BASISCURSUS FOTOGRAFIE – FOTOCURSUSSEN VOOR BEGINNERS

Iedereen heeft tegenwoordig een digitale camera. Maar die camera blijft vaak op de automaat staan omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Wil je meer uit je camera halen? Dan is deze beginnerscursus fotografie een perfecte oplossing!
Dit is de basiscursus fotografie, verzorgt door de docenten van Heel Holland Fotografeert. Deze cursus is klassikaal te volgen in verschillende steden (Goes, Middelburg , Uitgeest en Weesp) in 8 avonden.


BASISCURSUS FOTOGRAFIE

In het begin van 2023 starten we weer met nieuwe fotografie cursussen voor beginners. Deze basiscursussen zijn tweewekelijks, op verschillende dagen en locaties. Natuurlijk houden we de dan geldende regels met betrekking tot het Corona-virus in acht. Schrijf je snel in om verzekerd te zijn van een plaats.

Deze basiscursus fotografie wordt op verschillende dagen in verschillende plaatsen verzorgd:

Op dinsdagavond start de basiscursus fotografie in Goes en in Middelburg. De start is op 24 januari in Goes (VOL!), op 31 januari in Middelburg (VOL!) en op 6 februari in Uitgeest (VOL!). In Weesp is er op een later moment in 2023 weer basiscursussen gepland.

Fotocursus voor beginners in Goes, Middelburg, Uitgeest of Weesp

beginners readers

Baal je er ook wel eens van dat je dat ene leuke moment weer niet vast kon leggen met je camera? Wil jij je camera zo leren kennen dat jij de foto maakt en niet meer afhankelijk bent van de nukken van je camera? Deze cursus leert je om je camera als gereedschap te gebruiken, leert je kijken en zien en geeft je de hulpmiddelen om boven jezelf uit te stijgen.

Speciaal voor beginners in de fotografie heb ik een cursus fotografie voor beginners ontwikkeld. Deze fotocursus bestaat uit 8 lesavonden. In deze lesavonden wordt je als deelnemer op een verrassende manier mee genomen in de wereld van de digitale fotografie. De cursus zit boordevol fotografie tips voor beginners en ook voor fotografen die al even bezig zijn. Voorbeelden van foto’s inspireren tot het maken van vernieuwende beelden die je vooraf niet voor mogelijk hield. De digitale naslagwerken of ebooks die tijdens de lessen verstrekt worden, zijn een prima informatiebron om alles nog een keer rustig na te lezen. In de meer dan 10 jaar dat ik fotografiecursussen verzorg hebben al duizenden mensen een cursus of workshop bij me gevolgd. Ik zorg er voor dat jij betere foto’s gaat maken!

Klassikaal in verschillende steden

Deze basiscursus fotografie is klassikaal. We komen dan bij elkaar, de foto’s van de opdracht worden besproken én je krijgt een nieuw gedeelte theorie en praktijk voor de volgende opdracht. Een klassikale avond duurt ongeveer 2,5 uur.

Deze cursus is zeer compleet. Er zijn 8 lesavonden én een extra videobespreking van je foto’s. Tijdens de lessen bespreken we de foto’s die je maakt voor de verschillende opdrachten. En bij iedere lesavond krijg je een uitgebreid ebook. Ook krijg je een set Fotokaarten, dat zijn handige spiekbriefjes. Dit alles zorgen er voor dat je echt betere foto’s gaat maken.

Wil je nu eens echt starten met het maken van betere foto’s?

Deze cursus is dé manier om daarmee te starten. Alle theorie en praktijk en de oefeningen maken dat je echt betere foto’s zal gaan maken. Je camera is niet langer dat ding waar je af en toe een leuke foto mee maakt, maar het is je vriend. En jij en en je vriend maken de mooiste platen!

Door middel van opdrachten, ontwikkel je een betere manier van fotograferen en wellicht nog belangrijker, je leert beoordelen welke foto’s goed zijn, en welke foto’s minder goed.

M-standTechniek en beheersing van de camera lijken de belangrijkste zaken bij het maken van goede foto’s. In deze fotocursus komt echter naar voren dat dit zeker niet het geval is. De techniek is ondergeschikt aan de creativiteit van de fotograaf. Kijken en zien is een groot deel van de cursus en door de wekelijkse opdrachten ga je als deelnemer aan deze fotocursus ook daadwerkelijke beter kijken en vooral zien.

