Een ‘paar’ referenties van mijn klanten:

“Na het weekend heb je de beginselen van lange sluitertijden onder de knie. Wat er echt uitspringt is de aanstekelijke manier van lesgeven en het enthousiasme om veel van van het vakgebied fotografie te delen en al doende uit te leggen. Tel daarbij op een tourtje langs mooie plekken in Zeeland, met hier en daar verhalen over de achtergronden van het Zeeuwse land. En niet te vergeten het overheerlijke verblijf in restaurant/hotel Korenbeurs/Willem IV. Je komt kortom op allerlei manieren met veel inspiratie terug van de workshop Lange Sluitertijden”
Astrid Karbaat, weekend lange sluitertijden

Het was een superdag. Veel geleerd en door je enthousiasme en duidelijk uitgelegde vakkennis ben ik aangestoken met het “lange sluitertijden” virus ;-). Mij zie je zeker terug.”
Hans van Urk, workshop lange sluitertijden in één dag

“Ik heb deze dag enorm veel geleerd en dat niet alleen, ook de wijze waarop jij, met veel kennis, maar ook met een portie humor de cursus gaf was een verademing.
Ben thuis gelijk de opgedane kennis in de praktijk gaan testen en zie nu al dat jouw cursus mij op een veem beter niveau heeft gebracht.
Weet nu waar ik mee bezig ben op het moment dat ik de flitser moet of kan gebruiken.”
Rob Hofstra, workshop flitsen

“De workshop “Flitsen” van Mischa gevolgd. We begonnen met een duidelijke, theoretische informatieronde. Nooit geweten dat er zoveel te leren valt over flitsen.
Heel veel informatie. Eerste en tweede gordijn, high speed flash, TTL flitsen, omgevingslicht, strobist………… Maar net als het me gaat duizelen, gaan we oefenen in de praktijk. Dan wordt de theorie glashelder. Hoe was het ook alweer?” Al doende leert men”. Dat gaat zeker voor dit onderwerp op.
We leren tijdens deze praktische oefeningen veel van elkaar en Mischa zet, al rond lopend, de puntjes op de i. De sfeer is goed. De broodjes tussen de middag heerlijk. Aan het eind van de dag ga ik met een hoofd vol informatie en veel opgedane praktijkervaring naar huis. Doordat Mischa de link naar de powerpointpresentatie doorstuurt, kan alles thuis op het gemak nog eens nagelezen worden. Ook als je voorlopig alleen nog met de externe flitser wilt werken en (nog) niet met extra flitsers en andere “randapparatuur”, is deze workshop een aanrader.
Gewoon mooie geflitste foto’s kunnen maken. Het kan echt!:
Tanja Hoogerheijde, workshop flitsen

“Uw lessen zijn goed onderbouwd, overzichtelijk en scherp doelgericht. De combinatie tussen theorie en praktijk is goed in balans en u weet het op een heel aangename manier over te brengen. Uw levendige motivatie naar de fotografie toe is zo sterk dat het zelfvertrouwen bij de cursisten er onbewust ook ingroeit en u ondersteunt elk sprenkeltje enthousiasme met aandacht voor elke cursist. De organisatie en omkadering qua ontvangst is zeer verzorgd en warm gastvrij, en bij dit alles weet u het zo te doen dat er geen enkele minuut verloren gaat.”
Rita Batsleer, workshop flitsen

“Flitsen, af en toe een noodzakelijk kwaad waarbij de resultaten mij vaak tegenvielen. De gebruiksaanwijzing vaak gelezen en van alles geprobeerd, maar dat resulteerde niet in echt goede flitsresultaten. Na de workshop flitsen snap ik waarom. Het was verrassend om te leren dat je in bepaalde situaties rustig een langere sluitertijd kunt gebruiken en door te flitsen dan toch een goede foto kunt krijgen. En nog leuker om de theorie direct in praktijk te brengen. Het was heel leerzaam (maar ook heel gezellig) om aan de hand van de praktijk te ontdekken dat je verbluffend goede resultaten kunt bereiken door handmatige instellingen toe te passen in plaats van gebruik te maken van de TTL-techniek van de flitser/camera. Mischa brengt het technisch verhaal enthousiast en nog belangrijker, hij heeft diverse manieren om iets uit te leggen als het kwartje niet direct valt. Dat alles gebracht met humor en tomeloze energie. Mischa, bedankt voor een ontzettend leerzame dag.”
Frank van den Bos, workshop flitsfotografie

