Online Scherpte-diepte calculator (DOF-calc) van Photopills:

Vul de gegevens in en kijk wat je scherpte-diepte is voor je camera, lens, diafragma en de afstand. Ook zie je de hyperfocale afstand.

In deze online calculator selecteer je je camera, brandpuntsafstand in mm’s (focal length), het gebruikte diafragma (aperture), de focusafstand (subject distance in meters, centimeters, voet of inches), en eventueel of je een teleconverter gebruikt. Je krijgt het volgende resultaat:

 • Vul de gegevens in en kijk wat je scherpte-diepte is voor je camera, lens, diafragma en de afstand. Ook zie je de hyperfocale afstand.

  In deze online calculator selecteer je je camera, brandpuntsafstand  in mm’s (focal length), het gebruikte diafragma (aperture), de focusafstand (subject distance in meters, centimeters, voet of inches),  en eventueel of je een teleconverter gebruikt. Je krijgt het volgende resultaat:

   • Hyperfocale afstand (hyperfocal distance): de kortste afstand waarop een lens kan worden scherpgesteld terwijl objecten op oneindig scherp worden gehouden. Wanneer de lens op deze afstand wordt gefocusseerd, zullen alle objecten op afstanden van de helft van de hyperfocale afstand tot oneindig acceptabel scherp zijn.
   • Hyperfocale nabije limiet (Hyperfocal near limit): Indie je op de hyperfocale afstand scherp stelt, is dit de helft van die afstand. Vanaf dit punt is het dan scherp.
   • Scherpte vanaf (DoF near limit): Afstand tot aan het dichtstbijzijnde object dat scherp is
   • Scherpte tot (DoF far limit): Afstand tot aan het verst verwijderde object dat scherp is
   • Scherptediepte (Depth of field): De totale scherpte-diepte, ook wel de diepte waarin de objecten als scherp worden ervaren door de kijker.
   • DOF-uiterste limiet: de afstand tussen de camera en het verst verwijderde object dat als acceptabel scherp wordt beschouwd.
  • Scherptediepte voor onderwerp (Depth of field in front): Afstand van scherpte vóór het scherpstelvlak
  • Scherptediepte voor onderwerp (Depth of field behind): Afstand van scherpte achter het scherpstelvlak

Heeeee, soms werkt de DOF calculator niet op de website. Waarom? Alleen de IT nerds van Photopills weten het en ze lossen het op als ze even een uurtje hebben. Maar als hier boven geen calculator staat, dan kan je hem ook hier bekijken.