Opdracht 5 van de 11e Foto7daagse

Even kijken hoor, het is woensdag, dus als ik het goed tel is het dan 4e Paasdag? In ieder geval de 5e opdracht van deze Foto7daagse.

Helaas was de video die ik in mijn gedachten had niet de video die ik uiteindelijk heb gemaakt. Waarom dat is én de opdracht leg ik weer uit in de video.

Klik op bovenstaand plaatje om de video te bekijken of via deze link

Ken je het verhaal van de Tarte Tatin? Één van de zussen Tatin maakte in de haast een dessert voor een groot aantal gasten hun restaurant. Ze was zo gehaast dat ze de appels en de suiker in de bakvorm deed maar ze vergat het deeg onder de appels te doen. Daarom deed ze dat maar bovenop en toe de taart uit de oven kwam, keerde ze hem op. Een klassieker was geboren.

De vijfde opdracht van deze Foto7daagse is:

“Mislukt”

Hoewel een mislukking op het moment zelf vaak teleurstellend en frustrerend kan zijn, is het belangrijk om te beseffen dat er waardevolle lessen uit kunnen worden geleerd. En soms kan een mislukking dus een beroemd Frans dessert opleveren.

Ook in de fotografie kan een fout een mislukte foto opleveren of misschien juist iets heel moois. Een Lensflare is eigenlijk fout, dus mislukt, maar kan een hele mooi beeld opleveren. Net zoals bewegingsonscherpte een foto juist meer dynamiek kan geven.

Maar soms is mislukt nu eenmaal ook echt mislukt. Een Tarte Tatin die een uur te lang in een hete over staat en die uiteindelijk zwart uit de oven komt, dat zal geen klassieker worden…  Maar je kan er wel wat mee:

Gebruik het als motivatie: Laat je mislukking je niet ontmoedigen, maar gebruik het als motivatie om het de volgende keer beter te doen. Denk na over wat je anders zou kunnen doen en maak een plan om te zorgen dat het de volgende keer wél lukt.

Wees creatief: Een mislukking kan soms leiden tot onverwachte en creatieve oplossingen. Het kan zijn dat je iets anders ontdekt of een nieuwe richting inslaat die je anders misschien niet had overwogen.

Een verse foto of een archief-foto.

Het is een uitzondering die ik vandaag maak. Want je kan vandaag natuurlijk een verse foto maken, een mislukte foto of een foto van iets dat mislukt is. Maar als uitzondering mag je vandaag ook in je  archief duiken om een mislukte foto te laten zien. Eentje die echt mislukt is, maar die toch weer wat leuks op heeft geleverd.

Hoe pak je het nu aan?

In 7 stappen van deze opdracht naar de volgende opdracht? Van LEZEN naar DENKEN, naar DOEN en DELEN en uiteindelijk KLAAR. Dat heb ik allemaal in deze 7 dagelijkse stappen van de Foto7daagse beschreven. Daar staan ook de veelgestelde vragen over de Foto7daagse.

Vandaag deel je je foto’s met de hashtags: #f7d #foto7daagse #heelhollandfotografeert en de hashtag #mislukt

MORGEN VIP-DAG

Morgen is het VIP-dag. De VIP’s kregen de mogelijkheid om een onderwerp aan te dragen. voor deze Foto7daagse. En ik heb gekozen voor het onderwerp van Ina.
Als je je nu afvraagt waarom er Foto7daagse-VIP’s zijn? Dat komt zo. De Foto7daagse is een beetje uit de hand gelopen. De bedoeling was om dit eenmalig te doen en inmiddels is het de 11e keer dat ik dit organiseer. De tijd die het kost om alles te verzinnen, te mailen, antwoorden te geven op vragen, video’s te maken en zaken in goed orde te leiden is heel erg groot. Toch wil ik persé deze Foto7daagse gratis houden. Dan is het fijn als er mensen zijn die een klein bedrag kunnen missen zodat in ieder geval een deel van de kosten gedekt worden. Als jij nu ook mij en de Foto7daagse een warm hart toedraagt en een paar euro kan missen, dan is dat fijn. Je bent al VIP vanaf 10 euro en hier staat alle informatie. Wordt je ook VIP? Dan mag jij misschien wel een onderwerp verzinnen voor volgend jaar.

Haal mensen over om ook mee te doen:

Hoe meer mensen mee doen hoe leuker de Foto7daagse is. Maak je omgeving attent op het feit dat je meedoet aan de Foto7daagse en probeer ze (onder zachte dwang) over te halen om ook mee te doen. Het bekijken van elkaars foto’s en dus zien hoe iemand anders zijn wereld beleeft is een heel leuk onderdeel van de Foto7daagse. Ook nu we al bijna gestart zijn, kunnen mensen zich nog inschrijven en gewoon meedoen.

Over Mischa:

Ik ben dus Mischa van HeelHollandFotografeert.

Mijn missie is om mensen vaker en mooiere foto’s te laten maken. Want mooiere foto’s maken mooiere herinneringen. En ik help je daar graag bij op verschillende manieren waaronder het organiseren van deze gratis Foto7daagse.

Door bewust te fotograferen kijk je anders naar de wereld om je heen. Dat maakt dat je diezelfde wereld als veel mooier gaat ervaren. Ik ervaar dat dagelijks, nu jij nog!