-S: Een Silent Wave Autofocus lens (te vergelijken met de HSM op de Sigma lens)
DX: Deze lens is ontwikkeld voor de crop-camera’s van Nikon, kan gebruikt worden op een fullframe camera als deze op de DX stand staat.
18-55: het zoombereik van de lens. Van groothoek (18mm) tot 55 mm (lichte telelens). Van 18 tot 55mm is een zoombereik van 3 en dat laat Nikon ook aan het einde nog een keer zien door 3.0x te vermelden.
f/3.5-5.6G: Het maximale diafragma. Hier staan echter twee getallen en is er dus iets aan de hand. Als de lens op 18mm staat kan je het maximale diafragma van f/3,5 instellen. Zodra je gaat inzoomen wordt je maximale diafragma kleiner en eindigt op f/5,6 bij 55mm.
VR: De vibratie reductie van Nikon.
Iedere fabrikant van objectieven heeft weer andere benamingen voor de diverse opties, waarschijnlijk om patent-ruzies te voorkomen, maar voor de consument is dat allemaal niet erg handig en doorzichtig…
FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN
Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!
Wil je meer? Dat kan!
De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.
Wat zijn nu afkortingen die van belang zijn?
Als je een lens wilt hebben die er voor zorgt dat de kleine bewegingen die jij maakt gecompenseerd worden, dan het je “image stabilisation” nodig. Canon noemt dat “IS”, Nikon “VR”, Sigma “OS” en Tamron noemt dit “VC”. Bij Sony zit dit in de camera en wordt het steadyshot of OSS genoemd.
Een snelle autofocus heet bij Canon noemt dat “USM”, Nikon “SWM”, Sigma “HSM”, Tamron noemt dit “USD” en Sony “SAM”
Voor de zogenaamde crop-camera’s worden objectieven gemaakt die onder andere lichter zijn. Nadeel van deze objectieven is dat je deze lenzen niet (of zeer beperkt) kan gebruiken op een fullframe camera. Als je dus een fullframe camera hebt of binnen redelijke tijd wilt upgraden is het niet handig om deze lenzen aan te schaffen. Je kan ze herkennen aan de volgende opties: Canon noemt het “EF_S”, Nikon “DX”, Sigma “DC” Tamron noemt dit “Di II” en Sony”DT”.
Uit de war?
Ik hoop dat je nu wat meer snapt van de gegevens die op de verschillende lenzen staan. Het blijft altijd even nadenken, ook ik moet altijd even schakelen wat de verschillende fabrikanten nu weer hebben verzonnen.
Waarom gebruik ik Sigma?
Zelf fotografeer ik met Canon en toch heb ik veel Sigma lenzen. Waarom? Ik ben van mening dat Sigma lenzen een hele goede prijs/kwaliteit hebben en als je naar de ART serie kijkt ook vaak nog eens de beste optische kwaliteit. En een bijkomend voordeel is dat je een Sigma lens om kan laten bouwen naar een andere mount mocht je ooit overstappen naar een ander camerasysteem.
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl
Weer een hoop geleerd mischa . Bedankt
Leuk om te lezen Else
Daar ben ik nou echt blij mee, ben net op zoek naar andere lens
Succes met je zoektocht Els, nu heb je in ieder geval wat meer achtergrondinformatie.
Een goede uitleg Mischa bedankt daarvoor Piet van den berg fotoclub Meer-foto te Lisserbroek
heel duidelijke beschrijving waarvoor de getallen staan Mischa, hartelijk dank
Hallo Mischa.
Dank je wel voor de uitleg.is mij veel meer duidelijk geworden nu. Weet nu waar ik op moet letten als ik een full frame ga kopen.
Groetjes Astrid
Lekker makkelijk uitgelegd! Compliment!