lightroom catalogus verplaatsen bushalte terneuzenAls je zoals ik twee (of meer computers) gebruikt om je foto’s op te bewerken dan kan je tegen wat problemen oplopen in het gebruik van Lightroom. Zelf gebruik ik een ‘vaste’ computer met een groot scherm als primaire computer om mijn beelden goed in te bewerken en te catalogiseren. Mijn laptop is een ideale aanvulling om ‘on the road’ foto’s in te laden en eerste selecties en bewerkingen in te doen. Maar hoe krijg je die foto’s en het werk dat je op de laptop doet in je ‘gewone’ computer? Lees verder voor dat (simpele) antwoord. Zoals je misschien wel weet geef ik op dit blog tips en trucs over fotografie. Dit zijn altijd tips en trucs die ik zelf ook gebruik. Daarom kan het wel eens afwijken van de manier waarop anderen een zelfde probleem aanpakken. Ik sta open voor verbeteringen of andere werkwijzen en als je die hebt kan je die onderop dit artikel neerzetten.

Gebruik van Lightroom:
Lightroom is een prachtig stuk software om je foto’s te bewaren, te vinden en te bewerken. Ik geef workshops Lightroom waarin ik je mijn digitale workflow leer en je laat zien om effectief en efficiënt om te gaan met dit programma. Zelf gebruik ik Lightroom voor alle foto’s die ik maak, maar zoals al gezegd in de introductie zet ik de foto’s vaak als eerste op mijn laptop. Een laptop is vaak beperkt in schijfruimte en aangezien ik een hele kleine macbook heb met een SSD schijf is dat bij mij niet anders. Maar die laptop is wel ideaal om de foto’s snel op te zetten en eerste selecties op te doen, foto’s van trefwoorden te voorzien en een eerste bewerking op uit te voeren. Dit doe ik als ik van huis ben en dat kan dan letterlijk op alle plekken, hotelkamers, vliegtuigen, bussen maar ook in een hoekje van de trouwlocatie of een café. De foto’s en de bewerkingen wil ik natuurlijk bij thuiskomst zo snel mogelijk op mijn vaste computer hebben. Niet alleen omdat ik daar een groot scherm bij heb, maar zeker ook omdat daar mijn gehele catalogus van foto’s heb staan.

Als je bestanden op 1 computer wil verplaatsen hoef je niet zo ingewikkeld te doen, dan kan je gewoon de aanwijzigingen volgen die ik heb beschreven in dit artikel over het verplaatsen van bestanden binnen lightroom. Wil je echter de foto’s van de ene naar de andere computer verplaatsen, dan is het werken met een export en importcatalogus ideaal.

Exporteren:
Daarvoor exporteer ik de foto’s op de laptop naar een nieuwe catalogus. Dat doe je simpelweg door op de map waar je foto’s in staan te klikken en de optie “Deze map exporteren als catalogus” (zie screenshot 1). Je kan die catalogus lokaal op de harde schijf wegzetten, op een usb-stick, een externe harde schijf of je zet de catalogus direct op een netwerklocatie. Lightroom maakt nu voor je in een aparte map een catalogus waarin de details staan van deze foto’s, maar ook een bestand met de previews én de bestanden zelf (zie screenshot 2). De hoeveelheid foto’s zorgt er dus voor hoe groot deze map is.

LR catalogus exporteren screenshot1

LR catalogus exporteren screenshot1

LR catalogus exporteren screenshot1

LR catalogus exporteren screenshot2

Importeren:
Vervolgens start je Lightroom op de andere computer en je importeert een catalogus. Je doet dat door BestandImporteren uit een andere catalogus… te kiezen. Je zoekt vervolgens de catalogus die je eerder hebt geëxporteerd. Zorg dat je het lrcat bestand selecteert. Lightroom gaat nu deze catalogus bekijken en als dat gedaan is krijg je een volgend menu  (screenshot 3). Je hebt hier wat opties die wel van belang zijn.

LR catalogus exporteren screenshot 3

LR catalogus exporteren screenshot 3

Bestandsafhandeling: Hier kies je of je de foto’s naar de harder schijf wilt kopieren of op de usb-stick of netwerk of wat dan ook wilt houden. Waarschijnlijk kies je hier voor de optie “nieuwe foto’s naar een nieuwe locatie kopiëren en importeren”. Vervolgens kies je in welke map op je computer Lightroom deze foto’s neer moet zetten.

Als er foto’s zijn die gewijzigd zijn, kan je hier kiezen wat er gedaan moet worden met deze wijzigingen.

Als je op importeer klikt, komen je foto’s netjes in Lightroom.

 

Let op, wijzigingen die je nu maakt op de foto’s op de ene computer worden niet automatisch meegenomen op de andere computer. Als je dit wilt, dan zal je met een centrale catalogus op een netwerk moeten werken. En dan  nog wat, Lightroom maakt regelmatig backups van de catalogus (sla dit niet iedere keer over, lees dit artikel maar eens…). Maar het is zeker slim om zelf te zorgen voor een backup van je foto’s op een andere medium dan je primaire harde schijf op je computer. Wil je meer weten over backups? Lees dan mijn mening op mijn blog

Dit artikel is ook te vinden op mijn andere website, de Lightroomdokter van HeelHollandFotografeert

Beter leren fotograferen
Wil je beter leren fotograferen? Eindelijk eens de foto maken die je wilt en de camera niet meer op de automaat gebruiken? Ik heb een geweldige online cursus voor je gemaakt. Een Online fotocursus met 21 ebooks met honderden voorbeeldfoto’s en ruim 5 uur aan duidelijke instructievideo’s. Op deze pagina staat je alle informatie over deze online cursus. Nadat je ingeschreven bent kan je direct beginnen én deze cursus volgen in je eigen tijd en eigen tempo en op je computer, tablet of mobiel.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over fotografie? Schrijf je dan in via het formulier hieronder of via deze pagina op de website. Denk je dat je vrienden ook wat aan dit artikel hebben? Help mij dan om dit artikel te delen met de knoppen hieronder. Je kan dit bericht op Facebook, Google-Plus of LinkedIn publiceren. Of je Twittert er over en je kan het zelfs naar iemand mailen. Alvast bedankt! Wil je me steunen bij het onderhouden van deze website en deze artikelen? Dat kan door fotospullen aan te schaffen bij Cameranu.nl. Als je dat doet via deze link kost jou dat niets meer en krijg ik een kleine commissie.
Fotocursussen, workshops en (gratis) fotografieprojecten vind je op www.heelhollandfotografeert.nl