Opdracht 3 van de 11e Foto7daagse

Het is maandag, normaal het begin van de werkweek. Maar heel veel van jullie zijn vrij vandaag want het is tweede Paasdag! Oh wacht, dat wist je natuurlijk al…

Even tussendoor: Vind je de Foto7daagse leuk? Op 22 april start de Foto7WEEKSE. In 7 weken (duh!) krijg je in totaal 12 opdrachten. En ik maak 3 x een video waarin ik je foto’s bespreek. Alle informatie over die Foto7weekse vind je hier op de website. Het aantal deelnemers is beperkt in tegenstelling tot deze Foto7daagse, dus als je mee wilt doen, schrijf je dan snel in!

Vandaag kan je dus naar de meubelboulevard, of naar Paaspop, of gezellig met z’n allen na het paasontbijt naar het bos of het strand. Kan allemaal. Als je je camera maar meeneemt voor die 3e opdracht.

Klik op bovenstaand plaatje om de video te bekijken of via deze link

De derde opdracht van deze Foto7daagse is dus:

“Ei”

Die zag je aankomen toch? En sommigen hadden deze opdracht gisteren al verwacht.
Een eitje in deze Foto7daagse. Dus je kan meteen al bij het tweede Paasontbijt aan de slag. Of misschien liggen er nog wat eieren verstopt in de tuin. Een omelet, gepocheerd eitje met Hollandaise saus, hard gekookt, zacht gekookt, beschilderd of van chocolade.

Een ei is een veelzijdig onderwerp in de fotografie, vanwege de ronde, gladde vorm en het contrast tussen de witte schaal en de gele dooier. Er zijn verschillende manieren om een ei creatief te fotograferen.

Een idee is om het ei te fotograferen tegen een witte achtergrond om het contrast te benadrukken en de aandacht te vestigen op de textuur van de schaal. Het kan ook interessant zijn om het ei te fotograferen terwijl het breekt of wordt gekookt, om zo het proces van transformatie vast te leggen.

Een ander idee is om het ei te gebruiken als onderwerp voor macrofotografie, waarbij de lens dicht op het ei wordt geplaatst om de textuur en details te benadrukken. Hierdoor kunnen de lijnen en structuur van de schaal duidelijker in beeld worden gebracht.

Maar het kan het ook leuk zijn om te experimenteren met het positioneren van het ei in de foto, zoals het plaatsen van een ei in een leeg eierdopje of het stapelen van eieren om een interessante compositie te creëren. Er zijn veel mogelijkheden om creatief te zijn met het fotograferen van een simpel ei.

Over de opgevallen foto’s video

De afgelopen jaren heb ik dagelijks nog een extra video gemaakt waarin ik wat foto’s liet zien die mij die dag opgevallen waren. Dat doe ik dit jaar niet meer omdat dit helaas meer gedoe gaf dan plezier. Er waren mensen ontsteld dat ze te laat waren met het inleveren van een foto omdat de video er al was en ze dus ‘geen kans’ kregen om hun foto in de video te laten komen. Er waren mensen boos omdat hun foto niet in de video kwam. Er waren mensen boos omdat ze vonden dat ik mensen een voordeel positie zou geven. En er zijn zelfs mensen die een dreigende mail stuurden waarom hun foto niet in de video zat.

In de enquete die ik naar een deel van de deelnemers van 2022 heb gestuurd kwam dit ook meerdere malen terug.

De video met de opgevallen foto’s is dus iets dat ik leuk vond om te doen en als een soort van ‘service’ was naar de deelnemers. Helaas wordt dat niet zo door iedereen ervaren.

Mis je het? Door te zoeken op Facebook en Instagram op de Hashtags vind je dus ontzettend veel foto’s die ingeleverd zijn voor de dagelijkse opdrachten. Dat is dan ook exact de manier waarop ik altijd naar de foto’s zoek.

Hoe pak je het nu aan?

In 7 stappen van deze opdracht naar de volgende opdracht? Van LEZEN naar DENKEN, naar DOEN en DELEN en uiteindelijk KLAAR. Dat heb ik allemaal in deze 7 dagelijkse stappen van de Foto7daagse beschreven. Daar staan ook de veelgestelde vragen over de Foto7daagse.

Vandaag deel je je foto’s met de hashtags: #f7d #foto7daagse #heelhollandfotografeert en de hashtag #ei

Haal mensen over om ook mee te doen:

Hoe meer mensen mee doen hoe leuker de Foto7daagse is. Maak je omgeving attent op het feit dat je meedoet aan de Foto7daagse en probeer ze (onder zachte dwang) over te halen om ook mee te doen. Het bekijken van elkaars foto’s en dus zien hoe iemand anders zijn wereld beleeft is een heel leuk onderdeel van de Foto7daagse. Ook nu we al bijna gestart zijn, kunnen mensen zich nog inschrijven en gewoon meedoen.

Over Mischa:

Ik ben dus Mischa van HeelHollandFotografeert.

Mijn missie is om mensen vaker en mooiere foto’s te laten maken. Want mooiere foto’s maken mooiere herinneringen. En ik help je daar graag bij op verschillende manieren waaronder het organiseren van deze gratis Foto7daagse.

Door bewust te fotograferen kijk je anders naar de wereld om je heen. Dat maakt dat je diezelfde wereld als veel mooier gaat ervaren. Ik ervaar dat dagelijks, nu jij nog!