BASISCURSUS FOTOGRAFIE – FOTOCURSUSSEN VOOR BEGINNERS

Iedereen heeft tegenwoordig een digitale camera. Maar die camera blijft vaak op de automaat staan omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Wil je meer uit je camera halen? Dan is deze beginnerscursus fotografie een perfecte oplossing!
Deze cursus is klassikaal te volgen in verschillende steden (Goes, Middelburg , Uitgeest, Esch, Zoetermeer en in Weesp).

Basiscursus Fotografie

Tijdens deze basiscursus fotografie van HeelHollandFotografeert leer je je camera kennen. De basisbeginselen komen aan bod zoals sluitertijd, diafragma en ISO. Na deze cursus gebruik je de automatische stand van je camera niet meer, want jij weet precies welke stand wanneer de juiste stand is. Maar fotografie is zeker niet alleen theorie en techniek van de camera. Juist door de verschillende opdrachten die besproken worden tijdens de lessen leer je om beter te kijken en creatief te zijn. Het bespreken van elkaars foto’s geeft nog meer inspiratie.

Wat leer je allemaal tijdens deze cursus fotografie voor beginners:

 • Hoe de camera werkt
 • De invloed van diafragma en sluitertijd
 • Correct belichten en werking van ISO
 • Een correcte houding bij het fotograferen
 • Wat is nu een goede compositie voor een foto
 • Hoe Scherpte-diepte je foto veel beter maakt
 • Kleine aanpassing, groot effect met nabewerking
 • Perspectief door de lens
 • Hoe je dynamiek in je foto krijgt
 • Hoe je de witbalans de baas wordt en blijft
 • Hoe maak je een goede serie foto’s
 • En nog veel meer…


PLAATSEN EN DAGEN VAN DEZE BASISCURSUS

We starten twee keer per jaar met nieuwe fotografie cursussen voor beginners. Globaal in het najaar (eind september, begin oktober en aan de start van een nieuw kalenderjaar) Deze basiscursussen zijn tweewekelijks, op verschillende dagen en locaties. We houden rekening met de regionale schoolvakanties. Schrijf je snel in om verzekerd te zijn van een plaats.

Deze basiscursus fotografie wordt op verschillende dagen in verschillende plaatsen verzorgd:

Op zaterdagochtend 21 september 2024 start de basiscursus fotografie in Zoetermeer (Zuid-Holland).

Op maandagavond 23 september 2024 start de basiscursus fotografie in Weesp (Utrecht)

Op dinsdagavond 24 september 2024 start de basiscursus fotografie in Middelburg (Zeeland).

Op donderdagavond 26 september 2024 start de basiscursus fotografie in Goes (Zeeland).

Op maandagavond 30 september 2024 start de basiscursus fotografie in Uitgeest (Noord-Holland)

Spieken mag! En daar krijg je iets handigs voor.

Aan het begin van de cursus krijg je een speciale set spiekbriefjes. Deze set Fotokaarten (ter waarde van €27,95) zijn speciaal door HeelHollandFotografeert ontworpen, speciaal voor deze basiscursus. Gedrukt op mooi dik glanzend papier dat tegen een stootje kan en dus ideaal is om in je fototas te bewaren.
Ze zijn ook los te koop, maar jij krijgt ze dus bij de eerste les van deze fotocursus. Als je wilt, kan je deze set gedurende de cursus uitbreiden.

Jouw tijdsinvestering voor deze cursus

Deze fotocursus bestaat uit 8 lesavonden (of ochtenden) van 2,5 uur. In deze lesavonden wordt je als deelnemer op een verrassende manier meegenomen in de wereld van de digitale fotografie. De cursus zit boordevol fotografie tips voor beginners en ook voor fotografen die al even bezig zijn. Voorbeelden van foto’s inspireren tot het maken van vernieuwende beelden die je vooraf niet voor mogelijk hield. De digitale naslagwerken (e-books) die tijdens de lessen verstrekt worden, zijn een prima informatiebron om alles nog een keer rustig na te lezen.

Maar alleen aanwezig zijn tijdens de lesavonden is niet voldoende. Fotografie is een ‘doe-sport’. Daarom krijg je ook aan het einde van iedere les een leuke, uitdagende opdracht. Door die opdracht uit te voeren leer je echt hoe het zit. Hou er rekening mee dat je daar in de tijd tussen de twee lesavonden een paar uur mee bezig bent. Over het algemeen is het zo dat hoe meer tijd jij investeert, hoe meer je terugkrijgt in de vorm van routine en mooiere foto’s.

In de meer dan 15 jaar dat HeelHollandFotografeert fotografiecursussen verzorgt hebben al duizenden mensen een cursus of workshop bij HeelHollandFotografeert gevolgd. We zorgen er voor dat jij betere foto’s gaat maken!

Wil je nu eens echt starten met het maken van betere foto’s?

Deze cursus is dé manier om daarmee te starten. Alle theorie en praktijk en de oefeningen maken dat je echt betere foto’s zal gaan maken. Je camera is niet langer dat ding waar je af en toe een leuke foto mee maakt, maar het is je vriend. En jij en en je vriend maken de mooiste platen!

Door middel van opdrachten, ontwikkel je een betere manier van fotograferen en wellicht nog belangrijker, je leert beoordelen welke foto’s goed zijn, en welke foto’s minder goed.

Techniek en beheersing van de camera lijken de belangrijkste zaken bij het maken van goede foto’s. In deze fotocursus komt echter naar voren dat dit zeker niet het geval is. De techniek is ondergeschikt aan de creativiteit van de fotograaf. Kijken en zien is een groot deel van de cursus en door de wekelijkse opdrachten ga je als deelnemer aan deze fotocursus ook daadwerkelijke beter kijken en vooral zien.

Je ervaart deze beginnerscursus fotografie niet als een droge opsomming van techniek. Juist de individuele benadering maakt deze fotocursus tot een plezier om aan mee te doen!

Wil jij nu echt de foto’s maken die je altijd al wilde maken? Waar iedereen je complimenten voor geeft? Wil je het maximale uit je camera halen voor het ‘perfecte plaatje’? Wil jij plezier beleven aan de fotografie?

Meld je dan snel aan via de knop hieronder…

LES 1:

Informatie over de fotocursus, spiekbriefjes en kennismaken

Hoe hou je je camera goed vast?

Diafragma en scherpte-diepte

LES 2:

Bespreken van de opdracht

Wat is sluitertijd en hoe kies je de juiste sluitertijd?

Wat is ISO? En hoe zorg je dat je die ISO onder controle krijgt.

LES 3:

Bespreken van de opdracht

Hoe zit dat met lenzen en inzoomen?

Hoe je een betere foto maakt met een juiste compositie.

LES 4:

Bespreken van de opdracht

Hoe zorg je dat je een goede scherpe foto krijgt?

Hoe werk je met de witbalans van de camera?

LES 5:

Bespreken van de opdracht

Wat is een correcte belichting?

Hoe werkt het histogram?

LES 6:

Bespreken van de opdracht

Welke accessoires zijn handig en welke niet?

Hoe gebruik je de flitser voor een mooie foto?

LES 7:

Bespreken van de opdracht

Fotobewerken, doen of niet?

Wanneer gebruik je de M-stand? En wanneer niet?

LES 8:

Bespreken van de opdracht

Alles komt samen, het stappenplan van de fotografie.

Afscheid nemen en afspraken maken.

Ongeveer twee weken na de laatste les:

Bespreken van de opdracht middels een video of een bijeenkomst.

Welke mogelijkheden zijn er om door te gaan met de fotografie en betere foto’s te maken.

Alle lessen:

Heel veel tips&trucs van ervaren fotografie docenten. Stel je vraag tijdens de les of stuur je docent een bericht.

Altijd naslagwerken in de vorm van e-books, spiekbriefjes  en video’s

Welke camera heb je nodig?

Deze fotocursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten van zijn of haar camera, maar voornamelijk beter wil leren fotograferen. Het maakt niet uit of je een spiegelreflex, systeemcamera of een (compact)camera hebt. Als het maar een goede camera is, waarbij je verschillende instelmogelijkheden hebt. Twijfel je hierover? Stuur me een bericht via het contactformulier. Zet even welke camera je hebt en ik kijk of het gaat lukken met die camera (waarschijnlijk wel).

Wil jij nu echt de foto’s maken die je altijd al wilde maken? Waar iedereen je complimenten voor geeft? Wil je het maximale uit je camera halen voor het ‘perfecte plaatje’? Wil jij plezier beleven aan de fotografie?

Meld je dan snel aan voor deze fotocursus voor beginners!

Duur van de basiscursus fotografie

De cursus is 8 lessen (avond of ochtend) van 2,5 uur bij de klassikale cursus. De cursusdata zijn globaal om de twee weken zodat je lekker de tijd heb om de opdrachten uit te voeren. Kijk voor de precieze data even bij de specifieke fotocursus.

Wat neem je zelf mee

Je neemt natuurlijk je camera mee naar de cursus. Heb je het instructieboekje van je camera? Dat is ook handig. Bij de eerste les krijg je overigens een notitieblok en pen en een set Fotokaarten. Na iedere les krijg je een uitgebreid ebook met alle informatie van de les.

Nu eindelijk starten met het maken van mooie foto’s?

Wil jij nu echt de foto’s maken die je altijd al wilde maken? Waar iedereen je complimenten voor geeft? Wil je het maximale uit je camera halen voor het ‘perfecte plaatje’? Wil jij plezier beleven aan de fotografie?

Meld je dan snel aan!

Waarom kiezen voor HeelHollandFotografeert?

Natuurlijk zijn er meer fotografen die een fotocursus geven. Er is echter een groot verschil tussen fotograaf zijn en mensen leren fotograferen. De vraag is dus wil je een docent die het er een keertje bij doet of wil je een coach die je echt wat leert?

De deelnemers waarderen de cursussen met een 4,9 van 5 sterren op Facebook en een 4,8 van 5 op Trustpilot. Je weet dus zeker dat dit dé cursus is waar je echt wat leert!

