mensen in je foto's, wel of niet?Gisteren schreef ik de tip voor de Foto7daagse van vandaag. Ik schreef over het wel of niet toevoegen van mensen in je foto’s. Zelf ben ik een grote voorstander om mensen te ‘gebruiken’ in de foto. Vaak geeft het meer dynamiek aan de foto. maar mensen op de foto zetten kan vaak een behoorlijke drempel zijn voor veel fotografen. Daarom wat tips om je daarbij te helpen.

Ik heb wel eens een fotoboek gezien van een vakantie waar er op de foto’s helemaal geen mensen stonden. Dat ziet er vreemd uit en eigenlijk ook wel een beetje spooky. Alsof je in een verlaten stad op vakantie bent geweest. De maker had erg z’n best gedaan om de foto’s iedere keer zo te timen dat er precies geen mensen op de foto stonden, en dat was dus zeker gelukt.

Zelf vind ik het altijd plezierig als er juist wel wat mensen op de foto staan. Dat geeft vaak extra dynamiek aan de foto. Ze hoeven er niet herkenbaar op te staan, maar als ze ‘bewegen’ is er snel dynamiek in de foto. Kijk maar eens naar onderstaande foto’s met en zonder mensen om te begrijpen wat ik bedoel:

 mensen in je foto's, wel of niet?
 
 

Laat ik de laatste foto nu eens nemen als voorbeeld, hoe heb ik die gemaakt? Deze foto is gemaakt in Brasserie Appelmans in Antwerpen (tip!). De foto zonder persoon heb ik gemaakt om te kijken naar de camera-instellingen en hoe de kleuren en compositie in beeld zouden komen. Met ISO 1600 kreeg ik het voor elkaar om met een sluitertijd van 1/15 bij F/4,0 een foto te maken.
De tweede foto die ik maakte was met een persoon, ik had de sluitertijd wat verkort naar 1/40 en kreeg dit als resultaat:

De mens is onscherp door de sluitertijd, maar de onscherpte ziet er ‘per ongeluk’ uit. Een langere sluitertijd is dus gewenst. Sluitertijd werd naar 1/10 gezet en bij de volgende beweging zou ik 3 foto’s maken:

 

 

Als je deze foto’s vergroot (even op klikken), zie je dat de eerste en laatste van deze twee foto’s teveel bewegingsonscherpte hebben (kijk naar het broodmandje onder de trap). De tweede foto is goed scherp met uitzondering van de persoon. Toevallig is deze foto ook voor mij de meest interessante door de houding van de persoon. Van een serie van 5 foto’s gaan er dus in dit geval 4 in de prullenbak.

De opname-techniek is dus dat je in dit geval een lange sluitertijd neemt, eigenlijk iets te lang. Hierdoor moet je meer foto’s maken om te zorgen dat je een scherpe overhoudt. Maar ook stabiel staan/zitten is belangrijk. Ondersteun je camera zoveel mogelijk!
Verder is zodat je gewoon klaar gaat zitten, je maakt de compositie en zodra er iemand ‘door het beeld’ loopt druk je af. Zoals ik bij onderstaande foto’s ook heb gedaan:

 

 

Zoals je bij bovenstaande foto’s kan zien wissel ik nogal eens met de sluitertijden. Overdag is het vaak niet mogelijk om een ‘langere’ sluitertijd te gebruiken, maar het is ook niet altijd noodzakelijk. Een ‘normale’ sluitertijd werkt vaak ook heel goed als je mensen op de foto zet.

De voorbeelden die ik in dit artikel heb gegeven gaan over mensen die zonder dat ze het weten ‘in de foto stappen’. Een volgende stap in het fotograferen van mensen is natuurlijk het bewust fotograferen van mensen. In een volgend artikel zal ik daar op in gaan.

Wil je nog meer tips over het fotograferen van mensen in/op straat? Ik verzorg meerdere malen per jaar een workshop straatfotografie. We gaan dan in op de verschillende fotografietechnieken en ik help je om over de drempel te gaan van de straatfotografie.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl