zonnekap artikelVeel mensen hebben hem, veel mensen gebruiken hem (bijna) nooit, de zonnekap. En ook gisteren op de fotoclub moest ik het weer uitleggen aan mensen. Waarom gebruik je de zonnekap? Ik vertel het hieronder:

De zonnekap van de lens dankt zijn weinig gebruikte status waarschijnlijk aan zijn ietwat verkeerd gekozen naam. Want ik hoor vaak dat iemand de kap NIET gebruikt omdat ‘de zon niet schijnt’…

De term lichtkap had waarschijnlijk een betere geweest, want de lichtkap zorgt er voor dat er geen ongewenst licht in je lens komt. Dat ongewenste licht zie je wel eens terug in de vorm van een lichtvlek of ‘flare’ (hier een voorbeeld van een flare). En dat ‘strooilicht’ komt niet alleen van de zon. Iedere lichtbron kan een ongewenste verstrooiing geven in je lens en camera. De zonnekap houdt dit dus voor een groot gedeelte tegen.

Als je een lens koopt zit er niet altijd een zonnekap bij (belachelijk). En dus zal je bij het aanschaffen van een lens extra goed op moeten letten. Gelukkig zijn er wel fabrikanten die een zonnekap standaard in de doos doen. Maar als je een zonnekap zoekt voor je lens, zorg dan dat je de juiste zonnekap aanschaft. Redelijk vaak hoor ik dat de verkoper de juiste zonnekap niet heeft, maar wel een algemene zonnekap. DOE DAT NIET! Een zonnekap is als een bril, een algemene bril werkt niet, sterker nog, een algemene zonnekap zal er voor zorgen dat je de zonnekap terugziet aan de randen van de foto. Je ziet dan donkere hoeken in de foto. Is de zonnekap te groot, dan zal de kap het ongewenste licht niet tegenhouden. Zorg dus dat je weet welk type zonnekap bij je lens hoort en gebruik alleen deze.
Maar er is nog een (niet onbelangrijke) reden om je zonnekap altijd te monteren op je lens. Bescherming. Met de zonnekap is de kans dat je je dure lens kapot stoot een stuk kleiner geworden. Mijn zonnekappen zien er altijd redelijk gebutst uit, en dat komt omdat mijn camera lekker los om mijn schouder hangt. Nu stoot ik met de zonnekap tegen een tafel in plaats van met de lens, en dat scheelt! De zonnekap vangt de klappen op en is een veel betere bescherming dan het UV-filter dat je vaak wordt aangeraden. UV-filters heb je niet nodig, dat lees je in dit artikel.

FOTOKAARTEN & SITUATIEKAARTEN

een minicursus in je fototas

Speciaal voor fotografen heb ik kleine geheugensteuntjes gemaakt. 10 FotoKaarten die je helpen met het instellen van je camera. Welke stand kies je wanneer, Hoe krijg je de beste scherpte-diepte, welke meetmethode is de beste op welk moment, hoe stel je je camera in? En nog veel meer!

Meer informatie over de Fotokaarten

Wil je meer? Dat kan!

De 28 Situatiekaarten nemen je mee in bijna alle mogelijke fotografische situaties. Niet langer meer twijfelen over welke lens je nodig hebt. Wat de instellingen zijn en hoe je iets in beeld zet. Afgedrukt en thuisgestuurd op duurzaam en dik papier.
Stop ze in je fototas en maak altijd het perfecte plaatje.

Meer informatie over de Situatiekaarten
Eigenlijk is er maar één reden om je zonnekap er af te halen, dat is wanneer de zonnekap redelijk groot is, en je met de interne flitser van je camera wilt flitsen. Dan kan die zonnekap een deel van het flitslicht blokkeren waardoor je een zwarte vlek onderop je foto ziet. Voorbeeld van dit effect kan je hier zien, let op de zwarte vlek onderin.
Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl
 .