Ik ben Mischa de Muynck, de fotografie coach van HeelHollandFotografeert. En ik verzorg sinds 2007 al fotografiecursussen en workshops. Duizenden mensen hebben in de afgelopen jaren een fotocursus of workshop bij mij gevolgd. Zelf ben ik opgeleid aan de Kunstacademie en ik heb daardoor zicht op zowel het technische als het vormgevende aspect van de fotografie.
Geen droge kost tijdens de lessen, maar praktijkgerichte voorbeelden in begrijpelijke taal met humor. Belangrijk is dat je plezier hebt in de fotografie en ik zorg daar voor!

De cursussen in Middelburg en Goes verzorg ik zelf. In Weesp doet Arnoud van de Weerd dat en in Uitgeest neemt Hans Balk deze cursus voor zijn rekening. Niet zomaar mensen die een goede foto kunnen maken? Nee, het zijn ook mensen die de materie goed over kunnen brengen. Daar zijn ze mede op geselecteerd! Wil je meer weten over de docenten van HeelHollandFotografeert? Hier staan ze bij elkaar.

WAT VINDEN MENSEN VAN DEZE BASISCURSUS FOTOGRAFIE?

Even wat mensen die zeggen wat ze van deze basiscursus vonden. Wil je meer reviews lezen? Kijk dan hier op Trustpilot waar honderden reviews staan over HeelHollandFotografeert.

“Het waren geweldig leuke lessen. Ik heb er van genoten. Nooit saai.
Ik heb heel veel nieuwe dingen gehoord en geleerd.
En de opdrachten, die leken toch wel vaak heel moeilijk en het was voor mij een hele uitdaging.
Soms was het resultaat goed en soms wat minder. Maar je op en aanmerkingen waren erg leerzaam en opbouwend.
Ik heb veel plezier gekregen in het maken van foto’s en ik wil zeker nog wel een cursus volgen in de toekomst
Ik wens je een hele fijne vakantie en hopelijk tot ziens”
Rianne
“Techniek uitgelegd met duidelijke voorbeelden. Opdrachten werden gekoppeld aan de theorie werkt goed, hierdoor wordt de theorie meerdere malen herhaald, dit is erg prettig”
Ronald
“Iedereen komt evenveel aan bod. Door beurten bij te houden en commentaar op elkaars foto’s te geven wordt de eigen inbreng steeds meer (duidelijke opbouw)”
Annet
“Je brengt het op een ontspannen, humoristische manier. Prettig om zo les te krijgen”
“Deze cursus was heel leerzaam, het was leuk, gezellig, je bracht het met humor. Je kan het goed overbrengen. Behalve dat ik heb geleerd om mijn toestel te kennen en betere foto’s te maken, heb ik tevens geleerd anders naar dingen te kijken. Kleine alledaagse dingen gaan zien. Vooral dat laatste vind ik heel waardevol. Dank dat je me een andere kijk op dingen hebt gegeven.”
Fred

Je hebt echt geen dure professionele camera nodig, maar dat mag wel. Wat belangrijk is, is dat je een camera gebruikt. Of dat nu een spiegelreflexcamera, een systeemcamera of een compactcamera is, dat maakt niet uit. Wel is het zo dat sommige (meestal wat oudere) compactcamera’s zo weinig instelmogelijkheden hebben, dat een cursus niet zinnig is. Heb je twijfels over je camera, Stuur me dan een bericht.
Heb je nog geen camera of wil je een nieuwe aanschaffen? Ik verkoop geen camera’s, maar kan je wel adviseren. Stuur me dan ook een berichtje.

Dat ligt er aan. De prijzen van de verschillende fotocursussen van HeelHollandFotografeert globaal hetzelfde. Maar soms is een locatie waar de cursus verzorgd wordt wat duurder of goedkoper of is de prijs van een cursus inclusief de koffie of thee in de pauze. Bij een andere cursus moet je bij de lokale cateraar zelf de koffie of thee betalen in de pauze. Bij HeelHollandFotografeert vinden we het belangrijk dat de docenten een goede vergoeding krijgen voor hun werk, ongeacht de prijs van de locatie. Daarom varieert de prijs van de betreffende cursus soms een klein beetje.

Dat kan zeker. Als je dat wilt, geef dat dan aan bij het inschrijven en kies dan voor de optie “later betalen”. Ik neem dan contact met je op en bespreken we samen een goede regeling. Ik reken geen extra kosten voor deze regeling.

Ja, ik kan me voorstellen dat je ook wel even wil weten wie die docenten zijn. Ik ben dus Mischa de Muynck, fotografie-coach en oprichter van HeelHollandFotografeert. Ik verzorg zelf een groot deel van de cursussen maar er zijn meer docenten die namens HeelHollandFotografeert een fotocursus of workshop verzorgen. Alle docenten van HeelHollandFotografeert zijn uitstekend gekwalificeerd voor de cursussen en workshops die zij verzorgen. Een overzicht van alle docenten (ook de jouwe) staat hier op de website.

Wil je referenties? Kijk hier bij Trustpilot maar eens.

Alsnog een vraag? Je kan me altijd een berichtje sturen via het contactformulier en ik beantwoord je vraag snel!