“Ik heb zaterdag de cursus ‘flitsen’ van Mischa de Muynck bijgewoond in Middelburg. Een leerzame dag met een mooie combinatie van theorie en praktijk. We hebben gezocht naar de ideale verlichting van een model en gestoeid met externe flitsers, parapluus, triggers, modellen (de overige deelnemers) etc. Kortom een heel inspirerende dag onder leiding van een gedreven docent. Ik weet zeker dat mijn beelden na deze ‘flitsdag’ nog mooier zullen worden.”
Piet Kluijfhout, workshop flitsfotografie

“Op zaterdag 11 mei heb ik de workshop Straatfotografie gevolgd bij Mischa. Ik heb erg veel geleerd van Mischa, hij gaf veel tips over deze toch ‘lastige’ vorm van fotografie en hoe je met mensen om kunt gaan die je fotografeert, wat je kunt zeggen etc. Mischa is een zeer creatief en kunstzinnig fotograaf, die zijn kennis en creativiteit ook goed kan overbrengen op anderen, zodat die op hun beurt ook weer geïnspireerd worden tot het maken van goede foto’s. Hij heeft daarnaast ook veel technische kennis en helpt goed met de juiste instellingen van de camera op bepaalde momenten. Persoonlijk vind ik Mischa een goed voorbeeld van iemand die buiten de gebaande paden durft te gaan met fotografie en manier van werken, hiermee krijg je de beste resultaten. In de toekomst zal ik zeker vaker een workshop gaan volgen!”
Claudia de Nooijer, workshop straatfotografie

“Ik heb laatst een workshop straatfotografie gedaan via Mischa. We gingen met z’n zessen op pad in Antwerpen. De dag begon druilerig, maar desondanks de regen zijn er toch mooie foto’s gemaakt. In het begin had ik er moeite mee om mensen te benaderen of ze gefotografeerd wilden worden. We kregen aanwijzingen van Mischa hoe we mensen konden benaderen en na verloop van tijd kreeg ik toch de smaak te pakken. En omdat we met een aantal waren is het ook minder “eng”. Het mooie van straatfotografie is dat er zoveel gebeurd op straat, zoveel verschillende mensen en situaties dat je van tevoren niet weet wat het resultaat zal worden. Van de meeste foto’s is het mooiste om ze in zwart/wit weer te geven. In de meeste gevallen komen de foto’s dan veel krachtiger over. Door verschillende workshops te volgen leer je steeds bij en je ontmoet ook andere mensen waar je foto’s en ervaringen mee kunt delen. Ik zal zeker nog eens een workshop volgen!”
Trudy Mehlbaum, workshop straatfotografie

“Ik heb heel veel bijgeleerd in de cursus straatfotografie bij Mischa, hij helpt je op weg, geeft goeie tips, stelt je gerust – ik kan het iedereen aanbevelen!”
Elly Vanhoornissen, workshop straatfotografie

“‘Flitsen? Vermijd dat zoveel mogelijk’ is mij ooit geleerd. In de workshop ‘Goed leren flitsen’ heb ik gezien, dat je juist door te flitsen prachtige effecten kunt bereiken. Op een ontspannen manier ‘belichtte’ Mischa het thema van deze dag. De uitleg was helder en werd afgewisseld met oefenmomenten. Je kunt nog zoveel uit een boek of tijdschrijft halen, maar het meeste leer je door zelf te doen. Voor mij was deze workshop een goede overgang van theorie naar praktijk. Ik ga er mee aan de slag.”
Gerdi de Nooij, workshop flitsfotografie

“De Workshop Flitsen was bijzonder leuk en leerzaam. Ik had al het boek “Flitsen, off-camera flash …” van Piet van den Eynde aangeschaft. Een duidelijk en goed boek, maar zonder praktijk erbij is het toch meer iets als een schriftelijke cursus gewichtheffen. De Workshop maakt de theorie veel meer duidelijk.Enthousiasme grenst weer aan hondsdolheid!”
Peter de Ridder, workshop flitsfotografie

“Ik heb veel plezier beleefd aan de cursus. De heldere uitleg van Mischa zorgt ervoor dat ik nu zelf aan de slag kan met Lightroom. Sommige foto’s blijken een grote verassing! Nu gewoon gaan doen. Bedankt voor uitleg en goede verzorging. Bedankt ook voor de korte handleiding, goede aanvulling.” Wendy van Velsen, workshop Lightroom

“Zoals alle cursussen en workshops die ik bij je gevolgd heb, was ook deze weer erg verzorgd. Goed voorbereid met een duidelijke powerpoint presentatie, heldere uitleg en veel aandacht voor de cursisten.”
Ine Boddaert, workshop Lightroom

“Super fotocursus gehad, Thnx!
Zet mij maar vast op de lijst voor deel 2. Enthousiasme grenst aan hondsdolheid! ;P
Veel geleerd en superleuk.”
Peter de Ridder, cursist EPZ

“Eind 2013 heb ik Ligthroom aangeschaft. Ik had al vlug door dat het een prachtig stuk software is, maar door de bomen zag ik het bos niet meer. Dus een boek van een bekende schrijver gekocht. Dat hielp mij een beetje op weg maar ik bleef toch met veel vragen zitten. Omdat ik eerder de cursus “Leren flitsen in 1 dag” bij Mischa heb gevolgd, besloot ik mij in te schrijven voor de tweedaagse workshop Lightroom. Helemaal onbekend was ik dus niet meer met Lightroom, maar al tijdens de eerste zeer actieve dag vielen door de heldere uitleg en duidelijke opbouw van de “les” veel kwartjes op hun plaats. De tweede dag werden de puntjes op de i gezet en werden de mogelijkheden voor sneller en efficiënter werken in zowel de bibliotheekmodule als in de ontwikkelmodule mij nog veel duidelijker. Uiteraard wordt het nu zaak regelmatig het geleerde in de praktijk te brengen maar als ik dat doe, ben ik er van overtuigd dat Mischa bij mij de basis heeft gelegd voor het probleemloos werken met Lightroom. Mischa, weer bedankt voor een ontzettende leerzame workshop die mede door jouw enthousiasme en humor weer zeer geslaagd was.”
Frank van den Bos, workshop Lightroom

“Kernwoorden die wij bij Mischa vinden passen zijn: gedreven, enthousiast, betrouwbaar en professioneel. Dit alles, met een sausje van gezonde humor, maakt dat het bijzonder prettig en leerzaam is om met Mischa de geheimen van het fotograferen te ontdekken. Mischa luistert goed naar de klantwens en speelt daar op een creatieve manier op in, bijv. bij het bedenken van de cursistopdrachten. Wij hebben bij Mischa ondertussen 7 x een fotocursus ingekocht en de reacties zijn onveranderd positief, zowel van de cursisten als van de opdrachtgever. Wij hopen oprecht nog lang van Mischa’s kennis en kwaliteit gebruik te kunnen maken.”
PV de “vereééniging” ADRZ ziekenhuis, diverse beginners en gevorderden cursussen

“Vond het een hele leerzame cursus die op een prettige ontspannen sfeer werd gegeven”

“Bedankt voor de leuke en leerzame cursus! Ik heb van iedere les genoten en het heeft me meer gebracht dan ik van tevoren bedacht had”

“Voor het vastleggen van onze trouwdag hebben we Mischa gevraagd.
Ik kende Mischa als docent van de fotocursus waar hij altijd met bijzondere foto’s voor de dag kwam. Bij de slotavond van de cursus heb ik hem gevraagd of hij ook bruidsreportages maakte. Dat deed hij, maar zoals hij zelf zei; niet standaard, je moet er van houden.
Wij houden zelf veel van mooie foto’s en vooral als ze niet standaard zijn, maar toch blijft dat een beetje spannend. Het is natuurlijk wel een belangrijke dag waar je ook later vaak van de foto’s wil blijven genieten. Hij is langs geweest met een voorbeeldboek. We waren verkocht!
Wat een bijzonder gave foto’s met verschillende effecten, precies wat we zochten.
Ook de klik was aanwezig bij ons drieën. Het is toch belangrijk dat je om iemand kan lachen die een hele dag met je mee gaat op je trouwdag, je brengt er tenslotte toch de meest van de tijd mee door. Op andere bruiloften heb ik me vaak geërgerd aan de fotograaf en kon je het op den duur ook niet meer opbrengen om te lachen. Dat was absoluut niet het geval.
Iedereen stond er gekleurd en spontaan op!
We hebben een super dag gehad met Mischa! We hebben een prachtig boek, met geweldige foto’s welke hij al binnen zes dagen bij ons thuis kwam brengen. Onder het genot van een bakje koffie hebben we twee USB sticks ontvangen waarop alle foto’s in verschillende formaten stonden, verder een prachtig canvas schilderij en een boek waar we stil van waren!
Wij raden Mischa bij iedereen aan!!!”
Theo en Linda Postma