Je ervaart deze beginnerscursus fotografie niet als een droge opsomming van techniek. Juist de individuele benadering maakt deze fotocursus tot een plezier om aan mee te doen! We starten de avonden om 19:30.

Wil jij nu echt de foto’s maken die je altijd al wilde maken? Waar iedereen je complimenten voor geeft? Wil je het maximale uit je camera halen voor het ‘perfecte plaatje’? Wil jij plezier beleven aan de fotografie?

Meld je dan snel aan via de knop hieronder…

Doe mee in Goes, start 24 januari 2023 (VOL!)
Doe mee in Middelburg, start 31 januari 2023 (VOL!)
Doe mee in Uitgeest, start 6 februari 2023 (VOL!)

Het programma van deze basiscursus fotografie

Deze fotocursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten van zijn of haar camera, maar voornamelijk beter wil leren fotograferen. Het maakt niet uit of je een spiegelreflex, systeemcamera of een (compact)camera hebt. Als het maar een goede camera is, waarbij je verschillende instelmogelijkheden hebt. Twijfel je hierover? Stuur me een bericht via het contactformulier. Zet even welke camera je hebt en ik kijk of het gaat lukken met die camera (waarschijnlijk wel).

In de 8 lessen leer jij hoe je de camera als gereedschap gebruikt. Je leert kijken én zien. Je krijgt allerlei hulpmiddelen om fotografisch boven jezelf uit te stijgen. Dus nooit meer balen dat je foto’s niet goed zijn! De cursus bestaat uit 8 lessen waarbij we iedere les een ander onderdeel van de techniek bespreken. Bij iedere les krijg je een opdracht en een uitgebreid e-book.

Ook krijg je gratis een set Fotokaarten (ter waarde van €27,95) die je in je cameratas legt. Zo heb je altijd de correcte instellingen bij je als je gaat fotograferen.

Wat leer je allemaal tijdens deze cursus fotografie voor beginners:

 • Hoe de camera werkt
 • De invloed van diafragma en sluitertijd
 • Correct belichten en werking van ISO
 • Een correcte houding bij het fotograferen
 • Wat is nu een goede compositie voor een foto
 • Hoe Scherpte-diepte je foto veel beter maakt
 • Kleine aanpassing, groot effect met nabewerking
 • Perspectief door de lens
 • Hoe je dynamiek in je foto krijgt
 • Hoe je de witbalans de baas wordt en blijft
 • Hoe maak je een goede serie foto’s
 • En nog veel meer…

Wil jij nu echt de foto’s maken die je altijd al wilde maken? Waar iedereen je complimenten voor geeft? Wil je het maximale uit je camera halen voor het ‘perfecte plaatje’? Wil jij plezier beleven aan de fotografie?

Meld je dan snel aan voor deze fotocursus voor beginners!

Doe mee in Goes, start 24 januari 2023 (VOL!)
Doe mee in Middelburg, start 31 januari 2023 (VOL!)
Doe mee in Uitgeest, start 6 februari 2023 (VOL!)

Duur van de basiscursus fotografie

De cursus is 8 lessen (avond) van 2,5 uur bij de klassikale cursus. De cursusdata zijn globaal om de twee weken zodat je lekker de tijd heb om de opdrachten uit te voeren. Kijk voor de precieze data even bij de specifieke fotocursus.

Wanneer zijn de cursussen?

Deze cursus wordt op verschillende dagen en locatie verzorgd. Op dinsdagavond zijn de cursussen in Middelburg en Goes gepland.

Ervaring en materiaal

Je hoeft geen ervaring te hebben in de fotografie voor deze basiscursus. Je leert hier de basis van de fotografie en meer! Deze cursus vraagt wat van de technische mogelijkheden van de te gebruiken camera maar vraagt vooral inspanning en enthousiasme van de deelnemers.

