De 10e Foto7daagse, dag 7, de laatste opdracht

Goedemorgen fotograaf

Wat gaat zo’n week snel hè?. Voor je het weet is het alweer 7e Pinksterdag… En dus de laatste dag en zevende opdracht van de Foto7daagse.

Ik bedenk natuurlijk altijd vooraf de opdrachten. Welke opdrachten zijn er in voorgaande jaren al geweest en wat zou leuk zijn om tijdens deze Foto7daagse te doen? Vaak komt er een kleur voorbij in de Foto7weekse, maar deze keer niet, of toch wel?

Klik op de afbeelding of de link onder de afbeelding om de video van vandaag met de opdracht te bekijken.

Klik op bovenstaand plaatje om de video te bekijken of via deze link

De laatste en dus zevende opdracht van de 10e Foto7daagse is:

“Zwart-wit”

Oei, kleurloos dus. Maar is dat zo? Want Zwart-wit heeft dan wel geen kleur, maar om dat nu kleurloos te noemen, dat zou ik niet durven.

De mooiste foto’s die ik ken zijn in Zwart-wit. Tijdloos.

En als kijker wordt je gedwongen om te kijken naar vormen, licht compositie en lijnenspel. Het element kleur er uit halen maakt het maken van de juiste foto niet persé makkelijker dus.

Hoe doe je dat nu? Ik leg het in de video al uit, maar zet het graag nog een keer op een rijtje.

Een foto maak je achteraf, in de nabewerking, zwart-wit. Dan heb je meer controle over die foto. Zet je je camera op zwart-wit, dan heb je die controle niet….

En nu weet ik dat er mensen zijn die omhoog springen. Nabewerken… Jawel, nabewerken is ook een onderdeel van de fotografie. Hoe ver je daar in gaat, dat mag je natuurlijk zelf weten.

Je gebruikt een bewerkings-programma zoals Lightroom of Photoshop of NIK. Daar maak je makkelijk je foto Zwart-Wit mee. Maar je hoeft niet persé één van die drie te hebben. Met ieder bewerkingsprogramma maak je een foto zwart-wit. En dat kan zelfs op je mobiel met de app Snapseed zoals ik in de video laat zien.

Wil je nu meer weten over dat Zwart-wit en een echte zwart-wit wizzard worden? Op zaterdagmiddag 17 december geef ik voor de laatste maal de workshop Zwart-Wit. Dat is in Middelburg en nog wel even weg. Maar vandaag krijg je ‘vroegboekkorting’. Schrijf je nu in en je krijgt €10,- korting op deze hooggewaardeerde workshop.

Vandaag deel je je foto’s met de hashtags: #f7d #foto7daagse #heelhollandfotografeert en de hashtag #zwartwit

Hoe pak je het nu aan?

In 7 stappen van deze opdracht naar de volgende opdracht? Van LEZEN naar DENKEN, naar DOEN en DELEN en uiteindelijk KLAAR. Dat heb ik allemaal in deze 7 dagelijkse stappen van de Foto7daagse beschreven. Daar staan ook de veelgestelde vragen over de Foto7daagse.

De foto’s van gisteren, Glas

Iedere dag kijk ik naar heel veel foto’s. Ik zie ze ook niet allemaal, maar wel een berg. En ik haal er daar een paar van uit die ik achter elkaar zet in één video-overzicht. Die video bekijk je hier. Als jouw foto er niet bij zit, krijg je er in ieder geval inspiratie van.


Haal mensen over om ook mee te doen:

Hoe meer mensen mee doen hoe leuker de Foto7daagse is. Maak je omgeving attent op het feit dat je meedoet aan de Foto7daagse en probeer ze (onder zachte dwang) over te halen om ook mee te doen. Het bekijken van elkaars foto’s en dus zien hoe iemand anders zijn wereld beleeft is een heel leuk onderdeel van de Foto7daagse. Ook nu we al gestart zijn, kunnen mensen zich nog inschrijven en gewoon meedoen.

Over Mischa:

Ik ben dus Mischa van HeelHollandFotografeert.

Mijn missie is om mensen vaker en mooiere foto’s te laten maken. Want mooiere foto’s maken mooiere herinneringen. En ik help je daar graag bij op verschillende manieren waaronder het organiseren van deze gratis Foto7daagse.

Door bewust te fotograferen kijk je anders naar de wereld om je heen. Dat maakt dat je diezelfde wereld als veel mooier gaat ervaren. Ik ervaar dat dagelijks, nu jij nog!