“Techniek uitgelegd met duidelijke voorbeelden. Opdrachten werden gekoppeld aan de theorie werkt goed, hierdoor wordt de theorie meerdere malen herhaald, dit is erg prettig”

“Mischa, is great to work with. A person with a lot of humor. He’s relaxed, to the point and it was really a pleasure to have worked with him. His work tells the story behind the scenes and camera’s and that exactly what we wished for. Great photomaterial.”
Bo van Scheyen, regisseur “Moira, het meisje en de Zee”

“Deze workshop straatfotografie is zo ingericht dat in kleine groep, op locatie onder toezicht van de docent wordt gefotografeerd met als doel om de cursist te laten ontdekken wat straatfotografie is wat het inhoudt en hoe een optimaal resultaat na te streven. Er is een korte introductie met een kort lesgedeelte over de algemene facetten van straatfotografie, welke objectiefkeuze, kleding, kleurstelling, het al of niet en hoe om te gaan met het benaderen van personen, de locatie en het fotografisch vastleggen.
Tijdens, de fotowandeling worden ter plekke aanwijzingen gegeven, voorstellen aangereikt voor optimalisering van zowel fotografie- als standplaatsverbetering, zichtlocaties incl. benodigde aanpassing van de camera instelling. Bij korte pauzes worden de gemaakte foto’s via camerabeelden bestudeerd, met de cursisten besproken en opties aangereikt om vaardigheden te optimaliseren.
Er is een ruim tijdpad waarin wordt geoefend in groep, maar ook één op één oefening wordt tijdens deze workshop niet uit de weggegaan.Op zijn eigen inspirerende wijze slaagt de zeer kundige docent erin, zijn expertise op het gebied van straatfotografie zo op de cursist over te brengen dat in deze workshop een goed resultaat bereikt kan worden, in deze vorm van fotografie.
Conclusie: Het is een aanbeveling met iedere fotograaf die zich wil bekwamen in straatfotografie, om deel te nemen aan deze workshop met voortreffelijk aangeboden leermomenten.”
Jan Risseeuw, Workshop Straatfotografie

“Ik vond het een erg geslaagde dag. Na een korte introductie+uitleg snel aan de slag, en tijdens het fotograferen werden we ook goed begeleid, er was genoeg persoonlijke aandacht en ruimte om vragen te stellen. Je enthousiasme werkt aanstekelijk, ik heb echt het gevoel dat ik weer een stapje verder vooruit ben gekomen met fotografie. Bedankt!” Mariska (workshop Blijdorp)

“Ook ik heb een super leuke dag gehad in Blijdorp. leerzaam om weer eens serieus met je toestel bezig te zijn en leuk weer eens andere mensen te zien en te spreken met dezelfde passie”
Leo (workshop Blijdorp)

“Iedereen komt evenveel aan bod. Door beurten bij te houden en commentaar op elkaars foto’s te geven wordt de eigen inbreng steeds meer (duidelijke opbouw)”

“Je brengt het op een ontspannen, humoristische manier. Prettig om zo les te krijgen”

“Ik ben heel blij met mijn nieuwe hobby en de cursus heeft daar heel positief aan bij gedragen. Ik kijk uit naar de cursus voor gevorderden”

“Goede mix van theorie en praktijk, duidelijke leerpunten, leuke opdrachten (al waren ze soms lastig)”

“Opbouwende kritiek: zeker pluspunt was elkaars foto’s bekijken en zeggen wat je er van vindt (wel moeilijk), zeer leerzaam”

“Deze cursus was heel leerzaam, het was leuk, gezellig, je bracht het met humor. Je kan het goed overbrengen. Behalve dat ik heb geleerd om mijn toestel te kennen en betere foto’s te maken, heb ik tevens geleerd anders naar dingen te kijken. Kleine alledaagse dingen gaan zien. Vooral dat laatste vind ik heel waardevol. Dank dat je me een andere kijk op dingen hebt gegeven.”

“Ik vond het een hele leuke leerzame cursus. Ik hoop dat de vervolgcursus ook zo zal zijn. Ik ga me zeker inschrijven.”

“Ik vond de cursus erg leuk en ook de manier waarop hij gegeven werd!”