Om goed mee te doen met de beginnerscursus fotografie heb je de beschikking over een digitale camera met uitgebreide instelmogelijkheden. Bij voorkeur kan de sluitertijd en diafragma worden ingesteld evenals de ISO-gevoeligheid. Een zogenaamde spiegelreflex of systeemcamera voldoet zeker, maar ook de meeste compact camera’s voldoen prima. Als je twijfelt neem dan vooral contact met me op, ik vertel je of je camera geschikt is voor het volgen van deze fotocursus. Heb je nog geen camera? Dan kan ik je geheel vrijblijven advies geven over de aanschaf. Neem ook in dat geval even contact met mij op.

Leren door te doen

Omdat je het meeste leert van het doen, is het goed als je de tijd neemt om de opdrachten uit te voeren. De wekelijkse opdrachten worden klassikaal besproken en mede daarom is er een maximum aantal van 15 deelnemers aan de cursus. Door dit maximum aantal deelnemers krijgt iedere deelnemer voldoende aandacht.

Na iedere lesavond krijg je een uitgebreid digitaal0 naslagwerk toegezonden. Dit ebook kan je op alle digitale apparaten bekijken en als je wilt zelf afdrukken. Op deze manier heb je aan het einde van de cursus een goed en compleet naslagwerk.

Locatie van de basiscursussen

In Middelburg is de cursus in Cultuurhuis Kuiperspoort in Middelburg (In het centrum, in de Kuiperspoort). Parkeren kan op verschillende plaatsen in de buurt. In Goes wordt de cursus verzorgd in wijkgebouw de Spinne (bij de Lidl) waar je gratis parkeert. De cursus in Uitgeest is in het gebouw aan de Anna van Renesseplein 8 (naast het NS station) waar voldoende parkeerplaats is. In Weesp is de cursus in het schoolgebouw van basisschool Wisperweide (voorheen de Hobbedob), Schoolpad 3 in Weesp. Ook deze locatie is goed met OV te bereiken en er is voldoende parkeerplaats in de directe omgeving.

Wat neem je zelf mee

Je neemt natuurlijk je camera mee naar de cursus. Heb je het instructieboekje van je camera? Dat is ook handig. Bij de eerste les krijg je overigens een notitieblok en pen en een set Fotokaarten. Na iedere les krijg je een uitgebreid ebook met alle informatie van de les.

Nu eindelijk starten met het maken van mooie foto’s?

Wil jij nu echt de foto’s maken die je altijd al wilde maken? Waar iedereen je complimenten voor geeft? Wil je het maximale uit je camera halen voor het ‘perfecte plaatje’? Wil jij plezier beleven aan de fotografie?

Meld je dan snel aan

Doe mee in Goes, start 24 januari 2023 (VOL!)
Doe mee in Middelburg, start 31 januari 2023 (VOL!)
Doe mee in Uitgeest, start 6 februari 2023 (VOL!)

Waarom kiezen voor HeelHollandFotografeert?

Natuurlijk zijn er meer fotografen die een fotocursus geven. Er is echter een groot verschil tussen fotograaf zijn en mensen leren fotograferen. De vraag is dus wil je een docent die het er een keertje bij doet of wil je een coach die je echt wat leert?

De deelnemers waarderen de cursussen met een 4,9 van 5 sterren op Facebook en een 4,8 van 5 op Trustpilot. Je weet dus zeker dat dit dé cursus is waar je echt wat leert!

Ik ben Mischa de Muynck, de fotografie coach van HeelHollandFotografeert. En ik verzorg sinds 2007 al fotografiecursussen en workshops. Duizenden mensen hebben in de afgelopen jaren een fotocursus of workshop bij mij gevolgd. Zelf ben ik opgeleid aan de Kunstacademie en ik heb daardoor zicht op zowel het technische als het vormgevende aspect van de fotografie.
Geen droge kost tijdens de lessen, maar praktijkgerichte voorbeelden in begrijpelijke taal met humor. Belangrijk is dat je plezier hebt in de fotografie en ik zorg daar voor!

De cursussen in Middelburg en Goes verzorg ik zelf. In Weesp doet Arnoud van de Weerd dat en in Uitgeest neemt Hans Balk deze cursus voor zijn rekening. Niet zomaar mensen die een goede foto kunnen maken? Nee, het zijn ook mensen die de materie goed over kunnen brengen. Daar zijn ze mede op geselecteerd! Wil je meer weten over de docenten van HeelHollandFotografeert? Hier staan ze bij elkaar.

WAT VINDEN MENSEN VAN DEZE BASISCURSUS FOTOGRAFIE?

Even wat mensen die zeggen wat ze van deze basiscursus vonden. Wil je meer reviews lezen? Kijk dan hier op Trustpilot waar honderden reviews staan over HeelHollandFotografeert.

“Het waren geweldig leuke lessen. Ik heb er van genoten. Nooit saai.
Ik heb heel veel nieuwe dingen gehoord en geleerd.
En de opdrachten, die leken toch wel vaak heel moeilijk en het was voor mij een hele uitdaging.
Soms was het resultaat goed en soms wat minder. Maar je op en aanmerkingen waren erg leerzaam en opbouwend.
Ik heb veel plezier gekregen in het maken van foto’s en ik wil zeker nog wel een cursus volgen in de toekomst
Ik wens je een hele fijne vakantie en hopelijk tot ziens”
Rianne
“Techniek uitgelegd met duidelijke voorbeelden. Opdrachten werden gekoppeld aan de theorie werkt goed, hierdoor wordt de theorie meerdere malen herhaald, dit is erg prettig”
Ronald
“Iedereen komt evenveel aan bod. Door beurten bij te houden en commentaar op elkaars foto’s te geven wordt de eigen inbreng steeds meer (duidelijke opbouw)”
Annet
“Je brengt het op een ontspannen, humoristische manier. Prettig om zo les te krijgen”
“Deze cursus was heel leerzaam, het was leuk, gezellig, je bracht het met humor. Je kan het goed overbrengen. Behalve dat ik heb geleerd om mijn toestel te kennen en betere foto’s te maken, heb ik tevens geleerd anders naar dingen te kijken. Kleine alledaagse dingen gaan zien. Vooral dat laatste vind ik heel waardevol. Dank dat je me een andere kijk op dingen hebt gegeven.”
Fred

Je hebt echt geen dure professionele camera nodig, maar dat mag wel. Wat belangrijk is, is dat je een camera gebruikt. Of dat nu een spiegelreflexcamera, een systeemcamera of een compactcamera is, dat maakt niet uit. Wel is het zo dat sommige (meestal wat oudere) compactcamera’s zo weinig instelmogelijkheden hebben, dat een cursus niet zinnig is. Heb je twijfels over je camera, Stuur me dan een bericht.
Heb je nog geen camera of wil je een nieuwe aanschaffen? Ik verkoop geen camera’s, maar kan je wel adviseren. Stuur me dan ook een berichtje.

Dat ligt er aan. De prijzen van de verschillende fotocursussen van HeelHollandFotografeert globaal hetzelfde. Maar soms is een locatie waar de cursus verzorgd wordt wat duurder of goedkoper of is de prijs van een cursus inclusief de koffie of thee in de pauze. Bij een andere cursus moet je bij de lokale cateraar zelf de koffie of thee betalen in de pauze. Bij HeelHollandFotografeert vinden we het belangrijk dat de docenten een goede vergoeding krijgen voor hun werk, ongeacht de prijs van de locatie. Daarom is de prijs van de ene cursus dus iets hoger dan de andere.

Dat kan zeker. Als je dat wilt, geef dat dan aan bij het inschrijven en kies dan voor de optie “later betalen”. Ik neem dan contact met je op en bespreken we samen een goede regeling. Ik reken geen extra kosten voor deze regeling.

Ja, ik kan me voorstellen dat je ook wel even wil weten wie die docenten zijn. Ik ben dus Mischa de Muynck, fotografie-coach en oprichter van HeelHollandFotografeert. Ik verzorg zelf een groot deel van de cursussen maar er zijn meer docenten die namens HeelHollandFotografeert een fotocursus of workshop verzorgen. Alle docenten van HeelHollandFotografeert zijn uitstekend gekwalificeerd voor de cursussen en workshops die zij verzorgen. Een overzicht van alle docenten (ook de jouwe) staat hier op de website.

Wil je referenties? Kijk hier bij Trustpilot maar eens.

Alsnog een vraag? Je kan me altijd een berichtje sturen via het contactformulier en ik beantwoord je vraag snel!