De meesters van de fotografie

Aan de slag met de inspiratie van de Fotografische meesters

Waarom deze cursus?

Je bent echt al even bezig en beheerst de techniek van de fotografie (of in ieder geval voor het grootste deel). Misschien ben je zelfs al (voor een deel) professioneel bezig. En je wilt echt weer een stap maken. Met deze cursus gaan we echt aan de slag en de diepte in. Je gaat niet alleen fotograferen, maar ook onderzoek doen naar een bepaalde tak van fotografie. Dat doen we individueel en in de groep. Die groep is bewust klein zodat er echt veel aandacht is en je niet ‘verdwijnt’ in de massa.
Doordat we echt de diepte in gaan ga je ook echt een stap verder in je fotografie.

Verdien je je geld met de fotografie? Deze cursus is gewoon aftrekbaar als studiekosten.

De Masters.

Tijdens dit jaar gaan we aan de slag met 4 onderwerpen. De aanleiding voor ieder fotografisch onderwerp is één van de ‘grote fotografen’.

  • Landschappen: Ansel Adams
  • Portretten: Annie Leibovitz
  • Straatfotografie: Henri Cartier-Bresson
  • Experimentele fotografie: Man Ray

Het is niet de bedoeling dat we deze fotografen na gaan doen, maar we gaan met het werk van deze masters aan de slag als inspiratiebron. Daarnaast ga je zelf op zoek naar andere fotografen die in dat onderwerp actief zijn of waren. Of die manier ga je je kennis van deze fotografie vergroten en daardoor wordt je zelf weer een betere fotograaf.

Ansel Adams
Eén van de invloedrijkste fotografen van de 20e eeuw. Indrukwekkende landschappen die er voro gezorgd hebben dat we nu nog van die landschappen kunnen genieten. Niet alleen was hij een meester in landschappen, hij was ook de bedenker van het ‘zone-systeem’. Met duit systeem kan je door middel van previsualisatie en beheersing van contrast (en techniek) het meeste halen uit de capaciteit van een zwart-wit film.

Annie Leibovitz
De foto van een naakte John Lennon tegen Yoko Ono? Vlak voordat hij  vermoord werd? Gemaakt door de legendarische Annie Leibovitz. Annie fotografeerde voor de Rolling Stone en de Vanity Fair en heeft alle beroemdheden voor haar lens gehad. Ze ging met de Rolling Stones mee op tour en maakte de officiële portretten van Queen Elizabeth waarbij ze ook even ruzie maakte met de Queen…

Henri Cartier-Bresson
Moet ik wat vertellen over HCB? De fotograaf van de fotografen? De pionier van de straatfotografie, de bedenker van ‘het beslissende moment’. Mede-oprichter van Magnum en gevierde fotojournalist. “het moment, als je dat mist is het voor altijd weg”

Man Ray
Man Ray (echte naam  Emmanuel Radnitzky), een fotograaf die als fotograaf mee deed aan het dadaïsme en het surrealisme. Niet alleen fotograaf, maar ook schilder, beeldhouwer en filmmaker. Fotografisch altijd op zoek naar het experiment. Zijn fotogrammen (rayographs) en solarisaties zijn daar goede voorbeelden van. Niet voor niets is Man Ray benoemd tot één van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw.
“There is no progress in art, any more than there is progress in making love. There are simply different ways of doing it”

Details over deze cursus

Waar wordt de cursus gehouden?
Het is een kleine groep van maximaal 8 deelnemers. Daarom heb ik besloten om deze cursus te verzorgen in mijn eigen workshopruimte in Kortgene. Ik zorg voor lekker koffie en thee en wat lekkers er bij.

Hoeveel deelnemers zijn er?
Deze cursus gaat door bij minimaal 5 en maximaal 8 deelnemers.

Wat is het gewenste kennisniveau?
Je fotografeert al langere tijd en weet de ins en outs van de techniek wel zo’n beetje. Je weet ook hoe je een interessante foto moet maken. Je wilt echter verder, misschien heb je al betaalde opdrachten. Je bent dus een gevorderde amateur of (beginnende) professional.  De camera die je bezit is niet zo van belang. Ik ga er van uit dat je die beheerst. Overigens hoe je natuurlijk niet alles te weten, want in deze cursus zit ook twee uur privéles waarbij ik je help bij de specifieke (technische, zakelijke of fotografische) vragen die je hebt.

Hoe vaak en wat zijn de tijden?
De avonden zijn van 19:30 – 22:00 en dat zijn er 9. Daarnaast gaan we twee keer met elkaar op stap op een zaterdag overdag. We gaan dan naar een stad en doen zeker een (foto)museum aan. Welke steden is nog niet bekend, we kijken ook naar de exposities die op dat moment aan de gang zijn. De twee privé uren plannen we in onderling overleg in.

Wat zijn de kosten van deze cursus?
Dit is een hele uitgebreide cursus en je krijgt er veel voor terug (zie hieronder). De groep is klein en dat maakt de cursus relatief duur. De prijs voor deze cursus is €399,-. Overigens als je professioneel bezig bent met fotografie zijn dit bedrijfsmatige kosten. Ik geef je graag een factuur op naam van je bedrijf. Indien wenselijk betaal je de factuur in termijnen.

Wat krijg je dan voor deze prijs?
De 9 lesavonden natuurlijk. Maar ook de twee door mij begeleide zaterdagen waarbij we op stap gaan (reis, versnaperingen en toegang museum voor eigen rekening). Daarnaast heb je tijdens dit jaar recht op 2x een uur privé begeleiding van mij. Dat kan hier in Kortgene of we doen dat via skype. En wat je dan wilt weten, dat is aan jou!

Wat is de tijdsinvestering voor de deelnemers?
Ga er van uit dat je met deze cursus niet wegkomt met een uurtje fotograferen. Nee, ga echt uit van een paar uur per week. Het is echt een cursus waar je de tijd voor nodig hebt. je gaat namelijk niet alleen fotograferen, maar je gaat ook onderzoek doen. Dat kan via internet, maar misschien moet je wel naar de bibliotheek of wil je nog een extra expositie bezoeken. Denk dus goed na voor je jezelf inschrijft of je de tijd hebt en die tijd en ook op kan brengen. Alleen als je bereid bent om voldoende tijd en energie in deze cursus te stoppen kan je meedoen.

Startdatum voor deze fotocursus is 12 september 2019 (donderdagavond) en de locatie waar de fotocursus gehouden wordt is in mijn workshopruimte in Kortgene. Starttijd is om 19:30.

De data voor deze fotocursus zijn: donderdag 12 september, 10 oktober, 14 november, 12 december 2019, 16 januari, 20 februari, 26 maart, 14 mei en 11 juni 2020. Daarnaast zijn er twee zaterdagen gepland, namelijk 9 november 2019 en 4 april 2020.

Waarom kiezen voor HeelHollandFotografeert?

Natuurlijk zijn er meer fotografen die een fotocursus geven. Er is echter een groot verschil tussen fotograaf zijn en mensen leren fotograferen. De vraag is dus wil je een docent die het er een keertje bij doet of wil je iemand die fulltime bezig is met fotografiecursussen en workshops? Mischa de Muynck, de docent van HeelHollandFotografeert heeft sinds 2007 ervaring als docent fotografie en heeft inmiddels duizenden mensen fotografieles gegeven. Mischa is zelf opgeleid aan de Kunstacademie en heeft daardoor zicht op zowel het technische als het vormgevende aspect van de fotografie. Geen droge kost tijdens de lessen, maar praktijkgerichte voorbeelden in begrijpelijke taal. Belangrijk is dat je plezier hebt in de fotografie en Mischa zorgt daar voor!