Ik heb het er zelf niet zo op, koud weer. Maar het levert wel mooie plaatjes op. Maar voorbereiding is belangrijk als je in de kou wil fotograferen. Ik heb dus wat tips en trucs op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het fotograferen in kou en tijdens sneeuwbuien.

Invloed koude op je camera:
De koude in de winter kan zorgen voor wat technische ongemakken die effect hebben op je camera. De warmtewisselingen (van binnen naar buiten en andersom) kunnen er voor zorgen dat je condens krijgt in de camera en op je objectief (lens). Laat daarom je camera geleidelijk op temperatuur komen door hem bijvoorbeeld even langer in je tas te laten zitten.

Batterijen presteren het beste bij redelijke hoge temperaturen. Als het kouder is, dan zal je accu sneller leeg raken. Daar kan je niet zoveel aan doen, maar je kan natuurlijk wel zorgen voor een extra batterij. En die bewaar je bij voorkeur op een redelijk warme plaats, dus niet in je fototas maar bijvoorbeeld in je broekzak. Denk ook aan de batterijen van je externe flitser, die kunnen ook niet goed tegen de koude.

Als je net zo’n koukleum bent als ik ben, zorg je snel voor goede handschoenen. Er zijn diverse speciale camerahandschoenen te koop, maar zelf gebruik ik graag handschoenen zonder vingers van bij de hengelsportwinkel. Ik kan dan lekker goed bij de knopjes van de camera. Natuurlijk zorg je ook dat je zelf warm aangekleed bent als je naar buiten gaat, maar als het goed is heeft je moeder je dat al geleerd!

Belichting:
sneeuwlandschap
De automatische belichtingsmeter van een camera is zo ingesteld dat deze altijd op zoek gaat naar middengrijs voor een neutrale belichting. Op het moment dat er erg veel heldere sneeuw in het beeld zit heeft de camera de neiging om te onderbelichten, hoewel camera sensors steeds beter op deze omstandigheden kunnen inspelen. Dit onderbelichten betekent dat een deel van het licht van de sneeuw niet op de sensor valt, waardoor je sneeuw er grijs uit komt te zien. Om de sneeuw dan toch wit te maken zal je handmatig een compensatie moeten toepassen in je camera. Je geeft dan aan dat je camera meer licht toe moet laten (1 á 1,3 stop) en je doet dit met de EV functie (EV exposure Value). Kijk bij twijfel over je belichting ook eens naar je histogram, die moet bij veel wit sneeuw in beeld meer aan de rechterkant liggen dan links of in het midden.
Meer leesvoer over belichting en histogram: Een artikel over het gebruik van het histogram en een artikel over correct belichten

Witbalans:
Hoe het komt weet ik niet, maar het lijkt alsof de Japanse camerafabrikanten niet goed weten hoe sneeuw er uit ziet. Maar zeker als de sneeuw wat in de schaduw ligt, wordt de sneeuw op de camera vaak te blauw. Dat ligt aan de witbalans, die op dat moment aan de camera doorgeeft om blauw in het beeld te doen. Je kan dit compenseren door je witbalans wat warmer te zetten of je zet de witbalans op “schaduw” of ‘bewolkt”. Sommige camera’s hebben zogenaamde voorkeursscènes, als jouw camera die heeft en er zit een sneeuw scène in, dan is dit een goede keuze. Als je in RAW fotografeert hoef je natuurlijk helemaal niet druk te maken over witbalans, deze kan je makkelijk wijzigen in je RAW foto’s. Wil je meer weten over witbalans, dan is dit een goed artikel voor je. Regelmatig  organiseer ik een workshop lightroom waarin ik onder andere laat zien hoe je makkelijk witbalans kan wijzigen. En dat kan je natuurlijk ook leren in de online Lightroom cursus

Het fotograferen:
In de winter staat de zon lekker laag en is de zon pas laat wakker. Dat maakt dat je in de ochtend en in de middag gebruik kan maken van het gouden uur. In deze periode net na zonsopkomst en voor zonsondergang is er mooi warm licht te zien. Je kan dit warme licht goed gebruiken om kleur aan je foto’s mee te geven. Ook kan je in de winter goed met tegenlicht spelen, hierdoor krijg je diepte in je foto waardoor je de structuren van het landschap nog beter te zien krijgt. Hierdoor kan je contrastarme kleuren van de winter wat oppimpen. Ook het gebruik van een polarisatiefilter, zeker bij een zonnige winterse dag, geeft extra kleur en diepte aan je winterfoto’s en haalt ook nog eens hinderlijke reflecties weg. Als je later in de nabewerking nog meer pit aan je foto’s wilt geven, dan kan je dit artikel eens lezen.

Maak ook gebruik van het feit dat je nu ineens op plekken kan komen die je voorheen niet kon bereiken. Door een bevroren sloot kan je nu wel op het weiland komen en kan je ineens vanuit een ander standpunt je foto’s maken. Natuurlijk let je op dat je niet door het ijs zakt, ook tegen (koud) slootwater is een camera niet tegen bestand.

Tijdens het sneeuwen:
Als het aan het sneeuwen is, dan is het leuk om te kijken of je dan ook kan fotograferen. Let daar wel een beetje bij op. Teveel sneeuw op je camera is niet zo fijn, zeker niet als het erg koud is en de sneeuw aan je camera vriest. Daarnaast is het vaak behoorlijk donker weer waardoor je camera al snel wil gaan flitsen. Het flitslicht zal op de sneeuwvlokken vallen en dat licht kaatst terug in je lens. Daardoor krijg je grote witte vlekken op je foto. Als je dus tijdens een sneeuwbui foto’s wil maken, zet dan je flitser uit.

Je camera beslaat (condens):
Let op als je camera van de kou terug de warmte in gaat. Het kan dan goed dat je camera (met name je lens) beslaat. Je moet dan gewoon wachten tot de condens weg getrokken is. Het beste is om je camera gewoon even te laten liggen, laat de temperatuur even gelijk komen. Lensen verwisselen is dan niet aan te raden, je wilt namelijk liever geen condens ín je camera!

Horrorwinter:
Ik heb niet zoveel winterse landschap foto’s op dit moment, dus ik ben vol van verwachting op de komende horrorwinter. Dan kan ik mooi mijn harde schijf eens vullen met foto’s van witte landschappen.

Heb jij nog tips of vragen over winterse fotografie, zet ze vooral in de reacties hieronder.

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl