De veelgestelde vragen van de Foto7daagse

Op deze pagina staan veelgestelde vragen over de Foto7daagse. Staat je vraag er niet tussen? neem dan even contact met me op via het contactformulier. Maar let op, tijdens de Foto7daagse sturen veel mensen me een bericht, heb dus even geduld.

Dat is raar. Als je je hebt aangemeld zou je een mail ontvangen moeten hebben.

STAP 1: Weet je zeker dat je na je aanmelding de link in de bevestigingsmail hebt aangeklikt? Als je dat niet gedaan hebt dan ben je niet ingeschreven. Let op, deze mail kan goed in de map spam of reclame komen. ZOEK DUS EVEN GOED. Staat hij ook daar niet, dan heb je wellicht een spelfout gemaakt in je mailadres. Schrijf je dan nog een keer in en zorg dat je de link in de bevestigingsmail dan aanklikt en je aanmelding dus bevestigd!

STAP 2: Kijk even in de spam map van je mailbox. In Gmail en andere providers kan het zijn dat de mail in de bak ‘promotions’ of ‘reclame’ is beland. Wacht even een kwartiertje en kijk dan nog eens. Als de mail in de spam zit, zorg dan even dat je hem er uit haalt en markeert als ‘geen spam’. En zet mijn mailadres in je adresboek, dat scheelt de volgende keer weer. En ja, het kan zomaar zijn dat je de mail niet ziet op je mobiel als hij in de map spam is terecht gekomen, zoek dus dan ook even op de pc.

Heb je hotmail? Dan is er schijnbaar een verschil of je met je mobiel naar je mail kijkt of met een computer. Kijk dan even naar de ongewenste mail.

Het is wel belangrijk dat je de mails krijgt. In de mail staat meer dan de opdracht. Ook staan er tips en foto’s van de Foto7daagse die mij opvielen. Zorg dus dat je goed ingeschreven bent.

Tijdens de Foto7daagse zet ik iedere dag rond 10 uur de opdracht op deze pagina. Daar kan je dan kijken als je de mail niet gekregen hebt.

Ik verstuur de mails met een speciaal programma. Dat zorgt er voor dat echt alle inschrijvers een mail krijgen. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook afgeleverd worden. Sommige mensen krijgen hem in de spam-box, maar kunnen die spam-box niet bekijken op hun mobiele telefoon. Ook zijn er providers die de mail vertraagd verzenden of helemaal niet doorlaten. Voornamelijk @home.nl, casema.nl, quicknet, planet.nl, kpnplanet.nl en ziggo.nl hebben daar last van. Bij Zeelandnet kiest men er voor om de mails gedurende de dag te versturen, dus hij komt, maar later. Dat is echt heel vervelend, maar ik kan daar niets aan doen. Mijn advies is om bij je provider te klagen…

Wat je ook heel goed kan doen is een ander mailadres opgeven. Je mailadres wijzigen gaat heel makkelijk door de link onderaan mijn mail te gebruiken waar je je gegevens kan wijzigen. Een gmail adres werkt vaak goed.

Heb je echt geen mail ontvangen, neem dan even contact met me op via het contactformulier. Maar let op, ik kan je echt niet direct een antwoord geven.

Het aanmeldproces gaat via een extern programma. Om te zorgen dat ik aan alle wettelijke eisen voldoe (je wilt immers geen ongewenste spam) is dit even een ding.
Nadat je je gegevens in hebt gevuld bij het aanmeldformulier krijg je een email ter bevestiging. Als je de mail niet direct krijgt, wacht dan even een 15 minuten en kijk eventueel in de map ‘spam’ of reclame.
Deze bevestigings-email bevat een link waar je op moet klikken om je inschrijving definitief te maken, zolang je dat nog niet hebt gedaan is je inschrijving niet compleet.
Lukt het echt niet? Neem dan even contact met me op via het contactformulier. Maar let op, ik kan je echt niet direct een antwoord geven.

Als je Foto7daagse VIP wordt, dan doe je een kleine donatie van minimaal €10,-. Met deze donaties zorg ik dat de Foto7daagse ieder jaar weer plaats kan vinden. Want de Foto7daagse kost mij als organisator heel veel tijd, maar zeker ook geld. Het versturen van tienduizenden mails kost gewoon geld, evenals het onderhouden van de website.
Als je Foto7daagse VIP wordt, dan krijg je als eerste te horen wanneer de volgende Foto7daagse is, maar ook mag je een voorstel doen voor de één van de opdrachten van de Foto7daagse. Door middel van loting wordt dan die opdracht gekozen.

Waarom ik dat doe vindt je hier.

Nee, dat lukt me echt niet, zelfs niet als ik dat zou willen. In het dagelijkse leven ben ik fotografie-coach en dus kan ik over foto’s best wel wat zeggen (sterker nog, dat is mijn werk). Maar meer dan 20000 foto’s in een week lukt mij ook niet. De Foto7daagse is leuk om gezamenlijk te doen en naar elkaars foto’s te kijken. Ook jij ziet ze niet allemaal, maar je ziet zeker een groot deel verschijnen op de diverse sociale media websites.
Overigens kan je natuurlijk wel wat over elkaars foto’s zeggen, dat motiveert altijd!

Wil je dat ik feedback geef op je foto’s? Kies dan voor deelname aan de Foto7weekse. Je krijgt dan 12 opdrachten in 7 weken én ik maak video’s waarin ik de foto’s van de deelnemers (kleine groepen) maak en ze bespreek.

Ik probeer iedere ochtend, vroeg (denk om 6 uur in de ochtend) de mail te verzenden. Probeer, want ik ben deels afhankelijk van een mailsysteem dat dat voor mij doet. Als alles volgens plan werkt heb je dus ruim voor het ochtendgloren de opdracht van de dag binnen.

Dagelijks krijg je de fotografie-opdracht via een e-mail. Deze e-mail krijg je vroeg in de ochtend zodat je deze opdracht uitvoert wanneer het jou uitkomt. Deze opdracht is natuurlijk iedere dag een andere (ik verklap nu nog niet wat en hoe natuurlijk).
Je krijgt de mail op het mailadres dat je bij je aanmelding hebt opgegeven.

Op mijn werkkamer hangt een briefje, met daarop de opdrachten. Ik ken ze dus al en soms wijzigt het nog even… Maar het niet weten is een deel van het leuke. Iedere dag krijg je een verrassing. Juist door deze verrassing ga je anders kijken!
Wil je toch al de opdrachten weten voordat de rest van de wereld ze weet? Dat kan, kost je €10.000,-. Stuur me dan maar een bericht en na betaling krijg je de opdrachten :)

Als je meedoet aan de Foto7daagse dan hou je zelf de auteursrechten over je foto’s. Door mee te doen draag je dus niets over, je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je foto’s en de rechten en plichten die je hebt. Als je je foto’s deelt (bijvoorbeeld via Facebook), dan kan het zo zijn dat andere mensen je foto’s zien maar ook (ongewenst) gebruiken. De Foto7daagse/HeelHollandFotografeert is daar niet voor verantwoordelijk.
Het kan zijn dat de organisatie van de Foto7daagse je foto wilt gebruiken (omdat we je foto zo leuk/goed/gaaf/te gek vinden). Ik wil je foto dan graag laten zien aan de andere deelnemers. Bijvoorbeeld om op dinsdag te laten zien wat er zoal maandag gemaakt is. Dan wordt je foto opgenomen bij de opdracht van de dag er na.

Ja, als je meedoet aan de Foto7daagse kost je dat niets. Althans, je betaalt niets en het kost je je tijd. In ruil voor je tijd en je enthousiasme krijg je een leuk fotoproject terug, de Foto7daagse.
Het is leuk als we de Foto7daagse met zoveel mogelijk mensen doen, nodig dus vooral al je vrienden uit om mee te doen.

Tijdens de Foto7daagse kan je je natuurlijk vragen stellen aan de andere deelnemers. Dat doe je bijvoorbeeld op de Facebookpagina van de foto7daagse.
Wil je hulp om je fotografie te verbeteren? Ik kan je dan helpen middels een fotocursus of een workshop. Ook is het mogelijk om een 1 op 1 workshop te doen, dat kan op locatie, maar ik kan je ook via Zoom instrueren.

Ja, op deze pagina komt iedere dag rond 10:00 de opdracht van de dag te staan (die om 6 uur in de ochtend al is verzonden via de mail). Ook zie je op deze pagina de voorgaande opdrachten en de opdrachten van de voorgaande jaren terug.

Je deelt je foto dagelijks op het sociale netwerk waar je actief bent. Dat kan op Facebook, Twitter, Google+, Flickr, Instagram of wat je dan ook nog meer verzint. Zit je niet op Social media of wil je je foto niet delen? Geen probleem natuurlijk!
Op Facebook is er zelfs een aparte groep voor je foto’s van de Foto7daagse. Ik raad je aan om als je lid bent van deze groep, je foto’s ook nog gewoon op je eigen Facebook te plaatsen. Zo zien ook je eigen vrienden (die geen lid zijn van deze groep), je foto’s.

Gebruik bij het publiceren de hashtags #f7d, #foto7daagse en #heelhollandfotografeert daardoor vind iedereen de foto’s weer terug (en kan ze bekijken).

Geen probleem. Je maakt dan gewoon je foto van de dag. Je hebt dan alleen niet de mogelijkheid om je foto te delen. Misschien heb je een eigen website, dan zet je hem daar op . Of doe de Foto7daagse samen met een groepje vrienden, dan mail je elkaar de resultaten.
Je mist dan wel een beetje het groepsgevoel, maar meedoen is belangrijker :)

Dat maakt geen bal uit, jij maakt de foto tenslotte. En of je nu een superduperfabuleuzedure camera hebt die alles kan of gebruik maakt van je brakke camera van je oude Nokia telefoon van 10 jaar geleden. De beste camera is immers de camera die je ter beschikking hebt.

Dat mag je natuurlijk zelf weten, maar publiceer er eentje per dag. Dat helpt je ook om keuzes te maken. En ja dat is zeker niet altijd makkelijk!

Kort antwoord: NEE!

Langer antwoord: Ik ga je gerust stellen, ik ga je foto’s echt niet gebruiken, op wat voor manier dan ook. Jij maakt de foto en hebt daar alle rechten zelf op. Door mee te doen aan de Foto7daagse draag je geen rechten over aan mij of aan de Foto7daagse.
Wat wel kan is dat ik je foto graag wil laten zien aan de andere deelnemers. Bijvoorbeeld om op dinsdag te laten zien wat er zoal maandag gemaakt is. Dan wordt je foto opgenomen bij de opdracht van de dag er na. Ik zoek dan altijd naar openbare foto’s en zet altijd je naam er bij!

Ja hoor, dat mag. Het gaat immers om het resultaat! Als je echter geen gebruik wil maken van toeters en bellen, dan mag dat natuurlijk ook.

Nou, eigenlijk niet. Niemand kan het waarschijnlijk controleren maar je houdt jezelf voor de gek natuurlijk. Je doet mee om een week lang te fotograferen immers… Het is niet de Archief7daagse…
Ben je echt niet in de gelegenheid om een foto te maken omdat je dat bijvoorbeeld fysiek niet kan, pak dan zeker een oude foto. Als je er maar plezier in hebt!

Oké, dat kan. Maar besef je dat ook alle hele goede fotografen ergens zijn begonnen en het kwam niet vanzelf. In alles wordt je beter door te doen, doen en doen. En de Foto7daagse is natuurlijk een prima manier om te doen. Net zoals de Foto7weekse overigens.

De bedoeling van de #Foto7daagse is eigenlijk gewoon om plezier te hebben door te fotograferen en dat samen te doen. Als je tijd neemt voor fotografie, worden je foto’s vanzelf beter!
Wil je beter leren fotograferen? Volg je gewoon een keer een cursus bij me.

Ja, dat is jammer. Maar het moet leuk zijn en als je echt geen tijd hebt dan is het jammer. Niemand komt je ophalen om naar de gevangenis te brengen. Maar denk nog even na, kan je niet op één of andere manier een kwartiertje tijd te maken?

Ik organiseer de Foto7daagse omdat ik het als fotografie-coach leuk vindt om mensen meer en beter te laten fotograferen. Het is natuurlijk zo dat dit mij ontzettend veel tijd en energie (en ook geld) kost. Daarom organiseer ik ook betaalde fotoprojecten, cursussen en workshops. Als je daar aan meedoet dan help je mij om mijn werk te doen en daar mijn inkomen mee te verdienen. Maar meedoen aan de Foto7daagse is echt gratis!
Ik vind het wel leuk als je overige mensen enthousiast maakt over de Foto7daagse. Daarnaast krijg je van mij ook regelmatig een mail met leuke artikelen en tips en trucs over fotografie. Als je die niet meer wilt ontvangen schrijf je jezelf gewoon uit.

Ja, tijdens de Foto7daagse gebruiken we de hashtags #f7d, #foto7daagse, #heelhollandfotografeert
Daarnaast is er per dag ook nog een extra hashtag die te maken hebben met de opdracht.

Een hashtag is een combinatie van het #-teken en daarachter een woord/term. Je kunt hashtags onder andere gebruiken om een bericht of in dit geval een foto over een onderwerp snel terug te vinden op social media. De hashtag zorgt ervoor dat het bericht of de foto eenvoudig gevonden wordt. Als je zoekt naar een hashtag krijgt je meestal een lijst met berichten die dezelfde hashtag gebruiken.

Als je later in bent geschreven (als we al gestart zijn), dan krijg je de dag ná je inschrijving pas de mail. Je hebt dan dus enkele opdrachten gemist. Geen nood, je kijkt die berichten hier op deze pagina terug.