Opdracht 4 van de 11e Foto7daagse

Zo, het is derde Paasdag, een dag om het restje paasbrood in de lunchtrommel te gooien. Met een beetje roomboter is het waarschijnlijk nog best te doen.

Over de helft van de Foto7daagse zijn we. Wil je nu lekker bezig blijven, dan kan je natuurlijk meedoen met de Foto7weekse die op 22 april start. Alle informatie staat hier op de website.

Maar het is 3e Paasdag, dus weer een beetje een normale weekdag. Ik ga vanavond weer fotocursus geven en maak vandaag nog een video waarin ik resultaten van cursisten bespreek van een andere online challenge. Gewoon weer aan de slag dus. En tussendoor ga ook ik weer proberen om een foto te maken van het thema van vandaag, ik ‘vertel’ het thema van vandaag weer in onderstaande video.

Klik op bovenstaand plaatje om de video te bekijken of via deze link

De vierde opdracht van deze Foto7daagse is dus:

“Plastic”

Aan de slag met plastic dus. En plastic is iets dat zowel een vloek als een zegen is. Want de wereld om ons heen is mooi en handig door plastic. Denk aan je camera waar heel veel plastic onderdelen op en in zitten. En het toetsenbord waarmee ik dit verhaal nu typ, plastic.

Maar als afval is het natuurlijk een drama. Zeeën en rivieren vol met afval, voornamelijk plastic dat niet vergaat, maar langzaam in steeds kleinere stukjes brokkelt en tenslotte in alles en iedereen terechtkomt.

Hoe dan ook, je gaat daar vandaag dus een foto van maken. Dat kan dus van de mooie kant of de lelijke kant van plastic.

Een goede manier om plastic te fotograferen is om het contrast tussen het plastic en de omgeving te benadrukken. Dit kan bijvoorbeeld door het plastic afval te fotograferen tegen een natuurlijke achtergrond, zoals een bos of een strand, waardoor het verschil tussen de natuurlijke en kunstmatige omgeving duidelijk wordt. Het is ook interessant om te spelen met scherptediepte, waarbij je het plastic scherp in beeld brengt en de achtergrond onscherp maakt. Dit kan de aandacht van de kijker naar het plastic afval trekken en de boodschap van de foto versterken.

Die zag je aankomen toch? En sommigen hadden deze opdracht gisteren al verwacht.
Een eitje in deze Foto7daagse. Dus je kan meteen al bij het tweede Paasontbijt aan de slag. Of misschien liggen er nog wat eieren verstopt in de tuin. Een omelet, gepocheerd eitje met Hollandaise saus, hard gekookt, zacht gekookt, beschilderd of van chocolade.

Een ei is een veelzijdig onderwerp in de fotografie, vanwege de ronde, gladde vorm en het contrast tussen de witte schaal en de gele dooier. Er zijn verschillende manieren om een ei creatief te fotograferen.

Een idee is om het ei te fotograferen tegen een witte achtergrond om het contrast te benadrukken en de aandacht te vestigen op de textuur van de schaal. Het kan ook interessant zijn om het ei te fotograferen terwijl het breekt of wordt gekookt, om zo het proces van transformatie vast te leggen.

Een ander idee is om het ei te gebruiken als onderwerp voor macrofotografie, waarbij de lens dicht op het ei wordt geplaatst om de textuur en details te benadrukken. Hierdoor kunnen de lijnen en structuur van de schaal duidelijker in beeld worden gebracht.

Maar het kan het ook leuk zijn om te experimenteren met het positioneren van het ei in de foto, zoals het plaatsen van een ei in een leeg eierdopje of het stapelen van eieren om een interessante compositie te creëren. Er zijn veel mogelijkheden om creatief te zijn met het fotograferen van een simpel ei.

Tip

Zal ik daar eens wat over vertellen? Hoe je iets goed op de foto zet? Deels doe je dat natuurlijk door de juiste cameratechniek te kiezen. Eventueel kan ik je daarmee helpen met een basiscursus fotografie. Maar ik vertel ook heel vaak aan cursisten en andere belangstellenden dat de 3-seconden-regel goud waard is. Door net even wat langer stil te staan aandacht en liefde te geven aan je foto maak je gewoon meteen een betere foto. Ik leg die 3 seconden regel wat meer uit in dit artikel op mijn website. Dan zie je ook een prachtige Franse boom in beeld.

Hoe pak je het nu aan?

In 7 stappen van deze opdracht naar de volgende opdracht? Van LEZEN naar DENKEN, naar DOEN en DELEN en uiteindelijk KLAAR. Dat heb ik allemaal in deze 7 dagelijkse stappen van de Foto7daagse beschreven. Daar staan ook de veelgestelde vragen over de Foto7daagse.

Vandaag deel je je foto’s met de hashtags: #f7d #foto7daagse #heelhollandfotografeert en de hashtag #plastic

Haal mensen over om ook mee te doen:

Hoe meer mensen mee doen hoe leuker de Foto7daagse is. Maak je omgeving attent op het feit dat je meedoet aan de Foto7daagse en probeer ze (onder zachte dwang) over te halen om ook mee te doen. Het bekijken van elkaars foto’s en dus zien hoe iemand anders zijn wereld beleeft is een heel leuk onderdeel van de Foto7daagse. Ook nu we al bijna gestart zijn, kunnen mensen zich nog inschrijven en gewoon meedoen.

Over Mischa:

Ik ben dus Mischa van HeelHollandFotografeert.

Mijn missie is om mensen vaker en mooiere foto’s te laten maken. Want mooiere foto’s maken mooiere herinneringen. En ik help je daar graag bij op verschillende manieren waaronder het organiseren van deze gratis Foto7daagse.

Door bewust te fotograferen kijk je anders naar de wereld om je heen. Dat maakt dat je diezelfde wereld als veel mooier gaat ervaren. Ik ervaar dat dagelijks, nu jij nog!