“Op de fotocursus door Mischa gegeven, heb ik een paar belangrijke dingen geleerd die ik nog niet wist of nog niet beheerste. Over het algemeen fotografeerde ik op de automatisch of P-stand. Maar met name de lessen over diafragma en sluitertijden lieten de (fotografie) wereld voor mij open gaan. Dan nog de les over het fotoshoppen en je kunt van bijna ieder plaatje wat leuks maken. Dus veel opgestoken bij deze cursus en nu maar verder oefenen bijv. tijdens mijn vakantie.”

“Mischa geeft een leerzame en leuke fotocursus. Je leert anders naar onderwerpen te kijken en je ‘moment’ te pakken.”

Pas laat kwam ik met het idee om een fotovakantie te gaan tijdens mijn zomervakantie. Na wat gegoogle kwam ik op de site van Mischa de Muynck. Een aantrekkelijk verhaal wat aansloot bij mijn wensen. Ook fijn: Mischa nam meteen contact op om mijn gemailde vragen te beantwoorden. Hij gaf meteen een vertrouwd gevoel wat tijdens de reis alleen maar werd bevestigd. Alle reisinformatie kwam gedetailleerd en op tijd en we konden geheel vertrouwend op de routebeschrijving op weg.
Waar arriveer je en word je met naam verwelkomd? Krijg je een heerlijk drankje en hapje ( ja heus: oesters, meteen geleerd oesters openen) bij aankomst? De toon was gezet! Hulp bij alle bagage naar de kamer brengen! Rondleiding over het terrein en organisatorische afspraken. In feite kwam het neer op: heel veel kan, voel je thuis, bedien jezelf en kom als je iets wenst.
Mischa was op alles voorbereid, had meer opdrachten bedacht dan wij konden uitvoeren, alleen al omdat misschien een van ons toch met die ene specifieke vraag zou komen.
Mischa, een gedegen vakman, hij gaat voor kwaliteit in zijn eigen werk, maar ook eist hij veel van de cursisten. Hiermee bedoel ik dat hij ieder op eigen niveau uitdaagt en adviseert en ook ongezouten zijn mening geeft. Ik vond dit prettig, hij daagde me uit tot meer uit mezelf en de camera halen. Daarom wilde ik namelijk een fotovakantie.
De reis is het geld dubbel en dwars waard!”
Ellen, deelnemer fotovakantie Frankrijk

“Bij Mischa denk ik gelijk aan 2 dingen: respect en geduld.
Respect voor het niveau en de stijl van ieder afzonderlijk. Hij sluit zich volledig aan bij wat jíj wilt leren. En helpt je daar elke dag aan herinneren. Dat is fijn, want dan leer je veel!
En snap je iets niet? Je kunt alles aan hem vragen. Hij legt het je uit, met alle geduld. Ook als je na 3 dagen weer hetzelfde vraagt. Of als je vastloopt in de techniek. Met engelengeduld heeft hij mij geholpen met mijn top 20. Zelf had ik het al opgegeven.
Ik had een heerlijke week. En het leuke aan fotografie is dat je nooit uitgeleerd raakt. Dus Mischa, wie weet volgend jaar weer??”
Hermien, deelnemer Fotovakantie Frankrijk

“Onder bezielende leiding van Mischa heb ik een heerlijke week beleefd, het enthousiasme voor fotografie werd aangewakkerd, elke dag leerde ik een mooiere foto maken. Verder zorgden het prachtige weer en het lekkere eten en drinken voor een ontspannen sfeertje. Niks moest en veel kon, Mischa wist goed de balans te creeeren tussen ontspannende momenten en actief bezig zijn met de camera of de bewerking van de foto’s. En wilde je een activiteit overslaan…en bijvoorbeeld een boek lezen? Ook helemaal prima, vrijwel naadloos kon je je weer bij een volgende activiteit aansluiten.”
Marian, deelnemer Fotovakantie Frankrijk

“Erg bedankt voor het geven van de cursus! Het voldeed volledig aan mijn verwachtingen, namelijk op een duidelijke manier de verschillende mogelijkheden van Lightroom horen, zien en zelf kunnen toepassen. Natuurlijk is het nu aan ons om het programma eigen te gaan maken, maar met deze uitleg en tips heb ik daar alle vertrouwen in! Nogmaals bedankt hiervoor!” Willemijn, workshop Lightroom

“Ik kan iedereen de workshop lightroom aanbevelen, Mischa legt het helder en duidelijk uit en hij neemt alle tijd voor de vragen van de cursisten. Met zijn enthousiasme en humor geeft Mischa op een leuke manier les” Marco, workshop Lightroom

Lees hier het verslag van Ingrid voor wie ik een middag een verjaardagscadeau mocht zijn