Station Luik, foute witbalans

Station Luik, foute witbalans

De witbalans van de digitale camera zorgt er voor hoe ‘kleurecht’ je foto’s uit de camera komen. Een verkeerde witbalans kan er voor zorgen dat de sneeuw blauw is, of er veel te warm licht in je foto zit. Met andere woorden, een verkeerde witbalans kan een kleurzweem geven die je liever niet zou willen.

Welke instelling kan je nu het beste gebruiken bij welke omstandigheid? Dat lees je hieronder:

Iedere geavanceerde digitale camera kan de witbalans handmatig aanpassen aan het licht wat er beschikbaar is. Gedurende normale lichtomstandigheden werkt de automatische witbalans vaak prima naar behoren. Zodra de lichtomstandigheden wat moeilijker worden krijgt ook de camera moeite met het goed beoordelen van de kleur(en) licht.

De meeste camera’s zijn voorzien van witbalans standen zoals ‘schaduw’, ‘bewolkt’, ‘daglicht’, ‘kunstlicht’, ‘flits’ en sommige camera’s hebben nog meer van deze presets. Wat deze voorinstellingen doen is aangeven hoeveel kleurcorrectie er plaats moet vinden. Als de witbalans op schaduw staat wordt er wat oranje toegevoegd om het blauw wat te verminderen.

Wat de effecten zijn van de verschillende instellingen kan je in het rijtje foto’s hieronder zien. Telkens met een andere witbalans.

Witbalans als opname

Witbalans als opname (autowitbalans, AWB)

Witbalans als daglicht

Witbalans als daglicht

Witbalans als schaduw

Witbalans als schaduw

Witbalans als kunstlicht

Witbalans als kunstlicht

Witbalans als fluorescerend

Witbalans als fluorescerend

Je ziet dat de Automatische witbalans hier een goede witbalans instelt, deze is te vergelijken met de optie daglicht (wat in dit geval klopt zoals je ziet). Bij de schaduw-optie wordt de foto wat gelig, en ook dat klopt, want schaduw is meestal wat blauwig wat de camera dan kan corrigeren door er wat oranjegeel bij te voegen. Je ziet dat als de camer op fluorescerend of kunstlicht staat het bij een daglicht scene helemaal misgaat.

Hoe in te stellen?

Automatisch
Als je de witbalans op automatisch zet, dan ‘kijkt’ je camera altijd naar de kleur van het licht en maakt een zo goed mogelijke inschatting van de beste witbalans. Het nadeel van deze functie is dat de camera er ook wel eens naast kan zitten.

Gebruik maken van voorinstellingen
Dit werk goed als je weet wat de kleur van het licht is. Binnen met kunstlicht (veel gloeilampen) is het dan slim om de preset ‘kunstlicht’ te gebruiken. Heb je echter veel koeler ledlicht, dan zal de preset ‘kunstlicht’ juist weer tegenwerken. Als je echter weet (of meet, met een lichttemperatuurmeter) wat de temperatuur van het licht is, dan is deze functie prima te gebruiken. Een nadeel van het gebruik van deze presets is dat je vergeet je preset naar een andere waarde te zetten bij een andere lichttemperatuur. In dat geval krijg je dus alsnog een kleurzweem over je foto’s.

Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar de automatische witbalans. De kans dat je witbalans dan redelijk in de goede richting zit, is dan het grootst.

En wat als het nu toch niet goed is?
Dan moet je het corrigeren. En als je in RAW geschoten hebt, dan is een kleurcorrectie vaak heel makkelijk uit te voeren. Zie verderop hoe je dat dan doet.

Maar ik wil altijd een perfecte kleurtemperatuur hebben.
Als je in een studio fotografeert dan is de kleurtemperatuurmeter de beste (en de duurste) oplossing. Je hebt dan in alle gevallen kleurechte beelden. Wil je de kleurechtheid tot op 99% benaderen, waarbij je dus eigenlijk geen verschil ziet met die kleurtemperatuurmeter, maak dan gebruik van een goede grijskaart en schiet je foto’s in RAW. Voor iedere foto maak je onder dezelfde kleurtemperatuur condities twee opnames, eentje met en eentje zonder grijskaart. In de RAW-software (bijvoorbeeld Lightroom) kan je dan de witbalans heel nauwkeurig bepalen door de grijskaart. Grijs is namelijk altijd een neutrale kleur, en als er te veel blauw in het grijs zit, dan weet de software dat dit gecorrigeerd moet worden. Dezelfde kleurcorrectie voer je ook uit op de foto zonder grijskaart. In onderstaand voorbeeld zie je verscheurde (blauwe) envelop van de belastingdienst én je ziet een grijskaart. De eerste foto is ongecorrigeerd en heeft een te gelige tint, terwijl de tweede foto netjes gecorrigeerd is met behulp van de grijskaart.

 

Witbalans ongecorrigeerd

Witbalans ongecorrigeerd

Witbalans gecorrigeerd

Witbalans gecorrigeerd

Afwijken van perfectie
De perfecte witbalans kan nogal eens een wat ‘koele’ foto opleveren. In dat geval kan je heel makkelijk je foto toch een wat warmere witbalans geven om de warmte weer terug te brengen in het beeld.

Station Luik, goede witbalans

Station Luik, goede witbalans

En zonder grijskaart?
Ja hoor, zonder grijskaart kan je de meeste foto’s heel goed corrigeren als er een verkeerde witbalans in zit. In dat geval ga je op zoek naar een kleurneutraal element in de foto. En kleurneutraal, dat is een element dat grijs is, en of dat nu lichtgrijs of donderkgrijs is, dat maakt niet zoveel uit…

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl